Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1
-
Jurek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)
W jakimś sklepie ogrodniczym w mojej okolicy.julcia03 pisze:Jurek gdzie kupiłeś taki piękny kolor?
Dziś zakwitła pierwszy raz kolejna młoda piwonia - na szczęście zgodna z opisem, lawendowa:

- sylwik
- 500p

- Od: 22 lip 2006, o 10:39
Witam mam pytanie co zrobić żeby piwonia krzewiasta się rozkrzewiła albo puściła boczną młodą odnogę?
u mnie piwonia ciągle zasycha i zamiera żeby potem na wiosnę odbić... nie mam już pojęcia co z nią zrobić... Mam ją już od paru lat i kwitła może 2-3 razy a potem zaczęły się te kłopoty z zamieraniem i wypuszczaniem nowych pędów. miał ktoś taką sytuację?
-
halina522

- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Jacku,piękna ta piwonia.Kupuj kolejną-warto dla takich widoków.
Joanko,mnie po prostu giną i nie odbudowują z korzenia;też mnie to martwi,bo już tak utraciłam kilka.
Joanko,mnie po prostu giną i nie odbudowują z korzenia;też mnie to martwi,bo już tak utraciłam kilka.
Halina
-
Jurek

Piwonia Souvenir de Maxime Cornau

- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam 2 piwonie drzewiaste. Jedna ma chyba już ze 4 lata. Kupiona z pąkiem. do dziś nie zakwitła i nie chce rosnąć. Dosrasta do ok 30 cm i koniec. W zeszłym roku dostałam piwonię i ta też nie chce rosnąć. Ma też ok 30 cm i nie zanosi się na więcej. jest jakaś nadzieja, że zaczną rosnąć i kwitnąć?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Mała Rybko,
one potrzebują czasu. Musi minąć dwa, trzy lata, nim nowo posadzone piwonie się ukorzenią, na wzrost w górę trzeba więc poczekać...
one potrzebują czasu. Musi minąć dwa, trzy lata, nim nowo posadzone piwonie się ukorzenią, na wzrost w górę trzeba więc poczekać...
- MalaRybka
- 1000p

- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Ciekawe. Z tą starszą kupiłam jeszcze jedną, ale potem odsprzedałam sąsiadce. u mojej sąsiadki krzak ma ok 80 cm wysokości i od 3 lat kwitnie!! Kurczę, kupowane jednego dnia, a takie miedzy nimi różnice 
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
-
Jurek

Porównaj stanowisko, na którym rośnie ta u sąsiada, może tu tkwi przyczyna różnicy we wzroście?
- dzika
- 500p

- Od: 17 lut 2012, o 21:43
A moja Souvenir de Maxime Cornau wygląda jakby ją prąd poraził. Posadzona jesienią tamtego roku. Stanowisko do około 14.00 cieniste, później słońce. Posadzona pod zachodnią ścianą domu. Oczek ma mnóstwo i ciągle z nich coś wypuszcza, ale te liście są tekie skarłowaciałe, na kilka cm. Nie wiem, czy jesienią ją przesadzić, czy dać jej jeszcze szansę w tym miejscu?
Początkiem maja było trochę przymrozków, u nas do -2 nocami, więc może to jest przyczyna?
Co radzicie zrobić?
Początkiem maja było trochę przymrozków, u nas do -2 nocami, więc może to jest przyczyna?
Co radzicie zrobić?