Cynia, jakobinka (Zinnia) cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cynie

Post »

Próbowałam, ale akurat w tych miejscach mam "przeciągi" w ogrodzie, a poza tym słońce wędruje (choć kopernik mówił co innego;)) i wraz trzeba przestawiać. Ale będę próbować.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi chodziło o to , że do południa siewki mają słońce ale nie jest ono mocno palące i gleba też nie jest nagrzana aby je przesuszyło. W ten sposób ja wystawiam swoje siewki do hartowania. Krzewy czy murki nagrzane ,,oddają" w nocy swoje ciepło i siewki nie cierpią tak drastycznej zmiany. Możesz je też wystawić w dzień pochmurny. Pomału przyzwyczają się do słońca.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Ja w piątek posadziłam swoje siewki cynii,siane pięć odmian.Wieczorkiem podlałam i ładnie sobie stały,wszystkie się przyjęły...A w sobotę kilka minut padał grad i jak poszłam zobaczyć to ...masakra ;:145 Prawie wszystkie w połowie połamane,a kilka to w ogóle złamanych odwrotnie leżało-do góry nogami ;:145 Chyba posieję jeszcze raz,tylko już na ogrodzie bo zostało mi po pół paczki z każdej odmiany nasion.Jak myślicie,nie jest jeszcze za póżno czy raczej dać sobie spokój??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Basia R
100p
100p
Od: 17 mar 2014, o 16:40

Post »

Współczuję. Ale siej do gruntu, jeszcze dobry czas!
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59

Post »

Za pierwszym razem wysiałam 24 cynie do tacki i ostatecznie przetrwało do dziś 3... Ale być może przelałam. Wysiałam dugi raz, wzeszło więcej i zaczęły po kolei padać, łodyżki były miejscami nadgnite, liścienie same odpadały. Nie wiem czemu, skoro podlewałam wyłącznie małym spryskiwaczem jak do szyb, a podłoże było jedynie wilgotne, a nie mokre. Masakra jakaś. Nie wiem czy to taka odmiana (Green Envy), czy cynie są takie kapryśne??? Wysiałam w tym roku kilkaset sztuk innych siewek i ANI JEDNA mi nie padała sama (nie licząc samodzielnie rozdeptanych :roll: )
Jak dbacie o siewki cynii?
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Praktycznie bezobsługowe były u mnie. Tylko podlewanie, bez przelewania.
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Ja się przekonałam w zeszłym roku, że szkoda roboty w domu z wcześniejszą rozsadą cynii. Sieję teraz do gruntu, kilka miejsc już obsianych, kilka jeszcze mi zostało. I wcale się nie przejmuję, że to prawie połowa maja, inaczej nie mogłam.
Może kiedyś, jak dorobię się szklarni, to tam się pobawię, ale w domu na pewno nie będę siała, właśnie dlatego, że te domowe siewki są słabsze od gruntowych.
x-Cz-a

Post »

Byłam dzisiaj na ryneczku i kupiłam rozsadę cynii ale powiem Wam, że szału u mnie nie widać takie jakies mdłe.
Nie za bardzo mam czas latać to kupiłam,zobaczymy ;:173 ;:173
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

U mnie pojawiły się zaczątki pączków kwiatowych że tak powiem,były siane dużo wcześniej i te z pączkami pochodzą z rozsady i zrobiło im się lepiej gdy trafiły na rabatę,jednak ze trzy-cztery mimo iż starannie posadzone padły,wypadki przy pracy. :wink:
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje praktycznie wszystkie mają pąki kwiatowe i to już całkiem duże, ciekawe kiedy zakwitną :D
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09

Post »

Moje cynie są przeznaczone do skrzynek na balkon. Siałam na początku marca. Mają już pączki. Od kilku dni stoją na balkonie cały czas.
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

A moje niestety padły. :roll:
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Pawel42
500p
500p
Od: 6 maja 2014, o 12:36
Kontakt:

Post »

O...to przykre,wszystkie? To okropne jest że tak bywa,staramy się,dogadzamy a czasem efekt wprost proporcjonalnie odwrotny od oczekiwań. ;:185
Paweł
Wiele tracimy wskutek tego że przedwcześnie uznajemy coś za stracone /Johann Wolfgang von Goethe/
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Trudno nadgonię innymi kwiatami.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Moje siane w domu i wysadzone do ogrodu połamał w tamtym tygodniu grad więc posiałam dwa dni temu do gruntu ;:173 .zostało po pół paczki nasion a trochę było gatunków więc mam nadzieję,że jeszcze się doczekam kwiatuszków tego lata :heja
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”