Moje odcienie zieleni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje odcienie zieleni

Post »

Zgubiłam gdzieś Twój watek, ale już go odnalazłam :lol:
Śliczne kupiłaś Kaladium. ;:138 Ja robię od kilku lat przymiarki do niego i zawsze rejteruję bojac się, że jak nic ukatrupię. ;:224
Napisz, jak się sprawuje. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Czekam na jakieś nowości i piękne zdjęcia :)
Moja hoja kerri w końcu zlitowała się nade mną i rośnie że ho ho :)
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p
Od: 9 mar 2012, o 09:20

Post »

maqa pisze:Czekam na jakieś nowości i piękne zdjęcia :)
Moja hoja kerri w końcu zlitowała się nade mną i rośnie że ho ho :)
Wyobraź sobie, że moja kerrii - będzie kwitnąć ;:138 :heja :tan
Cieszę się jak głupia, kwiatostan rośnie z dnia na dzień, ale na razie jeszcze malutki, nie wiem, kiedy mogę się spodziewać kwiatów... jak zapamiętam, to zrobię jutro zdjęcie, nawet chciałam, gdy tylko go zobaczyłam, ale odpuściłam, takie to maleństwo :)
elcia1974 pisze:Zgubiłam gdzieś Twój watek, ale już go odnalazłam :lol:
Śliczne kupiłaś Kaladium. ;:138 Ja robię od kilku lat przymiarki do niego i zawsze rejteruję bojac się, że jak nic ukatrupię. ;:224
Napisz, jak się sprawuje. ;:108
Kaladium - super. Stoi sobie na południowym parapecie i wypuszcza coraz piękniejsze liście, różowe, obramowane takim jasnożółtym kolorem, widać zielone brzegi powstają przy zbyt małej ilości słońca (taka jest przynajmniej moja teoria). Swoje kaladium kupiłam nie wiedząc, że one przesypiają zimy, nic to, zobaczymy, co z tego wyjdzie, nie zaszkodzi spróbować, na szczęście mam w domu nieogrzewane pomieszczenia (piwnica), może się uda. Póki co chyba zostanie wyeksmitowane na balkon, żeby miało jeszcze więcej słoneczka i częściej cieszyło moje oczy.

No, właśnie - balkon. Z tym dziś przychodzę. Zimowałam pelargonie i fuksje, jeszcze w styczniu wszystko pięknie odbijało, byłam naprawdę zadowolona. A potem przyszły dwa tygodnie śniegu i prawdziwej zimy (heh, tak nas zasypało, że, nie wiem, czy pamiętacie, nawet premier się wypowiadał w tej kwestii, a o "mojej" wsi mówili we wszystkich mediach) i wszystko padło! Wszystkie roślinki co do jednej.

Szkoda mi moich fuksji, zwłaszcza tej prowadzonej na drzewko, miała super pieniek, ok. 1m wysokości... przy najbliższej okazji zamierzam się "odkupić".

Na wiosnę postawiłam na siewki i tu znowu porażka, mało co mi wzeszło, a co wzeszło chętnie padało. Ponownie próbowałam siać tunbergię. Rok temu padła mi po wysadzeniu na balkon. Przedwczoraj wsadziłam już swoje do dużej donicy, dziś patrzę, a tam takie słoneczko:

Obrazek

Muszę powiedzieć, że wprawiła mnie w dobry humor na cały dzień, bo tyle czasu na nią choruję i może w końcu (tfu, tfu) się uda! A ile ma jeszcze pąków! ;:173

Ostatnio kupiłam też motylka, gotową sadzonkę, siewki mam też w ogródku, ale póki co to maleństwa:
Obrazek

Poza tym pelargonie wiszące, miały być różowe - taka jest jedna - a reszta zapowiada się czerwona ;:223 wzięłabym czerwone, gdyby sprzedawca powiedział otwarcie, bo nie lubię takich mieszanek, chciałam mieć w jednym kolorze :evil:

Ach, no i kolejna moja wielka radość - żółwik rośnie jak na drożdżach, nie spodziewałam się, że bulwka będzie tak szybko przybierać w obwodzie :)

Obrazek Obrazek

Mam jeszcze zdjęcie grubosza, trochę stare, zaliczył na wiosnę radykalną zmianę fryzury i teraz pięknie odbija. Miałam dwa, drugiego wydałam w dobre ręce :)

Obrazek
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Chciałam zrobić zdjęcie pąków kerrii i znalazłam i drugie pąki ;:138 tylko zdjęcie coś nie wyszło ... :roll:

Obrazek

Obrazek

Caladium ;:167
Obrazek

I bonusik, uroczy filodendron brasil z Biedronki (zdążyłam już z niego rozdać z 5 szczepek):
Obrazek

Po zakupie było tak (09.07.2013):
Obrazek
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

A sama hoja kerrii wygląda na dzień dzisiejszy tak:

Obrazek

Ku pamieci - po otrzymaniu wyglądała tak (08.09.2012):
Obrazek

A w międzyczasie tak (23.08.2013):
Obrazek
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Pase oczy kerrii... Dwa lata i taki efekt - warto poczekac.
A drugie zdjecie... Bambusik sie pieknie wpasowal. :;230 Ale paczusie widac, wiec spoksik.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Caladium przepiękne :D jak sobie radzisz z uprawą bo podobno jest bardzo kapryśne i wymagające :roll:
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Marcin01988 pisze:Caladium przepiękne :D jak sobie radzisz z uprawą bo podobno jest bardzo kapryśne i wymagające :roll:
Naprawdę? Moje jest u mnie dopiero od jakichś... 6 tygodni, tak około. Stoi na południowym parapecie, wiem, że nie lubi mieć sucho, więc staram się regularnie podlewać i... to w zasadzie tyle. Boję się jednak jak to będzie z zimowaniem... :roll:
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

Czyli pewnie to jest mit z tego co napisałaś, że jest tak strasznie trudne w uprawie :wink: Zimowanie to podobnież nie problem jak amarylis ma okres spoczynku nie podlewa się i zaszusza od września a później do chłodnej piwnicy i w marcu do świeżej ziemi.
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Marcin01988 pisze:Czyli pewnie to jest mit z tego co napisałaś, że jest tak strasznie trudne w uprawie :wink: Zimowanie to podobnież nie problem jak amarylis ma okres spoczynku nie podlewa się i zaszusza od września a później do chłodnej piwnicy i w marcu do świeżej ziemi.
Nie wiem, czy to mit, ja kupiłam swoją roślinkę zupełnie w ciemno, nic nie wiedząc o jej uprawie. Póki co pięknie się rozrasta, warunki jej odpowiadają i jestem bardzo zadowolona, żałuję, że jej różowe liście nie będą mnie też cieszyć zimą ...
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie kerrii ci się rozrosła...moje już też zaczynają iść do przodu ;:138 :wit
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Niesamowita ta Twoja kerrii ;:oj rośnie jak na drożdżach ;:oj Gratuluję pączusiów ;:138
Awatar użytkownika
dagg
500p
500p

Post »

Kerrii ;:167 ;:167 :tan

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję kwitnienia kerrii;) ;:138 ;:138 .
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p

Post »

Wow ;:oj super, gratulację kwitnienia kerri, wynagrodziła Cię za dobrą opiekę :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”