Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

:wit
moje wnioski ze stosowania OW+HB: oprysk na rozsadzie pomidorów znacznie poprawił ich kondycję, liście zrobiły się ciemniejsze, słabsze pomidory ruszyły z miejsca a taki jeden bidulek dostał przysłowiowego "kopa" ;:138
Działanie na mszyce: na różach oblepionych mszycami w stopniu średnim i na drzewkach owocowych - ani śladu, na różach, które dosłownie były dwa razy grubsze od mszyc - spadek ich ilości myślę do jakiś 50 %. Ten oprysk robiony w piątek.
W sobotę poprawiłam HT - mszyce zostały pojedyńcze :heja :heja
Dodam, że zauważyłam też znaczny spadek mrówek urzędujących na piwoniach rosnących obok róż.
Zarówno OW+HB jak i HT zostały poczęstowane truskawki, poziomki, krzewy i drzewka owocowe (szczególnie bacznie obserwuję brzoskwinie - kędzierzawka się rozszalała....) i oczywiście pomidorki i ogórki. A i jeszcze jedno, męczę w donicach niskie pomidorki koktajlowe, mają już zielone pomidorki i czekają na wysadzenie do gruntu, biegam z nimi nieustannie bo pogoda paskudna i te bidule trochę "podupadły na zdrowiu" - po obu opryskach widzę znaczną poprawę w ich wyglądzie - nabrały wigoru ;:215
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Wczoraj miałam inwazję mszycy na 2 pędach róży, po dwóch godzinach jeszcze były żywe.
Obrazek
Więc im zaaplikowałam jeszcze jedną dawkę.
Obrazek
Dziś rano
Obrazek
Zdjęcie trochę nie wyraźne, ale łodygi czyste, to co zostało już się nie rusza.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Kalo napisał
Jolu,robiłaś octan na swoim prawdziwym occie.Pozostali użyli mikstury octopodobnej ,konserwowanej pirosiarczynem potasowym K?S?O? ,może to ten konserwant je wykończył,albo sól wapniowa(siarczyn wapnia-E226),który mógł powstać w wyniku reakcji z węglanem lub octanem wapnia.To już działka forumowicz,może On to jakoś powiąże.

Niewykluczone, że masz rację z tym octem, bo jednak mój OW nie działa na mszyce.
Kupiłam dziś pepsi, bo ona zawsze na nie działała.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
wojtek i
50p
50p
Od: 26 lip 2013, o 23:54

Post »

Po sobotnim oprysku mszyc (zielone) OW + HB (jabłoń i róża) w dniu wczorajszym sprawdzałem efekty i sytuacja nie uległa zmianie tzn. robale maja się dobrze.
Pryskane OW pomidorki, papryka i ogórki bardzo ładnie rosną. Podobnie pozostałe krzaczki na których go testuję. Nadmienię jeszcze, że robiąc roztwór reakcja przebiegała bardzo ładnie (pieniło się, że aż miło). Do OW używałem octu jabłkowego z Tesco - podobno naturalny z polskich jabłek.
Wczoraj nastawiłem kolejną porcję na nieco droższym (może też lepszym) winogronowym. Zobaczymy, czy będzie efekt uboczny - zwalczenie mszyc.
Jestem bowiem bardzo ciekaw od czego zależy jego skuteczność w przypadku likwidacji robactwa.
Pozdrawiam Wojtek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wojtek i pisze:Jestem bowiem bardzo ciekaw od czego zależy jego skuteczność w przypadku likwidacji robactwa.
Szukacie daleko a prawda może być w zasięgu ręki.

Niewykluczone, że działanie na mszyce uzależnione jest od pH roztworu OW po reakcji. To znaczy, że działać może taki roztwór, gdzie kwas octowy został nie do końca zobojętniony . Aby to rozstrzygnąć trzeba by było opryskać mszyce, które nie chcą spaść po OW, 0,2 % roztworem samego octu.
Pomidek
200p
200p
Od: 31 sty 2014, o 18:01

Post »

Moja kreda malarska to chyba jednak podróbka jakaś. Dziś zrobiłem prawidłowo wg przepisu i reakcja owszem zachodzi ale po zamieszaniu trwa ok 5 s. Zapach natomiast jest wyczuwalny ale i tak chyba zamówię prawdziwą kredę przez internet. Jutro zamierzam przetestować OW na jednym pomidorze i zobaczę czy tak jak u innych, którzy mieli złą kredę pojawią się poparzenia.
Awatar użytkownika
mroovka
100p
100p
Od: 10 kwie 2014, o 18:13

Post »

A ile powinna trwać ta "reakcja"?
Ola
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przyłączam się do pytania. U mnie też trwała 5-10 sekund i słabo się pieniło.
forumowicz, czy jeżeli pryskam OW, mogę przy wysadzaniu pomidorów opryskać je miedzianem :?: .
Na razie 2 dni temu opryskałam dwie sztuki pomidorów, bo obawiałam się, czy mój OW jest prawidłowy. Po dolaniu octu jabłkowego (6% z Biedronki) do kredy (pisze że malarska i produkt naturalny) przez chwilę się pieniło. Myślałam, że reakcja będzie dłużej trwała i będzie bardziej burzliwa. W tej chwili na dnie butli jest szaro-czarny osad, w smaku nie czuję octu, natomiast zapach jest lekko octowy.
Na sadzonkach na razie nie widzę żadnej reakcji, ani pozytywnej ani negatywnej ;:224 .
Przepraszam, że przytaczam własny post, ale to po to, żeby nie pisać wszystko jeszcze raz.
Na sadzonkach nie było żadnych poparzeń, natomiast był taki błyszczący film. Wczoraj opryskałam pozostałe sadzonki i żyją ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Rudka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2014, o 22:08

Post »

Szczerze mówiąc nigdy się nie zastanawiałam ani nad czasem reakcji ani nie przejmowalam się jakimś tam osadem :D.
O ile w odmierzaniu składników jestem dokładna to całą dalszą procedura się nie przyjmuję.
Składniki mam dobre, reakcja trwa .... no chwilę. Ważne, że działa i nie szkodzi.
mar_ch
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2014, o 22:15

Post »

u mnie też nie było raczej poparzeń. To wina przedziorków. Natomiast faktycznie nie ma co się spieszyć z dolewaniem wody po zmieszaniu zawiesiny kredy z octem. Dziś jak robiłem nową partię OW wydawało się, że już koniec reakcji, ale po ponownym wstrząśnięciu znowu się silnie pieniło. Powtórzyło się to parę razy w końcu zostawiłem roztwór na 2-3 godz. Być może, teraz się zastanawiam, że przy pierwszej produkcji OW za wcześnie dolałem wody i ocet nie został do końca zobojętniony i roztwór wyszedł kwaśny. Pryskając podgryzione przez przędziorki liście takim roztworem mogłem je podrażnić i wszystkie uszkodzenia liści zostały uwypuklone. Swoją drogą przy następnej produkcji pomierzę pH roztworu w trakcie reakcji i na koniec.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Już paru osobom to tłumaczyłem i widzę, że temat powraca.

W czasie reakcji wydziela się dwutlenek węgla. Część go ulatuje w powietrze w postaci pęcherzyków gazu, a część rozpuszcza się w reagującym roztworze. I to właśnie dzięki temu rozpuszczonemu CO2 roztwór zachowuje się jak gazowana woda mineralna.

Natomiast szybkość reakcji zależy od stopnia przemiału kredy, i od temperatury.
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2011, o 20:51
Kontakt:

forumowicz - Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Czy mógłbyś forumowicz wyjaśnić dokładniej co to jest i jak działa HB (hydrolizat białka). No i najważniejsze :) jak wykonać ten specyfik, ponieważ w tym wątku dużo się go przewija a przepisu na sporządzenie brak. Jestem bardzo zainteresowana tym eksperymentem podpartym wiedzą naukową. Dziękuję z wyprzedzeniem i wyjaśniam, że nie mogłam skorzystać z opcji prywatna wiadomość.
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
jo-landa
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 lis 2011, o 20:51
Kontakt:

Post »

Dziękuję za pomoc, dostałam wiadomości na priv, ale że do tej pory nie udzielałam się na FO choć jestem zarejestrowana od 3 lat, nie mogłam odpowiedzieć inną drogą. Serdeczne DZIĘKUJĘ.
Zapoznam się z Regulaminem Forum.
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Od: 14 lut 2013, o 15:37

Post »

Wczoraj udało mi się zakupić kredę malarską, więc i ja dołączam do eksperymentu. Czytając o Waszych doświadczeniach jestem pełna wiary, że i u mnie się sprawdzi :D
Pozdrawiam, Kasia
Rudka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 kwie 2014, o 22:08

Post »

Moja parkowa róża rośnie jak szalona. Do tej pory dosłownie była łysa na dole, teraz wypuszcza nowe przyrosty. Pączków kwiatowych co niemiara. Wkopalam w korzenie skórę banana no i często dostaje "po łodygach" OW.
Dla porównania, tej, która rośnie przy bramce praktycznie nie pryskalam i jest o wiele marniejsza. Zrobię dziś zdjęcia może uda mi się wstawić.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”