Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

U mnie sama się zkulkowała Tuscany ;:306
Po ostatnich deszczach bardzo się rozłożyła, pojechałam po podpory, ale nie znalazłam takiej jak chciałam. Efekt jest taki, że mam różę płożącą, z całą kupą pędów rosnących w górę. Najbardziej cieszę się z wyrastających, z łysych fragmentów gałązek, nowych pędów. Ciekawe czy one też zakwitną.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Jolu :wit

Bardzo piękne zdjęcia wstawiłaś - tulipany wspaniałe ! W dużych grupach wyglądają rewelacyjnie ;:oj
Cieszę się na kwitnienie róż. Moja młodziutka Lykkefund też zakwitnie po raz pierwszy...
Dąbrówka i konwalie wśród sosen to świetne i efektowne zadarniacze. A rododendronów zazdroszczę, bo u mnie kiepsko rosną i marzną, ale w Twoich warunkach są doskonałe, no i piękne ;:173

Pozdrawiam i szanuj kręgosłup, bo potem może być kiepsko...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Louise Odier pięknie się zapowiada. Bardzo mi się podoba, ale niestety nie mam na nią miejsca (chyba, że kiedyś zrealizuję Twój szalony pomysł :;230 )
Jola, czym opryskujesz lilie? To czerwone dziadostwo co roku mi dokucza :evil:
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Witam Cie Jolu ;:196

Dziękuje za wizytę w moim troszkę zaniedbanym ogródku ;:196
Jolu murki kwitną, kwitną. Obiecuję wrzucić trochę zdjęć, ale jeszcze nie dzisiaj....Nadal cierpię na chroniczny brak czasu ;:223 , ale jeszcze trochę i powinnam wyjść na prostą. Na razie staram się pomalutku nadrabiać zaleglości u Was
Widzę, że u Ciebie spektakl kwitnienia rozpoczęty.... super spaceruje się po Twoim pięknym, leśnym ogrodzie. Jest taki oryginalny, inny od większości na forum... stworzony do relaksu....co tez widać na zdjeciach :tan
Pozdrawiam serdecznie ;:168
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Jolu
Nareszcie zawitalam do Ciebie. Czasami wpadałam, ale kończyło się na wzdychaniu. Zmiany jakie zachodzą u Ciebie niezmiennie mnie zachwycają, bo masz większość roślin które ubóstwiam. Widać ogrom włożonej pracy, zwłaszcza że roslinki tak dobrze się czują w miejscu gdzie rośnie sporo drzew.
Jeśli chodzi o azalie to moje też się nie popisały. Z czterech posiadanych, jedna zakwitła w pełni a druga jednym kwiatkiem. Dwie zastrajkowały. Zupełnie nie mam pomysłu dlaczego.
Mam nadzieję zobaczyć u Ciebie dalszą fotorelację ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witaj Jolu, chodzi mi o tą trawkę z placykiem w tle. Trzy niskie trawki rosną obok siebie na brzegu rabatki. Trzcinak też fajny ale ja szukam niskich traw. Właśnie wykopałam pięć olbrzymich kostrzew i szukam czegoś na ich miejsce :wink:
Oszczędzałaś się przez weekend?
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jolu, u mnie LO ma już piewszy kwiatek. Nieduży, ale bardzo cieszy.
A wiesz, że kupiłam sobie takie zielone galotki jak Ty. Są rzeczywiście super wygodne.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, donoszę, że u mnie pierwsze róże się popisują William Baffin i LO. Posadzone na wprost okna kuchennego odciągają mnie od gotowania ;:306 i chyba stoję tak długo w oknie, bo ostatnio przechodzący drogą sąsiad aż "dzień dobry" mi kiwał głową z daleka.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Nie denerwuje cię Red Byron ? Trochę inaczej sobie ją wyobrażałam :roll:
Myślałam, że będę miała gęstwinę czerwieniejącej trawy, a tu wyrastają jakieś pojedyncze wypierdki.
Denerwują mnie te puste przestrzenie między źdźbłami. Zastanawiałam się nawet, czy jej czymś nie ograniczyć, bo zarośnie mi cały ogród.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Witam wszystkich. Wybaczcie za małą przerwę ale komputer musiał do lekarza. Już ok i bierzemy się do pracy. Na szczęście fotki robiłam na bieżąco.
Zaczynam od pierwszej kwitnącej róży. Zwyciężczynią jest Cap Diamand. Niestety wymęczona i brudna bo po burzy. A krzaczek sadzony wiosną.

Obrazek

Obrazek

Anabuko, tulipanki niestety już historia. Wczoraj ścinałam ostatnie przekwitnięte. Ale i tak sukces bo kwitły cały miesiąc :heja
Witaj Marto, rododendrony młode, zeszłoroczne kwitną całkiem, całkiem. Niestety nie tak ładnie jak u ciebie. Starsze rododendrony przesadzone, odratowane, mają tylko pąki liśnienne. Ale może się w końcu uda. Tak lubię te kwiaty że ciągle próbuję je hodować, na razie bez sukcesów.
Gosiaczku, ja cię szczerze podziwiam. To straszna robota, jakiej się podjęłaś. Ja bym nie dała rady. Niestety kręgosłup wysiada coraz częściej. Ale mam nadzieję że jeszcze dwa lata i będzie tylko pielęgnacja, bez tworzenia rabatek. Łudzę się że będzie lżej...
Uważaj na siebie.
Nena, to ciekawe co piszesz, z łysych miejsc Tuscany puszcza nowe pędy? To świetnie. Może tak można z innymi różami. Trochę zaniedbałam Bantry Bay, puszczając ją swobodnie w górę w zeszłym roku. Teraz rozłożyłam na boki ale niezbyt to wygląda. Już miałam z powrotem ją dać do pionu ale w takim razie poczekam. Może też wypuści ;:333
Marysiu, moja droga, takie sadzenia w grupach podpatrywałam u bardziej doświadczonych, między innymi u ciebie ;:196 Dlatego efekty fajne. Jeszcze wiele sie muszę nauczyć ale jestem na to otwarta.
Lykkefund też po raz pierwszy :tan to będą się ścigać...Pewnie twoja szybciej zakwitnie bo moja jest w półcieniu. Więcej słońca ma dopiero późnym popołudniem.
Rododendrony może na zdjęciach wyglądają ok ale w rzeczywistości są marne i ciągle chorują. Ale walczę o nie bo uwielbiam ich kwiaty. Może z czasem pochwalę się osiągnięciami w tym zakresie ;:224
Ana, koniecznie obsadź ścieżkę z drugiej strony :;230 LO mam dwie posadzone razem i mają bardzo ciasno ale mam nadzieję że im to nie przeszkodzi w kwitnieniu. Jest taka masa pąków ;:215
Lilie opryskuję tak samo jak róże, raz Decis, raz Mospilan...było jeszcze coś w zeszłym roku ale nie pamiętam. U mnie tego czerwonego nie ma bardzo dużo. Generalnie zbieram i trach ;:306
Daffodil/cześć Joasiu. Ciągle zerkam do ciebie w poszukiwaniu kwitnących poduszek. Tak je uwielbiam, i te obrazy z zapożyczonym krajobrazem ;:167 Też brak mi czasu. Funkcjonuję zrywami ;:306 Albo mam zaniedbany ogród albo dom....albo jedno i drugie ;:223 Trzymam kciuki za trochę czasu dla siebie, czsem trzeba też odpocząć ;:170
Jolcia, fajnie że zaglądasz. Piszesz o moich zmianach, a jak dużo u ciebie się zmieniło. Zupełnie inny ogród. To co w zeszłym roku tworzyłaś, teraz rozrasta się pięknie i gęstnieje.
No tak azalie zawiodły i prawdę mówiąc też nie wiem dlaczego. Jedynie Giblartar jakoś kwitła ale też bardzo krótko. Zdjęcia zaraz będą :lol:
Reniu, już odpowiedziałam u ciebie. Mam nadzieję że tym razem trafiłam, o której mówisz. To Frosted Curls, turzyca, bardzo godna polecenia.
Przez weekend się oszczędzałam w południe bo było za gorąco ;:306 O szóstej rano wstałam malować przęsła ogrodzeniowe. Wieczorkiem popieliłam miejsce które przygotowuję pod trawnik...i takie to życie..
Wando, LO twoja jest wyrywną damą. Moje mają pąki, grube pąki, widać kolorek, ale do kwitnienia to jeszcze trochę. Fajnie że udało ci się kupić te galotki. Też zielone ;:306 My jednak jesteśmy całkowicie zielono zakręcone ;:224 Mężowie nas nie znajdą na rabatach...a może właśnie o to chodzi :shock: pełen kamuflaż :uszy
Marzenko, no następna mnie dobija z kwitnącą LO....a ja na swoje jeszcze czekam. Wiliam Baffin to jeszcze dłuuuuugo. Zaraz biegnę zobaczyć, tylko fotek parę wrzucę
Iwonko, Red Baron jeszcze się zagęści. Ja mam sporo sadzonek w jednym miejscu. Dopiero zaczyna się wybarwiać. Niestety na trawy to zawsze się czeka. Jak chcesz coś gęstego i szybko, to polecam trzcinniki. U mnie już z 80cm mają. No niestety barwa inna.... Przypomniałaś mi że muszę je podkarmić...

Zdjęcia robione wczoraj w sztormiaku i kaloszach, w ulewę...co za poświęcenie ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Rose de Rescht

Obrazek Louise Odier

Obrazek

Obrazek Comte de Chambord

Obrazek Eden Rose

Obrazek Eden Rose przytulona do naparstnicy

Obrazek

Obrazek

Obrazek Roseum Elegans ucierpiał od deszczu

Obrazekmam niewielkie ilości liliowców

Obrazek

Obrazek

Obrazek Pieris a za nim mizerny miskant Variegatus ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek wszędzie pojawiają się resztki z wykopanych konwali...

Obrazek Z tyłu widać malusi krzaczek Cap Diamand, który to wydał pierwszy w tym roku kwiat różany.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Na podpórce Lavender Lassie

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jak ja lubię tą zieleń po deszczu ;:170
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Ja tez lubię zieleń po deszczu,ale i zapach po deszczu jest doskonały,można nawciągać do woli ;:306
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No pięknie , ja też uwielbiam kolory i ten zapach ziemi po deszczu(oczywiście jak jest ciepło :) )
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Gratulacje dla pierwszej kwitnącej panny. Chyba trzeba kupić jakąś wyrywną, co by tak w tyle nie być. Po nas, to tylko pewnie Suwałki czekają na pierwsze róże ;:306
Jak sobie radzisz z odrastającymi konwaliami. Mam takie miejsce na trawniku, gdzie od trzech lat wychodzą mimo koszenia.
Tuscany wypuściła te pędy po jakimś czasie i nie wszędzie równomiernie.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu Cap Diamand malutka,ale jaka kochana z tym jednym kwiatkiem :uszy
Jak u Ciebie lilie się spisują? Niestety moje są w różnym stanie,jedne mają plamy na listkach,a inne młodziaki dopiero rosną w górę ;:224

Miłego dzionka :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”