Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, wszystkie są przepiękne, aż miło popatrzeć, a ten żółciutki cudo, jestem szczęśliwa, bo mi też udało się kupić dziś podobnego :D
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sporo tych kolorów ścian :D i umiesz je dobrze połączyć z prezentowanymi storczykami :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wszystkie storczyki piękne, ale najbardziej podoba mi się ten z listkami w kropki. jest piękny i chciałabym takiego, ale na pewno mi się nigdy nie uda takiego kupić :/
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Patryku to dendrobium nobile :P
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Polecam :D mi troszkę chorowało na początku :? ale doszło do siebie :P
Bardzo ładnie pachnie :P
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Michale kupuj :D ale jak juz jednego kupisz to potem juz kupować nie przestaniesz :D
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

miaaa, wspaniałe okazy :), świetna sesja zdjęciowa :) :) :)

Storczykowa pisze:wszystkie storczyki piękne, ale najbardziej podoba mi się ten z listkami w kropki. jest piękny i chciałabym takiego, ale na pewno mi się nigdy nie uda takiego kupić :/

Storczykowo, więcej wiary i optymizmu :) z całą pewnością kiedyś zdobędziesz taki egzemplarz :D
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

bobi pisze:miaaa, wspaniałe okazy :), świetna sesja zdjęciowa :) :) :)

Storczykowa pisze:wszystkie storczyki piękne, ale najbardziej podoba mi się ten z listkami w kropki. jest piękny i chciałabym takiego, ale na pewno mi się nigdy nie uda takiego kupić :/

Storczykowo, więcej wiary i optymizmu :) z całą pewnością kiedyś zdobędziesz taki egzemplarz :D
może kiedyś... ale nie wiadomo kiedy. ja bym chciała już... ale ja mam zawsze pecha i nie umiem spotkać tych wymarzonych storczyków. każdy je spotyka tylko ja nie... dużo osób widuje Vandy. wiele z was ma w kolekcjach moje wymarzone Phalaenopsisy z liśćmi w kropki, Phal. equestrisy i Phal z białymi kwiatami i fioletowymi mazami. tylko ja ich nie umiem znaleźć. i jak tu być optymistą? zawsze wszystko widzę w czarnych barwach.
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Storczykowa musisz założyć różowe okulary :P

A to moje nowości z allegro :

phalaenopsis - kolor niespodzianka - troszkę się zniszczył przy transporcie :? znalazłam też w nim 2 wełnowce :? odizolowałam go od innych kwiatów i walczę z tymi paskudztwami ;:214
Obrazek Obrazek

Za to puszcza "coś" co wygląda na nowy pęd :P

drugi nabytek - dendrobium phalaenopsis - też kolor niespodzianka- prawdopodobnie odcienie różu - fioletu - w bardzo dobrym stanie :D
Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Gratuluje! Widzę, że tak jak ja lubisz i niespodzianki, i mieć satysfakcje z samodzielnego doprowadzenia do kwitnienia. Dendrobium faktycznie w świetnym stanie.
Mnie syn zamówił dziś sadzonki Passiflory i bananowca. To tak dla odmiany, bo ostatnio to tylko storczyki były na tapecie.
Awatar użytkownika
joannna
200p
200p
Od: 29 mar 2008, o 21:51

Post »

masz szczęście z tymi zakupami przez internet , Ja kupiłam tak trzy i tylko jeden jest zdrowy
pozdrawiam aska
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj Dorociu !
Piękna poprzednia sesja zdjęciowa Twoich storczyków. Dużo Ci kwitnie, w przeciwieństwie do sytuacji u wielu z nas :) !
Mam nadzieję, że pokonasz swojego "bonusa" w postaci wełnowców. Napisz jak z nimi walczysz ?
Fajnie, że chociaż nowy pędzik wynagrodził Ci tę sytuację. Życzę Ci pięknych niespodziankowych kolorów (gdy u Ciebie zakwitną :wink: )

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękne storczyki. Niespodzianki zawsze powodują dreszczyk emocji ,, co to bedzie,, i zawsze sie z niecierpliwością czeka,prawda? A jak wyjdzie kolor , którego brak w kolekcji, to juz pełne szczęście :D Pozdrawiam Agnieszka
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu na razie próbuję walczyć z tym paskudztwem domowymi sposobami 8) Tzn przecieram liście, łodygi i zakamarki wacikami nasączonymi roztworem wody i 50% alkoholu, w stosunku 10:1 , dodaję do tego kilka kropel płynu do mycia naczyń :D zobaczymy co z tego będzie :D
Na falenopsisie już ich nie widzę, ale dendrobium oblepiły porządnie :? a to duża roślinka i ciężko je czyścić, bo wełnowce usadowiły się głównie w zakamarkach gdzie z łodygi wyrastają liski ;/
czytałam też, że dobre rezultaty daje preparat sporządzony z oliwy spożywczej i płynu do mycia naczyń zmieszanych w równych częściach, użyty do spryskiwania w dawce jednej łyżeczki do kawy na filiżankę wody.
Pewnie go wypróbuję, gdy tamten nie zadziała :?
Jak i to nie podziała, to spróbuję z chemią :?

Agnieszko właśnie przy takich "niespodziankach" największa satysfakcja jest , a ile radochy ;:112
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziękuję Dorociu za wyczerpującą odpowiedź.
Wprawdzie nie miałam nigdy z wełnowcami do czynienia (i nie tęsknię za nimi), ale warto cokolwiek wiedzieć "w razie czego" :idea:
Wiadomo - "Licho nie śpi"... :twisted:
Dorociu, życzę Ci skutecznej walki. Niech to paskudztwo znika, gdzie pieprz rośnie !

Pozdrawiam serdecznie, Joanna :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”