Ogród nie tylko różany

Zdjęcia naszych ogrodów.
kwik24
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 kwie 2012, o 07:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród nie tylko różany

Post »

Szostani, priv
Ala, Agata, nic specjalnego z różami nie robię. Sadzę je bezpośrednio w tej ziemi, która jest w ogrodzie.Jeśli sadzę goły korzeń to dostają garść granulowanego obornika pod korzenie. Jeśli doniczkowe to nie daję nic, bo one i tak w szkółce dostały nawóz. Wczesną wiosną miedzian (jak nie zapomnę) oraz granulowany obornik lub florovit do róż (naprzemiennie, co 2 rok). Zwykle nie dostają drugiej dawki nawozu w sezonie. Dopiero we wrześniu nawóz jesienny.
Przycinanie wiosną - tych kwitnących raz w sezonie nie przycinam (na razie ale róże mają 3 lata) chyba, że pędy przemarzną. Pozostałe, niezależnie od tego czy pędy przemarzły zimą czy nie tnę zgodnie z zasadami dla właściwej grupy oraz wycinam wszystkie cienkie i krzyżujące się pędy. Dzięki temu nie są może tak duże jak mogłyby być ale krzewy są zwarte i kształtne, no i nie wyłamują się pędy pod ciężarem kwiatów. Przycinanie po kwitnieniu zgodnie z zasadami chyba, że róża wypuszcza długie pojedyncze baty albo pędy się brzydko rozłażą od ciężaru - wtedy ostrzejsze cięcie, tak aby przywrócić ładny kształt.
Kopczyki z kory lub z kompostu. Róże pnące na zimę owijam matą słomianą. Jednego roku zastosowałam przyginanie pędów do ziemi i obsypanie korą ale żeby to zrobić to trzeba ogołocić krzew z liści co przy dużych różach i ich sporej ilości jest trudne do zrobienia.
Choroby - mam problem z plamistością róż. Przy ich ilości nie sposób oberwać zainfekowane listki. Opryski chemią ...no nie lubię. Stosuję raczej rzadko. U mnie praktycznie wszystkie róże rosną w korze i myślę, że przez to mogę mieć problem z chorobami - bardzo trudno jest wyzbierać opadłe liście z kory. Kora jednak hamuje trochę rozwój chwastów i utrzymuje wilgoć w glebie. Na razie zostaje. I to chyba tyle.
pozdrawiam serdecznie, Monika
Ogród nie tylko różany
Awatar użytkownika
Hagaart
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 10:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko dziękuję za podpowiedzi,w hodowli róż jestem zielona i każda sugestia i rada mile widziana.Pozdrowionka Agata :wit .
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

O takiej donicy z kratką właśnie myślę ;:oj
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Witam serdecznie czy mogłabyś napisać mi jak sprawuje się róza Aspirin - czy posadzenie jednego krzaczka da efekt czy lepiej wygląda w grupie ? Chcę ją podsadzić lawendą lub macierzanką?
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”