Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Post »

Jestem w szoku ;:oj Dobrze, że ta woda nie stała dłużej, bo byłoby źle. Ale tak pewnie nic się nie stanie. U mnie padało równie intensywnie, ale kamienista gleba choć raz ma bezsprzeczne zalety :D
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Właśnie weszłam, żeby zapytać co z Twoim potoczkiem.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Iwonko - dziękuję, słoneczko baaaaardzo się przyda, choć na początek nawet wiatr mile widziany ;:196
Aniu - woda oczywiście jeszcze stoi, ale nie ma już przynajmniej tego "basenu". Choć przez chwilę miałam najprawdziwszy ogród z basenem :lol: W takim miejscu, w otoczeniu górskich potoczków, kamienista gleba nie pomoże; przecież też taką mam. Nieprzyjaciel, jak to zazwyczaj bywa - zaatakował z zupełnie innej strony niż człowiek się spodziewał :wink: Tak naprawdę to nie wiem, skąd dokładnie wdzierała się do mnie woda... ;:224 To nie stało, to najnormalniej płynęło przez ogród. W lesie powyżej jest pełno małych, zdradliwych cieków, w normalną pogodę całkowicie wyschniętych. Jedynie stamtąd... Sąsiedzi naprzeciwko mieli chyba jeszcze gorzej. Choć nie wiem, nie byłam - nie widziałam, a trawa u nich do połowy łydek, więc nic nie widać. Mam nadzieję, że najgorsze już za mną i nieprędko powtórzy się taki poranek jak dziś ;:218
Aniu - w zasadzie z potoczkiem całkowicie wszystko w jak najlepszym porządku ;:306 Zaatakował jakiś inny skubaniec ;:224 Leszczyna żyje? :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Kochana, nie doniosłaś... została na podjeździe....
Włożyłam ją do wody, jutro spróbuję ją zadoniczkować, ale jakoś ją marnie widzę. Chyba nie było jej pisane ;:185

Zdjęcia robią niesamowite wrażenie... Cały dzień myślałam co u was; cieszę się, że dom bezpieczny. Myślę, że roślinom nic nie będzie, opady słabną, a w przyszłym tygodniu jakieś kosmiczne upały zapowiadają. Nie wiem, czy odkażanie będzie konieczne, zależy jak długo woda będzie stała, ale nadmanganian na pewno nie zaszkodzi.

Przytulam mocno, odpocznijcie spokojnie po tych stresach.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mileno ja mieszkam na górce, więc jestem w miarę bezpieczna.
Chociaż w szklarni też mi woda stoi a trawnik cały był pod woda wczoraj, podobnie jak u Ciebie.
Dzisiaj już lepiej, chociaż stale pada.
Współczuję Ci takiego zalania.
Jeśli woda leciała z lasu to nie musisz nic odkażać, rośliny sobie poradzą, chyba że zaatakuje mączniak.
Jeśli po wodzie wytniesz wszystko co zaczyna zagniwać to będzie dobrze. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko faktycznie że ciekawie to nie wyglądalo i nie dziwię sie ze przyszlo zwątpienie . U mnie na piachach zadna woda nie jest straszna ale za tym idzie częste podlewanie bo rośliny na dluższy czas sobie nie poradzą.
życzę wiatru i dużo słoneczka
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko - pewnie mi wypadła, bo jakiś pusty woreczek znalazłam na fotelu ;:224 Szkoda trochę, ale przeżyjemy :) O upałach nic nie słyszałam, ale skoro tak mówisz - wierzę :D Wróciłam z wieczornego spaceru z L. i nie wierzyłam własnym oczom - po wodzie w tej podmytej części nie ma śladu! Nawet w dziurze po leszczynie.. Zniknęła też z warzywniaka, a w okolicach altany, gdzie leciało tylko z nieba - stoi na rabatach i postoi pewnie jeszcze kilka dni. Może wreszcie się zmobilizuję i zawołam fachowców, którzy doradzą jakieś całościowe rozwiązanie. Dreny muszą tam być uszkodzone (lub po prostu ich nie ma w tym miejscu). Poziom wody w strumyku spadł już o połowę mimo ciągłych opadów.
Grażynko - to całe szczęście ;:108 Nade mną niby las, ale teren jest tak ukształtowany, że mogło płynąć również z wyżej położonych domów.
Ewcia - nie wiadomo, co gorsze, prawda? Dziękuję ;:196

To wróćmy do przyjemniejszych rzeczy - podsumowując ostatnie zakupy, na posadzenie czekają:
- zawilec japoński Splendens
- zawilec japoński Konigin Charlotte
- jeżówka purpurowa Alba
- Jarzmianka Moulin Rouge
- Dzielżan Ruby Tuesday
- Żurawka Fire Alarm
- Żurawka Marmalade
- Żurawka Lime Marmalade
- Hosta Dream Queen
- Mięta czekoladowa
- sadzonki chryzantem (Daphne, Carrot, Raja, Bella Gold, Nicol)
- łyszczak nn
- hortensja ogrodowa variegata
- hortensja pnąca o różowych kwiatach
- konwalia pasiasta
- clematis Golden Tiara.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Milenko,ogród też mam tak zalany ,ale moje rabaty są podwyższone i na oko nie jest tak źle ,tylko 2 rabaty są do poprawy w jednej stoi woda jak u Ciebie ,a przez drugą płynie strumyk,nie dobre to jest dla roślin bo korzenie nie mają dostępu do tlenu i mogą się zamierać ,nie mówiąc o grzybie ,a zapowiadają do 27 stopni to zabójstwo dla roślin,ja będę pryskać miedzianem ,bo grzyb w takich warunkach musi zaatakować,a ten strumyk płynący przez Twój ogród to przerażająco wyglądał,dobrze ,że zniknął ,cały dzień myślałam o Tobie jak byłam w ogrodzie ,naubierana w peleryny i tak przemakałam ,ale się przebrałam w suche rzeczy i znowu poszłam do ogrodu ,wróciłam przemoczona o 17 gotować obiad,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie :wit ;:196 ,bądźmy dobrej myśli,pa,pa
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, też przebierałam się dziś kilka razy, emocje sięgały momentami zenitu i nawet nie czułam, że jestem cała mokra. Wczoraj do nocy patrolowałam teren - sąsiedzi przebijali miejscami grunt pod podmurówką płotu, gdyby tak poszła jeszcze woda od nich na mój podjazd... ;:224 Wtedy trzeba by było ten nowy "strumyczek" poprowadzić wyrąbanym korytkiem do potoku, ale przecież to już leży w moim interesie, więc pilnowałam... Dziś przyjechali panowie z gminy z workami z piachem w ilości całych 5 sztuk i nakierowali wodę z innej posesji do strumyka. Momentami brodząc po kostki w wodzie miałam różne czarne myśli związane z prądem, oczywiście brama i latarnia były odłączone, ale wyobraźnia podpowiadała różne scenariusze. Chyba też powinnam opryskać wszystko jakąś chemią, myślisz, że miedzian będzie najlepszy? Miedzian jest kontaktowy, Topsin - systemiczny, teoretycznie prewencyjnie powinien zadziałać Topsin - jeśli się mylę, popraw mnie. Miedzianem pryskałam wczesną wiosną, co jak widać zupełnie nie przeszkodziło w rozwoju mączniaka rzekomego na jednej z róż.. A może jednak kontynuować tylko Biosept i obserwować? Sama nie wiem, nie cierpię chemii, ale w takiej sytuacji... ;:218
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Milenko...
Martwiłam się o Ciebie ;:224 , o Twoje roślinki również...Bardziej niż o swoje, bo u mnie lekki skosik na działce nie stwarza żadnego zagrożenia, choć gleba gliniasta wyjątkowo.
Cieszę się, że woda już u Ciebie spłynęła i większych strat nie narobiła ;:108 .
Teraz przydałoby się dużo promyków tego świecącego na niebie, żeby osuszyło wszystko co to lejące się z nieba pomoczyło ;:303 .
Byłam dziś popatrzeć na Białkę...już trochę opadła, choć huczy dalej groźnie...ale rano sięgała czerwonej kreski... ;:oj
Jest taka groźna ;:134 ...a na co dzień to przecież grzeczna rzeczka.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

hortensja pnąca o różowych kwiatach
Gdzie Ty takie cudo kupiłaś. I w ogóle daj namiary , bo muszę taka zobaczyć...
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Milena jestem w Twoim ogródku po raz pierwszy i akurat trafiłam na płynącą wodę po nim. Widok przerażający jak dla mnie. U mnie na końcu działki też jest mały potok i przy takich ulewach najczęściej przebiera , ale moja działka jest dużo wyżej. Od poniedziałku ma się pogoda poprawić na lepsze.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Nooooo......ale się obłowiłaś..... ;:224
Nie ma to jak zakupy na poprawę humoru. ;:333
Świetne rośliny wybrałaś, oby tylko już ta parszywa pogoda się zmieniła na lepsze.
Ja też poprawiłam sobie humor ;:306 ........żurawkami.
Grażyna.
kogro-linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Milenko,już raz zdarzył sie taki deszczowy lipiec parę lat temu,potem przyszły upały,ogród bardzo się pochorował piwonie zaatakowała szara pleśń ,do tego stopnia ,że na całe lato straciły wszystkie liście,bo musiałam je usunąć,ale piwonie przetrwały ,miedzian dobrze odkaża ,lałam wszystko i wszystko się uratowało ,na następny rok piwonie znowu były piękne już bez chemii i tak było do teraz,możesz popryskać jednym i drugim ,czasem tak jest ,że i człowiek musi wziąć antybiotyk ,chociaż nie jest obojętny dla organizmu,takie przypadki zdarzają się i w ogrodzie ,że trzeba go wyleczyć ,zobaczysz jak rośliny zareagują po deszczach w wysokich temperaturach ,bo takie mają być ,bo w tej chwili rośliny wyglądają dobrze ,ale to wszystko dopiero przed nami ,no może u Ciebie się uda ,ale co do mnie to ja nie wierzę ,że się obejdzie bez ratowania,już postanowiłam działać szybko po tych deszczach ,pozdrawiam i żeby już nie padało,bo u mnie dalej leje jak z cebra :wit ;:168
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Woda trochę przerażająca :shock: mam nadzieję, że jest już OK. :roll:
Pozdrawiam! ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”