Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

MOże byc tak, że faktycznie wysłałam. U mnie rosną na wrzosowisku i dają radę ;:215
Oj Aga to robótka się niezła kroi. Dwa razy się zastanów, bo pracy z tego co piszesz będzie sporo
Awatar użytkownika
u Antosi
50p
50p
Od: 8 maja 2014, o 20:05

Post »

Witaj Kochana Masz bardzo dużą działkę, masz gdzie poszaleć! Skalniaczek przy schodkach cudny. Ja też mam w planach skalniak ale jeszcze nie wiem w którym miejscu go urządzić Pozdrawiam
Kasia
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Agnieszko-nyskadu bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że druga strona w przyszłym roku też ładna będzie.

Aniu - ta mydlnica ma potencjał skubana... właśnie sobie ją wygooglałam i zdjęcie gdy zwiesza się tak bardzo mocno z drewnianej palisady - no cudo po prostu - już wiem, że gdy przyjdzie czas na zamieszanie w skalniaczku, to ona wyląduje w gazonach - mam nadzieję, że ładnie je w przyszłym roku zasłoni.
A drzewka już w tym roku w mroźne dni/noce lądowały w garażu. A w tym roku albo je zadołuję i zawinę, albo znów będę garażowane. Póki dają radę życ w donicach, to chcę je tak trzymac, bo podobają mi się bardzo takie doniczkowe :)

Poziomki są tutejsze - czyli leśne. Choc gdy wyjdziemy za furtkę do lasu, to tam poziomek nie uświadczysz, więc te moje to raczej łąkowe ;)

Paula - no tak myślę o tej przeprowadzce i ... trochę się boję ruszac rośliny w maju, z drugiej strony tamte lilie i liliowce dostałam też na początku maja, przyjęły się, lilie kwitły. Ale znów dosadziłam tam dopiero co roslinki od Ani i ... boję się je skrzywdzic. Choc lokalizacja w najlepszej bramce piłkarskiej też nie jest najlepszym pomysłem. Ostatnia nadzieja w tym, że przez większośc wakacji nas nie będzie...

uch.... za szybko kliknęłam wyślij - ręce wyprzedzają myśli

Kasiu - ja mam dużą działkę?? Czy mnie się wydaje, czy twoja ma 60 arów?? I też masz jeszcze baaardzo dużo miejsca by poszalec. Muszę wam kiedyś wkleic zdjęcie działki moich rodziców - może to wam udowodni, gdy mówię szczerze, że nie czuję potreby posiadania sklaniaka.... Kamieniołom rodziców wystarcza na okolicę! ;)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Agnieszko, pięknie się u ciebie robi :D Gdybyś chciała jeszcze jakieś roślinki skalniakowe to daj znać, mogę się podzielić :D
miłego dnia :wit
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Agnieszko nic tak nie cieszy jak własnoręcznie wychodowana roślinka. Bardzo ładny iglaczek, ciekawy kolor przyrostów. To już Ci zakwitła dalia?
Truskaweczki ładnie kwitną tylko brakuje ciepła i słońca. Bo ja jak się przechadzam koło swoich to gdzie niegdzie widzę bąka czy pszczołę. A u Ciebie jak jest?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Widziałam Twojezdjęcie zieleni na rondzie. Zapraszam zatem do wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=4&t=53024 .
Jako miłośniczka skalniaków, bedę śledzić co też dzieje się na Twoim.

uchowały mi się trzy kępki rojników, z czego dwie to rojnik pajęczynowaty z biedronki, a jedna to nie wiem jaki z ogrodniczego, w którym wyrósł mi karmnik ościsty i póki co jest to kępa rojnika poprzerastanego karmnikiem albo odwrotnie . Tak, wbrew temu, co niektórzy sądzą, skalniak nie jest łatwy w utrzymaniu i wymaga sporo pracy. Szkoda, że jesteś tak daleko, bo mam trochę odmian rojników na zbyciu. Wpadłabyś i wybrała, co Ci odpowiada. A jednego uzbierała się cała skrzynka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aga, co tak cicho u Ciebie?? Białymi śniedkami ( znam nazwę ;:138 ) mogę się z Tobą podzielić. Jest tego...
athshe
500p
500p

Post »

Najpierw się wytłumaczę.... nie ma mnie za dużo, bo chyba już pisałam, że zostałam słomianą wdową i powoli ogarniam się w nowej rzeczywistości - w tygodniu czas przed 20 spędzam z dziecmi, potem sprzątanie, obiad na następny dzień, a jeszcze praca zawodowa.... A w weekendy przyjeżdża mąż i szkoda czasu na komputer....

Brakuje mi forum i wiem, że powoli tak to wszystko poukładam, że będzie można przysiąśc wieczorem, ale to jeszcze troszkę potrwa. Młody chodzi spac około ósmej, a potem jeszcze Emi chce, by z nią posiedziec, pogadac, poprzytulac się i robi się dziewiąta albo i później. A ja śpioch jestem i w kontekście tego, że wstaję o piątej odpuszczam sobie wieczorne siedzenie przy kompie.

Ale tymczasem kilka zdjęc sprzed chwili - wyszłam popstrykac, żeby się przed wami tłumaczyc ;)

W piątek podjechałam do pani do szklarni po jednoroczne - głównym kupującym była mama, ja w sumie chciałam tylko roślinki, by wypełnic donicę w której będą lilie - kupiłam w lidlu lilie, bo wyglądały na białe, zaczęły żółknąc, więc już są w donicy:
Obrazek

Ale by wykonac kompozycję potrzebna była ziemia - mąż jechał w sobotę w okolicę sklepu ogrodniczego, więc zamiast go wysłac po ziemię wybrałam się razem z nim... krzywo patrzył ;) więc kupiłam tylko:
Obrazek

A wczorajsze popołudnie spędziliśmy u znajomych, którzy też od niedawna mają dom, lecz ogród ma już kilka lat, a jednak urządzają go na nowo - bardzo dużo zmieniają. Po wizycie wiem trzy rzeczy:

- linia kroplująca wokół domu musi byc, bo mi wszystko wysycha - deszcz pod dach nie dociera nawet, gdy zacina...
- piękna, przepiękna hosta do kradzenia ;) za rok czy dwa czeka w ich ogrodzie
- pomysł na mocowanie kratki do róży pnącej podpatrzony - wypad do sklepu konieczny.

No i kolejny raz dyskutowałam o bezsensie sadzenia bylin w trawie, więc dzisiejszy dzień spędziłam wyrywając trawnik:
Obrazek

Obrazek

W jednym miejscu nie skończyłam, ale myślę, że jest szansa, że dziś dotrę do celu. Na razie pobojowisko. Wyniosłam 11 wiaderek trawy, a to jeszcze nie koniec.

Obrazek

Obrazek
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
athshe
500p
500p

Post »

Tymczasem cienista rabatka się rozkręca:
Obrazek

Obrazek

Żurawki ustawiłam tu, gdzie chcę je wsadzic, muszę usunąc trawnik i powiększyc trochę tę rabatę, ale boję się tego, że tu jest tak sucho, że latem będę musiała podlewac dwa razy dziennie. Chyba, że sprawę węża kroplującego poruszę już teraz - bez żadnych sterowników itp, tylko wkopac wąż i codziennie podłączyc go do instalacji i odkręcic wodę powiedzmy na godzinę. Czy ile tam będzie potrzeba.
Obrazek

Idę do ogródka - mam jeszcze pół godziny wolnego, szkoda mi słonka - postaram się napisac i odpowiedziec wam wieczorem.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Ładniutkie lilie posadziłaś do donicy z pięknymi roślinkami. Zakupy bardzo udane widzę. Rabatki bardzo mi się podbają, niestety albo i stety sam mam roślinki w trawie. Gdy przychodzi czas koszenia trawy wyrywam przy nich trawę, a dopiero potem koszę. Mają oczywiście wyrwaną trawę naokoło obwodzik taki mały. ;:224
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Agnieszko, przeszłam cały wątek, poczytałam. Masz dużą działkę i dzieje się :wink: Donice ładnie obsadzone. Mieszkasz pod moim rodzinnym miastem 8-) Pozdrawiam.
Pozdrawiam - Justyna
athshe
500p
500p

Post »

Justyno - dziękuję za komplement - powiem ci, że to nasze miasto coraz bardziej mi się podoba, pięknieje.
Robercie - ja dzielnie walczę z trawą i już wiem, że to dobry pomysł. Nigdy więcej roślin w trawniku...

Biała rabata zaczyna byc biała :) :
Obrazek

Krzewuszka:
Obrazek

Liliom wystarczył jeden słoneczny dzień - miłe zaskoczenie po powrocie do domu:
Obrazek

Przekopałam miejsce pod żurawki, ale nie jestem pewna, czy to jest to o co mi chodzi, nie mam kostki na powiększenie obrzeża, więc póki co wsadziłam je w doniczkach.
Obrazek

Trawa usunięta, ale nie mam na razie pomysłu na kształt tej rabaty, więc nie usuwałam więcej. Mało tego - rozpatruję przeniesienie tych roślin jesienią, więc tym bardziej nie chcę niszczyc więcej trawnika niż to konieczne.
Obrazek

Truskawki:
Obrazek

No i dziś w końcu idę do was popisac - dzieciaki wyprosiły bajkę, więc mam godzinkę przed komputerem.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Już wiem o czym myślałaś przy komponowaniu białej rabaty. Jest pięknie, będzie jeszcze piękniej ;:108
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40

Post »

Przepiękna biała rabatka, naprawdę dużo roślinek jest na niej i cudownie wyglądają. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Malgolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2010, o 14:16

Post »

Witaj Agnieszko, ja bez przerwy też pozbywam się trawy i tworzę rabaty, a jak mi się nie podoba to rabatę likwiduję i sieję na nowo trawę ;:124 :D
Prawdziwy przyjaciel to ten kto przychodzi gdy cały świat odchodzi
pozdrawiam Małgośka
Zapraszam na... >> Ogródek Małgolinki cz. I, Ogródek Małgolinki cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”