Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

O matko! Jaki grad! ;:oj I ja dopytam: kwiatki całe?
Magicznej mikstury to nie ma ale istnieje Magiczna Siła. ;:183 ;:183 ;:183
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witam wszystkich odwiedzających ;:196 Tych, którzy nadal dzielnie piszą oraz wszystkich skrytoczytaczy. Dzisiaj urządzałam akcję pod tytułem przepędzamy chmury siłą woli ;:306 na czym polegała?? No już pędzę z objaśnieniami. Otóż rankiem moja osobista pogodynka (czyt. szwagier) poinformował mnie, że będzie padało i dzisiaj można sobie darować wychodzenie do ogrodu. Nic to, że w planach miałam pikowanie ostróżek i siew bylin, które mają zakwitnąć w przyszłym roku. Rozglądnęłam się i optymistycznie zauważyłam mały skrawek błękitu. Tyle mi wystarczyło. Rozłożyłam się ze swoimi siewkami, doniczkami, kubeczkami, ziemią i w ogóle wszelkim dobrem potrzebnym ogrodnikowi do siania i pikowania. Oczywiście nie ma mowy o wyjściu z domu bez dzieci, tak więc pomocników wzięłam ze sobą. Nie minęło z 10-15 min zaczęło kropić ;:222 Ale przecież uparte ze mnie babsko i nie przyznam się do porażki. Sieję dalej, a na uwagi dzieciaków, że zaczyna padać odfuknęłam żeby zaczęły tańczyć to może słońce wyjdzie. Kto ma pociechy ten wie - nie trzeba im dwa razy powtarzać ;:224 . Tak więc zakończyłam swoje babranie w ziemi z tańczącymi dzieciaczkami w kole i w akompaniamencie spadających kropel deszczu :;230 Zdążyłam odnieść świeżyznę na docelowe miejsce i przestało padać ;:223 :lol: Sama radość ;:306
Ruda, Roślinki całe. Okazuje się, że są twardsze niż się nam wszystkim wydaje.
Beatko, powszechnie wiadoma sprawa, że kupując więcej płacisz "mniej" za przesyłkę..proszę wytłumacz mojemu mężowi, bo jeszcze tego nie ogarnął :;230
Amelko, z kratek jestem bardzo zadowolona. Dobrze, że posłuchałam rad mojego M i nie wstawiłam jakichś tymczasowych bambusowych krateczek ;:224
Ewuś, wszyscy się śmiejemy, ale taka prawda. Przykładowo, choruję na powojnika Innocent blush..dostępny jest jedynie na e-clematis, ale kupując tylko jego i doliczyć przesyłkę zapłacę 50zł..trochę sporo jak na jedną sztukę powojnika ;:219 dlatego odczekam do większego zamówienia..wyjdzie taniej ;:306
Aneczka, kwiatki całe, ale zaraz po opadzie eM przyniósł mi całą garść tego białego, więc strach był.. Właśnie dzisiaj dostałam Magiczną Siłę jako gratis. Mówisz, że warto w nią inwestować?

proszę bardzo, rozkwitły dwa ostatnie tulipany

Obrazek

Obrazek

o ile się nie mylę, śniadek. Pleni się to niesamowicie :roll:

Obrazek

bez przegiął (dosłownie i w przenośni) z ilością i wielkością kwiatów

Obrazek

chabry sieją się same od kilku lat. jakoś nie mam serca ich wyrywać

Obrazek

kocimiętka zadomowiła się w nowym miejscu..koty pozostają na nią obojętne

Obrazek

wyszperane w ogromnych zasobach mojej mamy..cynie (jeszcze w opakowaniu zbiorczym) gotowe do wsadzenia do gruntu..

Obrazek

..salwie..część już wsadzona, reszta czeka na swoje miejsce docelowe

Obrazek

czekamy na peońki

Obrazek

łubin

Obrazek

Vyvyen..jak mogłam wcześniej nie zauważać powojników..

Obrazek

Obrazek

hortensje przybyły :tan

Obrazek

Upragniona Vanilka za 20zł i Annabelle za 14, a do tego żylistek za 3zł..tak to można robić zakupy

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Świetne zakupy ;:138 Pozwól,że nie będę zachwycać się wszystkim z osobna bo wyszło by niezłe wypracowanie ;:108 Ślicznie Ci wszystko rośnie a powojnik ;:oj ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Sabinka ja powojniki omijam wzrokiem ,bo spłukana jestem,a za dużo mi się podoba ;:145
Porządne krzaczki już kupiłaś ;:333 a ten korzeń za hortensjami ;:152 ;:152 ;:152
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie no... ;:223 To my sobie obie będziemy teraz tak dokuczać? :;230
Miałam już powojników nie kupować. A jeśli już... to jakąś włoską sztukę, takiego wiesz... pewniaka, ale niestety wiem jedno! Vyvyen musi być moja!!! :twisted: ...A jak mąż się ze mną rozwiedzie... to Ty za karę się ze mną hajtniesz, bo równowaga w przyrodzie musi być! ;:306

Świetne nowe zakupy, a te maleństwa przed hortensjami to co to?
Wielu forumowiczów pisało tu, że Magiczna siła to jest to co powojniki bardzo lubią (i jest taka specjalna, dla clematisów). :D

Śniadka od tego sezonu mam i ja. W ilości sztuk pięciu. Ile będzie w przyszłym roku..? :lol:
Ktoś mi jesienią wrzucił na działkę jego cebule. Wsadziłam, bo myślałam, że to krokusy... :oops: Póki co, jak dla mnie bardzo urodziwa roślinka.

Co ja to jeszcze miałam..? A! Słuchaj zrobiłaś bajeczne zdjęcie chabra! Cudne! Idealne!
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ann_30, dziękuję ci ślicznie, wszystko rośnie bo pada cały czas. Dobrze, że nie widzisz jak rosną chwasty. W ubiegłą sobotę przeplewiłam..teraz wypada mi zacząć od nowa tyle tego wylazło :roll:
Beatko, widzę że mój korzonek przypadł ci do gustu :lol: W miejscu gdzie teraz tworzy się mój ogród był kiedyś sad w większości wycięty jeszcze za czasów kiedy na poziomki chodziłam z drabiną..czyli bardzo dawno temu :D. Po wycince części jabłoni zostało w zamian bardzo dużo korzeni, przyschniętych konarów, które podobno miały się przydać :roll: znakomitą ilość tego tałatajstwa, przegniłego w połowicznym rozpadzie, pozbyliśmy się całkowicie. Zostały dwa korzeniska i dylemat: wkomponować je do rabaty czy spalić przy najbliższym ognisku. Pokręcony zmysł estetyki podpowiedział to pierwsze i tak już zostało ;:173
Aneczka, po pierwsze jeśli w posagu, do tego szemranego małżeństwa wprowadzasz swoje powojniki to dwa razy mi nie musisz mówić :;230 Po drugie, zacznę się rozglądać za ta Magiczną Siłą ;:108
Kiedy ja wsadzałam śniadka miałam zaledwie 10 cebulek. Dwa lata wystarczyły mu na opanowanie koło pół metra rabaty..Co prawda nie tępię go niczym, bo rośnie w miejscu gdzie przekwitły hiacynty i jest fajnym wypełniaczem ;:224
Aniu, te maleństwa to dwa rodzaje niziutkich dzwonków oraz szałwia (doszukałam się, że jest wieloletnia :tan )
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ma się rozumieć! Tam gdzie ja, tam i one. :wink:

W takim razie muszę jesienią przesadzić śniadka. Teraz rośnie przy samych jeżówkach. Nie chciałabym by je tłamsił swoją ekspansywnością. za to mam uroczy zakątek przed krzewami, obecnie z wysianymi jednorocznymi. Miejsce będzie więc jak znalazł. :heja
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

Sabinko a jak tam u Ciebie z pogodą bo w telewizji straszą ulewami?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sabinko śniedek jest ładny,ale bardzo ekspansywny. Ja go tempie.
Ładne zakupy poczyniłaś. Ja też mam ochotę na dwie hortensje.
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

U mnie cały tydzień pada u Ciebie zapewne też, ale gradu nie było, natomiast w zeszłym roku poszatkował mi hosty. ;:145
Kratki bardzo ładne i uroczo prezentuje się pierwszy z powojników, pozostałe też powinny Cię zachwycić. ;:215
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczka, pod krzewami będzie sniadkowi w sam raz..niech się mnoży do bólu ;:306
Ann, pierwszy raz od dawna sprawdza im się pogoda. pada od samego rana, jest potwornie zimno i nieprzyjemnie..Dobrze, że do rzeki mam daleko bo poziom wody zaczyna straszyć :shock:
Alu, nie wiem jak to się stało, że jakoś zagubiłam twój ogród..zaraz nadrobię. Hortensje będę miała po raz pierwszy. Jak wpadnę w szał hortensjowy to zacznę się rozglądać za jakąś działką, bo miejsca u mnie brak. Te dwie siłą wetknę przy murze ;:224
Stasiu, grad był totalnym zaskoczeniem tym bardziej po pochmurnym dniu i o tej godzinie..było już dobrze po 20. Żaden skok temperaturowy, nic co mogłoby zapowiadać anomalie ;:202 powojniki dopiero zaczynają władać moim sercem ;:224

dzisiaj zdjęcia robione wczoraj. Wszystko w zielonej szacie..czyli jak mawiał mistrz Joda co nas w niedługim czasie czekało będzie :D

lawenda, która szczęśliwie przezimowała

Obrazek

i ta kupiona w tym roku

Obrazek

lilie..oby jak najszybciej

Obrazek

Obrazek

mak zachowuje się jakby zimno i deszcz mu wcale nie przeszkadzały

Obrazek

Obrazek

naparstnica

Obrazek

comte de Chambord

Obrazek

Nostalgie

Obrazek

rugosa z mszycowymi trupkami :twisted:

Obrazek

Obrazek

jedyna (póki co ;:224 ) ostróżka szykuje się do kwitnienia

Obrazek

The President po przesadzeniu jakoś dziwnie przystopował ;:218

Obrazek
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Sabinko w ten deszczowy wieczór ;:3 Portrety kwiatowe urocze :roll: ale mak ;:224 Gdzie takie cudo można nabyć?
Właśnie oddali nam prąd :tan , ale z góry zdecydowanie mocniej leje :shock:
Małgoś
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko The President przystopował, bo teraz skupia się na pączkach. Mój ma identycznie. Poza tym on nie rośnie zbyt szybko, to raczej taki leniuszek.
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Zapowiadają się u Ciebie piękne lilie. Ponieważ nie mam ani jednej, będę Cię odwiedzać :wit
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgoś, mak kupiłam dwa lata temu na allegroo jako mak wschodni pełny :lol: Koło pełnego to nawet nie stał, ale i tak jest piękny ;:167 Dzisiaj już pięknie świeci, prawda? od razu inne-lepsze spojrzenie na ten świat przez pryzmat promieni słonecznych ;:3
Aneczko, dobrze że mi napisałaś, bo przez moment myślałam, że przy przesadzaniu zrobiłam mu krzywdę..był wyjątkowo kruchy i jakiś taki niechętny przenosinom w nowe miejsce ;:224
Wolusia, witaj u mnie :wit .. lilii mam ogółem około 60 szt i tak po cichutku przemycam kolejne ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”