Kukurydza cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kukurydza cukrowa
Ziarniaki powinny być na całej kolbie. Jeśli nie są to coś nie gra. Taki cytat
"Pierwsze 2-3 tygodnie po zapyleniu decydują o liczbie i wielkości ziarniaków w kolbie. Stres suszy lub stres wywołany dużym niedoborem składników pokarmowych, także silne uszkodzenia gradowe, masowe pojawienie się szkodników albo chorób mogą spowodować znaczne obniżenie plonu kukurydzy, Roślina kukurydzy w reakcji obronnej na te czynniki stresowe przestaje dostarczać składniki pokarmowe do części ziarniaków na szczycie kolby. Im silniejsze natężenie czynnika stresowego i dłuższe jego trwanie, tym większa liczba ziarniaków przestaje się rozwijać i zasycha, w skrajnych przypadkach mogą pozostać tylko pojedyncze ziarniaki w dolnej części kolby.
"
Może po prostu niektóre odmiany są wrażliwsze i/lub mają większe wymagania.
"Pierwsze 2-3 tygodnie po zapyleniu decydują o liczbie i wielkości ziarniaków w kolbie. Stres suszy lub stres wywołany dużym niedoborem składników pokarmowych, także silne uszkodzenia gradowe, masowe pojawienie się szkodników albo chorób mogą spowodować znaczne obniżenie plonu kukurydzy, Roślina kukurydzy w reakcji obronnej na te czynniki stresowe przestaje dostarczać składniki pokarmowe do części ziarniaków na szczycie kolby. Im silniejsze natężenie czynnika stresowego i dłuższe jego trwanie, tym większa liczba ziarniaków przestaje się rozwijać i zasycha, w skrajnych przypadkach mogą pozostać tylko pojedyncze ziarniaki w dolnej części kolby.
"
Może po prostu niektóre odmiany są wrażliwsze i/lub mają większe wymagania.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
newrom
Kukurydze nawożę 2X, i nawadniana, stres pokarmowy i suszowy raczej odpada. Szkodniki, no chyba że dziki, bo wszystko inne raczej skutecznie wypryskane.
Niektóre mieszance, nie mają ziarniaków na całej kolbie, albo dojrzewają zbyt późno, tzn. kukurydza nadaje się już do zbioru a czubki o długości np. 3 cm są jeszcze całkiem białe. Wiadomo, że cukrowa powinna być zebrana w określonym czasie, zbyt długie przetrzymywanie na krzaku spowoduje jej stwardnienie, a taką można już tylko dać zwierzątkom.
Minęło kilka lat ( a uprawiam już od ponad 20 ) zanim metodą prób wybrałem odpowiednie odmiany. Które co jakiś czas giną z rynku
, ale co roku mam przynajmniej 3 nowe do testu.
Fakt jest to dość wrażliwa roślinka, na temperaturę ( potrafi sobie zrobić strajk głodowy i nie pobierać potasu), na brak wody, na choroby i robaczki. Ale możesz mi wierzyć lub nie, bardzo ważne jest dobranie odpowiednich gatunków pod względem wydajności i jakości, terminu dojrzewania, i jak ja to określam "krzewienia".
Innymi prawami, rządzi się cukrowa a innymi pastewna.
Pozdrawiam.
Kukurydze nawożę 2X, i nawadniana, stres pokarmowy i suszowy raczej odpada. Szkodniki, no chyba że dziki, bo wszystko inne raczej skutecznie wypryskane.
Niektóre mieszance, nie mają ziarniaków na całej kolbie, albo dojrzewają zbyt późno, tzn. kukurydza nadaje się już do zbioru a czubki o długości np. 3 cm są jeszcze całkiem białe. Wiadomo, że cukrowa powinna być zebrana w określonym czasie, zbyt długie przetrzymywanie na krzaku spowoduje jej stwardnienie, a taką można już tylko dać zwierzątkom.
Minęło kilka lat ( a uprawiam już od ponad 20 ) zanim metodą prób wybrałem odpowiednie odmiany. Które co jakiś czas giną z rynku

Fakt jest to dość wrażliwa roślinka, na temperaturę ( potrafi sobie zrobić strajk głodowy i nie pobierać potasu), na brak wody, na choroby i robaczki. Ale możesz mi wierzyć lub nie, bardzo ważne jest dobranie odpowiednich gatunków pod względem wydajności i jakości, terminu dojrzewania, i jak ja to określam "krzewienia".
Innymi prawami, rządzi się cukrowa a innymi pastewna.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Majs a powiedź mi, proszę, jak to jest z cukrową i pastewną? Czym się różnią, oprócz smaku oczywiście? Czy nasiona pastewnej są tańsze? Czy pastewna wydaje większy plon? A może większe kolby albo skład mineralny owoców jest inny, lepszy dla zwierząt?
Ja, akurat, miałam dużo (chociaż to jest pojęcie względne
) kukurydzy cukrowej, to sobie wysiałam poletko kwadratowe, tak jak radziliście, no i oprócz tego, pobawiłam się w sadzonki na te dwa rządki, co pokazałam wyżej.
Mam zwierzęta, które w zimie chętnie by pochrupały kukurydze
, dla tego się pytam ... przyszłościowo 
Ja, akurat, miałam dużo (chociaż to jest pojęcie względne

Mam zwierzęta, które w zimie chętnie by pochrupały kukurydze

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Sialiście już kukurydzę?
Ja mam zamiar zrobić z tym dzisiaj, jeśli starczy mi czasu 

- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie już 3cm ma 

"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
-
- 50p
- Od: 2 cze 2013, o 19:00
U mnie rozsada od dwóch tygodnie w ziemi, a własne nasionka też powoli kiełkują i rosną 

Siałam kukurydzę 6maja i tylko 3 wyrosły jak myślicie czekać na reszte czy od razu siać od nowa? Mialam rożne nasiona i kuku efekt taki sam.
Dosiewaj. U mnie nie dość , że nieregularne wschody to i tak kilka nie wyszło z ziemi. Najwyżej przerwiesz.
Tak dziś zrobię. Gdy poprzednio siałam było sucho gorąco a wczoraj była porządna ulewa więc moze lepiej wykiełkuje następna partia. W zeszłym roku czekałam i czekałam i w efekcie miałam kukurydzy sztuk jedna!!
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Widzę deszczowe chmury, to również wysieje dziś qq 

Rano posialam na nowo kukurydze i okazalo sie, ze niektore poprzednie ziarenka zgnite co jest dziwne, bo tylko raz byl leciutki deszcz od momentu zasiania, dzis wkurzona na "kupne" zasialam swoje dwuletnie, jak nie wyjda zasieje fasole i juz wiecej nie będę sie w to bawic, obrazilam sie normalnie:), albo zasieje do doniczek i potem wysadze, mozna tak robic?przyjmuje sie? widzialam, ze romaszka tak sadzila.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No i posiałem
Co do rozsady to myślę że powinna dać radę. Może nie doniczki, ale jakaś wielodoniczka z małymi oczkami i powinno być ok 

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja kukurydza Złota Karłowa wsiana 19 maja zaczyna się pokazywać.
Oby tylko ślimaki jej nie zwąchały.
Oby tylko ślimaki jej nie zwąchały.
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
A ja ostatnio z braku miejsca, między kukurydze karłową posadziłam 3 rzędy pomidorów. Mam nadzieję ze się nie będą gryzły.
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Kontakt:
Stosujecie jakieś odżywki na kukurydzę bo ja potrzebuję coś na kukurydzę na ziarno co polecicie i na warzywa?
Pozdrawiam Marcin