Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

To drugi krąży też pod nazwą Aeonium haworthii 'Variegata'. Samo "variegata" to raczej na pewno nie nazwa gatunkowa, tylko odmiany. Próbowałam kiedyś grzebać w literaturze, ale podobnie jak przy Echeveria - niewiele się dowiedziałam.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sądzisz...? Mam samo A. haworthii, a przynajmniej pod taką nazwą je nabyłam.
Wiesz co... Będę musiała, jak tylko się ociepli, usiąść na tym balkonie, wyciągnąć te wszystkie "kiwi" i po prostu zrobić zbiorówkę. Wtedy się okaże, że wszystkie są takie same ;:306 , ale przynajmniej liczę na to, że będzie można coś oddzielić i rozpoznać. Co do szczegółowej literatury - rzeczywiście, bardzo i ogólnie, o wszystkim i o niczym...
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko u mnie tez pogoda nie za ciekawa.Wystawiłam wszystko na balkon i zrobiło się zimno ...więc z powrotem popakowałam w skrzynki i do domku :D
Teraz stoją w skrzynkach i jak za zimno to do domu ;:oj uciążliwe to ...ale stale przepaduje :wink:
Jest za zimno nocą ,aby zmokły i stały na dworze...qurcze czy ta pogoda się zmieni :?: czy całe lato tak będzie :?:

A co do kwitnień ,to prawda ,że u nie których to kwiatków ogrom...ale Twoje roślinki są tak samo urokliwe ;:108 i nawet mało spotykane w kolekcjach ;:215
Zaczynają się wybarwiać, nabierać kształtów, piękne będą ,bo już są b.ładne :D U mnie też była taka Crassulka jak ta na pierwszym zdjęciu,rozstałam się z nią na rzecz kaktusów, one jednak wygrały co do miejscówki ;:109
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Żanett :wit
Ale masz super okazy,coś niezwykle egzotycznego i rzadko spotykanego ;:138
Nie będę wyliczał z nazwy bo się pogubię a jest ich krocie,naprawdę coś wspaniałego ;:63
Pzdrawiam.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Nie wiem co tak wszyscy dziś na pogodę narzekają :?: U mnie rano trochę pokropiło, potem się przejaśniło - słoneczko (od czasu do czasu za chmurką), ponad 20 st., no może chwilami trochę wietrznie, ale ogólnie jest ok ;:108

Żanetko jak zwykle Twoje rośliny prześliczne, ale dla mnie bardzo, bardzo egzotyczne - jak nie z tego świata ;:131
Koniecznie musisz sobie sprawić takie dwie epithelanthy - jak u Lucynki ;:306 Będzie co (p)o(d)glądać :;230
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nolina pisze:Żanetko u mnie tez pogoda nie za ciekawa. qurcze czy ta pogoda się zmieni czy całe lato tak będzie
Mam nadzieję, że nie, Małgosiu, i tej wersji trzeba się trzymać i wierzyć.
nolina pisze:A co do kwitnień ,to prawda ,że u nie których to kwiatków ogrom...ale Twoje roślinki są tak samo urokliwe i nawet mało spotykane w kolekcjach
bardzo dziękuję - i będę się tym pocieszać, podziwiając kwitnienia u naszych Koleżanek i Kolegów, i również u Ciebie.
nolina pisze:Zaczynają się wybarwiać, nabierać kształtów, piękne będą ,bo już są b.ładne :D U mnie też była taka Crassulka jak ta na pierwszym zdjęciu,rozstałam się z nią na rzecz kaktusów, one jednak wygrały co do miejscówki
No tak.. ja się zbieram do pożegnania z niektórymi kaktusami, bo choć miejsce na razie mam, to jednak chyba zdecydowanie stawiam na ukierunkowanie.
Arkadius121 pisze:Witaj Żanett :wit
Ale masz super okazy,coś niezwykle egzotycznego i rzadko spotykanego.
Ja Cię również pozdrawiam, Arku, bardzo dziękuję za ciepłe słowa - to szalenie miłe dla mnie je słyszeć. Dzięki również za wizytę i liczę, że tego lata znów przybędziesz w nasze strony ;:136
przemek_pc pisze:Nie wiem co tak wszyscy dziś na pogodę narzekają :?: U mnie rano trochę pokropiło, potem się przejaśniło - słoneczko (od czasu do czasu za chmurką), ponad 20 st., no może chwilami trochę wietrznie, ale ogólnie jest ok ;:108
Aaaa, bo u Was, w Warszawie... :;230 Przyjedź do nas, to zobaczysz, jak fajnie tu brzmią pierwsze wiosenne burze. Superancka sprawa ;:219
przemek_pc pisze:Żanetko jak zwykle Twoje rośliny prześliczne, ale dla mnie bardzo, bardzo egzotyczne - jak nie z tego świata
Dziękuję bardzo. Ja po prostu tę "sałatę" lubię i cieszę się naprawdę, że i też Tobie, zatwardziałemu kaktusiarzowi, one się również spodobały ;:180
przemek_pc pisze:Koniecznie musisz sobie sprawić takie dwie epithelanthy - jak u Lucynki ;:306 Będzie co (p)o(d)glądać :;230
Jakbym była (jakbym, zaznaczam) złośliwa, to bym rzekła: a po co, skoro już mam :;230 :;230 :;230
Ale że nie mam - dajmy na to ani jednej epithelanthy - to sobie sprawię cuś podobnego ;:306
Ale takie cuda to tylko u Lucynki ;:306
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie chwasty, jakie chwasty! :roll:
Piękne, wyrośnięte, wybarwione rośliny z tych co to się chyba każdemu podobają... Dla mnie są super! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

piasek pustyni pisze:(...) Ale takie cuda to tylko u Lucynki
Fakt, Lucynka całkiem dorodnych się dochowała... ;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

spox, czwóreczki tylko :D - i oczywiście o doniczkach mówimy - w miseczkach nie trzymam ;:306

Żaneta - fajne to "chabazie" masz! To pierwsze najfajniejsze, musze się przyjrzeć swojemu, bo też coś mam, a sama nie wiem, co ;:131
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje epithelanthy nie ma takich doniczek :;230 :;230 Ja lubię, co duże i ładne, to chyba jednak, jeśli już, w miseczki pójdzie ;:306 - oczywiście mówię o roślinkach! :D
Dzięki, Lucynko - pokaż te swoje, to spróbujemy rozpoznać, co tam u Ciebie z chabaziów rośnie :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Co za wypasiona crassulka ;:333 prawie jak Milka ;:306 moje to takie szkapy przy Twojej, jakoś nie mogą dojść do siebie po zimie
( o ile w ogóle dojdą :roll: )
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojdą, dojdą ;:108 Crassulki to twarde sztuki :D Słońca i ciepła - to wszystko co potrzebują. Trzymam za nie kciuki i dzięki za dobre słowa!
A tymczasem...
Kochani - stał się niemal cud. Już jakiś czas temu się coś kluło, jednak sądziłam, że roślina po prostu odjęła wzrost. Tymczasem okazało się po dłuższym czasie, że to pąk kwiatowy! Wiem, że to nic dla Was dziwnego, i pewnie bym się "zwyczajnie" ucieszyła gdyby nie fakt, że chodzi o... Pachypodium succulentum 'Cristata'!
Oto dwa jej zdjęcia w poszczególnym etapie rozwoju: (nieznacznie różnym)
1. Obrazek

2. Jakiś czas później:
Obrazek

Kwitnienie u tej rośliny to rzadkość, więc gdzieżbym śmiała przypuszczać, że trafi się akurat u mnie- niemniej to, że zawiązała pąk kwiatowy jest dla mnie niesamowitym szczęściem i jestem z niej dumna. Z siebie tak troszczeczkę też, bo skoro akurat ta forma zachciała zakwitnąć, to chyba źle jej u mnie nie jest...? ;:171
Niestety, do finału, czyli rozwinięcia kwiata nie dojdzie z prostego powodu: zimno i brak słońca, ten pąk się zasuszy i nie rozwinie, bo po prostu nie ma do tego warunków. Teoretycznie mogłam go wrzucić pod lampy, ale tam na takie wielkie szczęście nie ma kompletnie miejsca, poza tym lampy są umocowane za nisko... Jedno, co mogłam zrobić, to wsadzić je do szklarenek pod folie i czekać, ale już widzę, że stanęło w miejscu i nic. Niemniej jeszcze nigdy nie cieszyłam się z faktu samego zawiązania pąka!
Tak oto wygląda moje szczęście w okazałości (może nie całej, ale jest ogólnie bardzo duża):
Obrazek

A i na koniec muszę dodać, że stałam się szczęśliwą posiadaczką takiego oto meksykańskiego cuda, zwanego Selenicereus chrysocardium (lub też Marniera ch., Selenicereus ch.):
Obrazek

Mam co prawda kłopot trochę z jej odlewaniem, bo jedne źródła podają,żeby miała wilgotno, inne umiarkowanie - miał ktoś doświadczenia z ta rośliną? Byłabym bardzo wdzięczna za rady odnośnie jej uprawy, bo nie chciałabym jej stracić.
Oczywiscie obecnie i tak wygląda już inaczej, jest podcięta od góry (nie wiem, skąd się wzięły te zażółcenia, więc je ucięłam).
Z gry dziękuję za wizyty i miłego popołudnia życzę!
Spis moich wątków
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pachypodium succulentum 'Cristata' z kwiatem?? Pierś do przodu i do orderów proszę za umiejętności i dobrą rękę - to nie zdarza się często. :D

I trzeba to uczcić! ;:136

Koniecznie pokaż kwiat jak już się pokaże w całej okazałości - takich widoków nigdy za wiele!!
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, Henryku, bardzo dziękuję - powtórzę roślince, ale ten brak słońca może być kłopotliwy w rozwinięciu w pełni ;:185 Niemniej i tak się cieszę, że się zawiązał, ale pewnie, że chciałoby się zobaczyć go w pełni. Trzymaj kciuki gorąco!
Spis moich wątków
AleksandraBdg

Post »

Wielkie gratulacje Żanetko!
Pobiegłam od razu spojrzeć jak taki kwiatuszek wygląda w pełnej okazałości- świetny i chyba nawet dość duży.
Mimo Twojego sceptycyzmu co do jego pełnego rozwinięcia, trzymam mocno kciuki,aby jednak tak się stało.
Skoro warunki do zawiązania były to i do rozkwitu muszą się nadać.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”