Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cynie
Mi chodziło o to , że do południa siewki mają słońce ale nie jest ono mocno palące i gleba też nie jest nagrzana aby je przesuszyło. W ten sposób ja wystawiam swoje siewki do hartowania. Krzewy czy murki nagrzane ,,oddają" w nocy swoje ciepło i siewki nie cierpią tak drastycznej zmiany. Możesz je też wystawić w dzień pochmurny. Pomału przyzwyczają się do słońca.
Ja w piątek posadziłam swoje siewki cynii,siane pięć odmian.Wieczorkiem podlałam i ładnie sobie stały,wszystkie się przyjęły...A w sobotę kilka minut padał grad i jak poszłam zobaczyć to ...masakra
Prawie wszystkie w połowie połamane,a kilka to w ogóle złamanych odwrotnie leżało-do góry nogami
Chyba posieję jeszcze raz,tylko już na ogrodzie bo zostało mi po pół paczki z każdej odmiany nasion.Jak myślicie,nie jest jeszcze za póżno czy raczej dać sobie spokój??

Pozdrawiam Ewa
Za pierwszym razem wysiałam 24 cynie do tacki i ostatecznie przetrwało do dziś 3... Ale być może przelałam. Wysiałam dugi raz, wzeszło więcej i zaczęły po kolei padać, łodyżki były miejscami nadgnite, liścienie same odpadały. Nie wiem czemu, skoro podlewałam wyłącznie małym spryskiwaczem jak do szyb, a podłoże było jedynie wilgotne, a nie mokre. Masakra jakaś. Nie wiem czy to taka odmiana (Green Envy), czy cynie są takie kapryśne??? Wysiałam w tym roku kilkaset sztuk innych siewek i ANI JEDNA mi nie padała sama (nie licząc samodzielnie rozdeptanych
)
Jak dbacie o siewki cynii?

Jak dbacie o siewki cynii?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja się przekonałam w zeszłym roku, że szkoda roboty w domu z wcześniejszą rozsadą cynii. Sieję teraz do gruntu, kilka miejsc już obsianych, kilka jeszcze mi zostało. I wcale się nie przejmuję, że to prawie połowa maja, inaczej nie mogłam.
Może kiedyś, jak dorobię się szklarni, to tam się pobawię, ale w domu na pewno nie będę siała, właśnie dlatego, że te domowe siewki są słabsze od gruntowych.
Może kiedyś, jak dorobię się szklarni, to tam się pobawię, ale w domu na pewno nie będę siała, właśnie dlatego, że te domowe siewki są słabsze od gruntowych.
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
U mnie pojawiły się zaczątki pączków kwiatowych że tak powiem,były siane dużo wcześniej i te z pączkami pochodzą z rozsady i zrobiło im się lepiej gdy trafiły na rabatę,jednak ze trzy-cztery mimo iż starannie posadzone padły,wypadki przy pracy. 

Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
A moje niestety padły. 

Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
- Pawel42
- 500p
- Od: 6 maja 2014, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
O...to przykre,wszystkie? To okropne jest że tak bywa,staramy się,dogadzamy a czasem efekt wprost proporcjonalnie odwrotny od oczekiwań. 

Paweł
Trudno nadgonię innymi kwiatami.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siane w domu i wysadzone do ogrodu połamał w tamtym tygodniu grad więc posiałam dwa dni temu do gruntu
.zostało po pół paczki nasion a trochę było gatunków więc mam nadzieję,że jeszcze się doczekam kwiatuszków tego lata 

Pozdrawiam Ewa