Wszystko o pomidorach cz. 8
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
W ziemię jest wbity pręt na ponad metr i na niego jest nałożony parasol. Ten pręt jest karbowany także owinęłem sznurek wokół prętu i przywiązałem parasol. Tak to się trzyma całość 

Hej, po 2 dniach reanimacji po ugotowaniu pomidorków (o czym pisałem 3-4 str temu :P ) nie jest źle, z 31 sadzonek:
- 5 trafiło do śmietnika (2 na początku, 3 dzisiaj)
- 3 przetrwały bez uszczerbku - schowały się za bazylią :P
- 12 walczy o przetrwanie
- 11 puściło świeże listki
Wszystkie są już w większych doniczkach i w chłodniejszym miejscu, już pilnuję żeby słońce nie operowało za ostro ;) Z tych 12 pewnie jeszcze coś odbije bo łodygi odzyskały sprężystość i ładny zielony kolor - czekam jeszcze żeby pojawiły się nowe liście jako potwierdzenie.
Za to cieszę się z pozostały 4 większych sadzonek bo powoli zawiązują się owoce - żółta koktailówka ma 5 owoców ok 5mm :P Nie jest to rekord prędkości czy ilości ale to moje pierwsze pomidory i cieszę się jak dziecko podczas codziennego doglądania ;)
- 5 trafiło do śmietnika (2 na początku, 3 dzisiaj)
- 3 przetrwały bez uszczerbku - schowały się za bazylią :P
- 12 walczy o przetrwanie
- 11 puściło świeże listki

Wszystkie są już w większych doniczkach i w chłodniejszym miejscu, już pilnuję żeby słońce nie operowało za ostro ;) Z tych 12 pewnie jeszcze coś odbije bo łodygi odzyskały sprężystość i ładny zielony kolor - czekam jeszcze żeby pojawiły się nowe liście jako potwierdzenie.
Za to cieszę się z pozostały 4 większych sadzonek bo powoli zawiązują się owoce - żółta koktailówka ma 5 owoców ok 5mm :P Nie jest to rekord prędkości czy ilości ale to moje pierwsze pomidory i cieszę się jak dziecko podczas codziennego doglądania ;)
Z ciekawości zapytam : Kiedy usuwać wilki ?
Gdyby się prowadziło na 2 pędy np. to niby zostawiać pod pierwszy gronem . A gdy nie ma tego grona jeszcze , to można obrywać na "żywioł" od dołu , do pierwszych wybarwionych na ciemno zielono listków??
Może wyjaśnię dodatkowo sytuację. Wiadomo , pierwsze dwa-trzy właściwe liście jakieś plamki, coś tam zżółkły itp. Czy te listki mogę po prostu już teraz usunąć , czy jeszcze poczekać (roślinki mają już po 4-5 kolejnych listków bez skaz ?
Gdyby się prowadziło na 2 pędy np. to niby zostawiać pod pierwszy gronem . A gdy nie ma tego grona jeszcze , to można obrywać na "żywioł" od dołu , do pierwszych wybarwionych na ciemno zielono listków??
Może wyjaśnię dodatkowo sytuację. Wiadomo , pierwsze dwa-trzy właściwe liście jakieś plamki, coś tam zżółkły itp. Czy te listki mogę po prostu już teraz usunąć , czy jeszcze poczekać (roślinki mają już po 4-5 kolejnych listków bez skaz ?
-
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
Wilki najlepiej usuwać jak mają 3-5 cm.
Wtedy je lekko wyłamujemy.
Wtedy je lekko wyłamujemy.
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Obrywanie starych liści, to sam musisz ocenić.
Nie wiemy jak duże są pomidory, ja bym najgorsze usunęła.
Nie wiemy jak duże są pomidory, ja bym najgorsze usunęła.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Stare liście można zastąpić ogłowionymi wilkami,jak jest taka konieczność.
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Blue Fruit Noir mam w tym roku pierwszy raz. Dorodne krzaczysko, ale te pąki... wielgachne! Ta odmiana tak ma? Ktoś go miał już u siebie? Jeszcze nie nawożone, z jesieni tylko przeorana ziemia z obornikiem i kompostem podsypane.
Udanych plonów.
Magda
Magda
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
https://www.youtube.com/watch?v=MdSMxVXsbsY
Myślałem że taki sposób uprawy pomidora to tylko we Włoszech, gdzie znajoma opowiadała że sieje pomidory jak marchewkę, wprost do gruntu.
Ciekawe jaką odmianę uprawiają na przytoczonym z Przytoczna filmie, bo przecież tam nikt wilków nie obrywa
Myślałem że taki sposób uprawy pomidora to tylko we Włoszech, gdzie znajoma opowiadała że sieje pomidory jak marchewkę, wprost do gruntu.
Ciekawe jaką odmianę uprawiają na przytoczonym z Przytoczna filmie, bo przecież tam nikt wilków nie obrywa

Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To co ty nazwiesz nawożeniemIochroma pisze:... Jeszcze nie nawożone, z jesieni tylko przeorana ziemia z obornikiem i kompostem podsypane.

Moje pomidory wsadziłam do ziemi bez obornika, więc sadząc dołożyłam im na korzenie kompostu i uważam że na dziś są nawiezione.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Pomidor w naturze to roslina plozaca i nikt jej wilkow nie obrywa, wiec chyba z doborem odmiany nie ma problemu. Mnie bardziej interesuje, jak osiagaja w miare jednoczesne dojrzewanie i skorke grubosci detki rowerowej, zeby zebrac caly plon mechanicznie i nie miec juz na przyczepie "keczapu".D3flo pisze: Ciekawe jaką odmianę uprawiają na przytoczonym z Przytoczna filmie, bo przecież tam nikt wilków nie obrywa

- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Chodziło mi o nawożenie w tym roku, kompost i obornik były na jesieni.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
piotraspl
To wspaniała wiadomość
Cieszę się na równi z Tobą,że udało się uratować sadzonki!
W przyszłym roku już na pewno tego błędu nie popełnisz.
To wspaniała wiadomość

Cieszę się na równi z Tobą,że udało się uratować sadzonki!
W przyszłym roku już na pewno tego błędu nie popełnisz.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Te z Przytoczna żyją przynajmniej na wolności ,nie tak jak te, w Matrixie : https://www.youtube.com/watch?v=eYC6BKhXzZI
Kropek - pytasz kiedy usuwać wilki i żółknące dolne liście. Pytanie to dotyczy 'prowadzenia'
posadzonego pomidora i każdy powinien podejmować decyzję sam.
Ja mogę co najwyżej opisać sposób swojego postępowania.
Posierby wyłamuję jak najmniejsze. Roślina straci najmniej asymilantów poświęconych na ich
utworzenie. Najłatwiej wyłamać wilki o długości 3-5 cm. Dłuższe niż 10-15 cm ogławiam, by nie
osłabiać rośliny.
Trudniej jest odpowiedzieć na pytanie, jak postępować z żółknącymi dolnymi liśćmi w okresie
do końca maja.
Większość działkowców wyznaje pogląd: oberwać i nie dzielić włosa na czworo.
Ja postępuję inaczej.
Zostawiam żółknące liście na roślinie aż wyschną i można je wykruszyć.
Dotyczy to jednak roślin, co do których jestem absolutnie pewny, że nie są chore.
Proces zamierania starszych liści jest procesem naturalnym (fizjologicznym). Roślina
przesuwa, sole mineralne i dające się odzyskać asymilanty do centrum wzrostu. Szczególnie
jest to cenne dla rośliny, gdy istnieje potrzeba szybkiego odtworzenia uszkodzonego przez
przesadzanie systemu korzeniowego, wznowienia wzrostu i wytworzenia pierwszych kwiatostanów.
Żółknięcie dolnych liści przyspiesza aklimatyzacja do warunków środowiskowych stanowiska
docelowego, oraz wszystkie błędy popełnione przy produkcji rozsady - przelanie, wyciągnięcie,
zły zakres temperatur, niedobory pokarmowe itd.
Na poniższych fotkach pokażę Ci moje sadzonki, wykazujące przyspieszone zamieranie dolnych
liści wywołane niedoborami azotu i magnezu. Sadzonki zostały posadzone z zawiązkami pomidorów.
Pokażę też sadzonkę przesadzoną z tunelu (fotka na str. 35) i dla porównania nieprzesadzaną.
We wszystkich tych przypadkach będę czekał aż uszkodzone liści uschną.
Od około 10 czerwca zmieniam nastawienie i ze względów estetycznych wszystkie uszkodzone liści usuwam.
Pomidor przesadzany, dolny liść żółknie
Pomidor nie przesadzany, wszystkie liście jeszcze zdrowe (zielone)

Beefmaster, Lekkie ślady niedoboru azotu.

Brandywine, żółknące liście wywołane niedoborem azotu.

Mój ulubiony pomidor NN ze śladami niedoboru azotu i magnezu.

Pomidor NN po trzech opryskach florovitem. Wyraźny postęp regeneracji (regres uszkodzeń)

Fotki dotyczą sadzonek klasy jakości Premium (sadzonki z zawiązkami pomidorów).
posadzonego pomidora i każdy powinien podejmować decyzję sam.
Ja mogę co najwyżej opisać sposób swojego postępowania.
Posierby wyłamuję jak najmniejsze. Roślina straci najmniej asymilantów poświęconych na ich
utworzenie. Najłatwiej wyłamać wilki o długości 3-5 cm. Dłuższe niż 10-15 cm ogławiam, by nie
osłabiać rośliny.
Trudniej jest odpowiedzieć na pytanie, jak postępować z żółknącymi dolnymi liśćmi w okresie
do końca maja.
Większość działkowców wyznaje pogląd: oberwać i nie dzielić włosa na czworo.
Ja postępuję inaczej.
Zostawiam żółknące liście na roślinie aż wyschną i można je wykruszyć.
Dotyczy to jednak roślin, co do których jestem absolutnie pewny, że nie są chore.
Proces zamierania starszych liści jest procesem naturalnym (fizjologicznym). Roślina
przesuwa, sole mineralne i dające się odzyskać asymilanty do centrum wzrostu. Szczególnie
jest to cenne dla rośliny, gdy istnieje potrzeba szybkiego odtworzenia uszkodzonego przez
przesadzanie systemu korzeniowego, wznowienia wzrostu i wytworzenia pierwszych kwiatostanów.
Żółknięcie dolnych liści przyspiesza aklimatyzacja do warunków środowiskowych stanowiska
docelowego, oraz wszystkie błędy popełnione przy produkcji rozsady - przelanie, wyciągnięcie,
zły zakres temperatur, niedobory pokarmowe itd.
Na poniższych fotkach pokażę Ci moje sadzonki, wykazujące przyspieszone zamieranie dolnych
liści wywołane niedoborami azotu i magnezu. Sadzonki zostały posadzone z zawiązkami pomidorów.
Pokażę też sadzonkę przesadzoną z tunelu (fotka na str. 35) i dla porównania nieprzesadzaną.
We wszystkich tych przypadkach będę czekał aż uszkodzone liści uschną.
Od około 10 czerwca zmieniam nastawienie i ze względów estetycznych wszystkie uszkodzone liści usuwam.
Pomidor przesadzany, dolny liść żółknie

Pomidor nie przesadzany, wszystkie liście jeszcze zdrowe (zielone)

Beefmaster, Lekkie ślady niedoboru azotu.

Brandywine, żółknące liście wywołane niedoborem azotu.

Mój ulubiony pomidor NN ze śladami niedoboru azotu i magnezu.

Pomidor NN po trzech opryskach florovitem. Wyraźny postęp regeneracji (regres uszkodzeń)

Fotki dotyczą sadzonek klasy jakości Premium (sadzonki z zawiązkami pomidorów).
Pozdrawiam, Jurek
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
Odi profanum vulgus et arceo - Horacy
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
mizuba - jakie stężenie Florovitu stosujesz do oprysku?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa