Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mediolobivia, trochę Aylostera, no i różne chwasty - czarny
Chwasty nie chwasty - kwitną, moje stoją jak zaklęte. Trochę się nie dziwię - u nas dziś 13 stopni (teraz). Ogrodnicy dają znać o sobie, ale ileż można zwalać na brak słońca i zimno...
A u Ciebie rzeczywiście -"tylko" dwa kwiatuszki medio - ale jakie 
- onectica

- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje stoją żywcem na słońcu. Innej opcji nie ma.czarny pisze:W ogóle widzę, że lofki i inne meksykańce się dobrze czują w foliaku. Natomiast lobiwki, rebucje i inne z Ameryki Południowej mi się cały czas przypalają.
Przyznam się szczerze, chociaż wiem, że to skandal, ale nawet z cieniowaniem tego roku nie było jak się pobawić
Nie wiem w związku z tym, czy trochę turbinki na tym nie ucierpiały, jakby mocniej szaro/różowe niż zeszłego lata
btw - moja koehresii jest zdecydowanie już większa niż główka zapałki
- hen_s

- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Rzeczywiście bida, tylko tyle kwiatuszków... Dla mnie superowo! 
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach wymiany/sprzedaży roślin proszę pisać na priv.
Melduję się w Twoim nowym wątku i muszę powiedzieć, że do dupy te Twoje kaktusy, jakieś takie kolorowe ...
(to tak żeby nie zapeszyć
)
- czarny

- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Dziś brak słońca, ale czekam na WR 794, natomiast... Klikałem chwilkę po necie, m.in. byłem na fejsie Winberga i zamieścił fotkę z żółto kwitnącą... M. steinmannii! Niesamowite!
https://www.facebook.com/11005772569947 ... nt_count=1
https://www.facebook.com/11005772569947 ... nt_count=1
- hen_s

I będzie znów czego poszukiwać, za czym się rozglądać... 
- przemek_pc

- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No, niestety Henryk ma rację... 
- czarny

Jeśli to nie jest jakaś mutacja dotycząca jednej tylko roślinki to myślę, że za 2-3 lata u Winberga będą nasiona tego. Już się nie mogę doczekać. Kto to widział - żółty kwiat u steinmannkii

Mediolobivia einsteinii v. pseudoeinsteinii WR 794. Mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze dziś słońce i uda się lepszą fotkę cyknąć. To pozycja z tych najbardziej rarytasowatych.

Mediolobivia einsteinii v. pseudoeinsteinii WR 794. Mam nadzieję, że wyjdzie jeszcze dziś słońce i uda się lepszą fotkę cyknąć. To pozycja z tych najbardziej rarytasowatych.
- hen_s

WoW!
Mnie się bardzo podoba!
Mnie się bardzo podoba!
- czarny

No cóż, lepszych fotek się nie udało zrobić i pewno już w tym roku się nie uda zrobić. Ale za rok rośliny będą większe, będzie więcej kwiatów i same kwiaty zapewne też będą większe. Tymczasem rzuciłem okiem na pogodę - na najbliższy tydzień zapowiadają ochłodzenie, cały czas pochmurno i deszczowo. Czyli będzie kolejny tydzień opóźnienia z kwiatami...

- nyskadu

- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Co prawda żółta
no ale jak by nie było w końcu rarytas
ta armia medio śniła mi się w nocy, niewiarygodny widok, ład szyk, porządek i niby podobne a jednak jak różne
piękna i dostojna kolekcja 
- przemek_pc

Co by nie mówić, i z której strony by nie patrzeć, to einsteiniaki mają najładniejsze kwiaty wśród mediolobiwek...
Żółty jak żółty (w słońcu pewnie złoty), ale te ciemniejsze końcówki płatków są niesamowite - ja takie lubię najbardziej 
Niestety u mnie w tym roku żadne kwitnąć nie będą. Jedna pąki zasuszyła, reszta nawet nie myśli się ruszyć. A jedna z moich WR 509 (ta, którą myślałem, że zamordowałem zimą) produkuje odrosty (już 6 nowych) zamiast pąków.
Niestety u mnie w tym roku żadne kwitnąć nie będą. Jedna pąki zasuszyła, reszta nawet nie myśli się ruszyć. A jedna z moich WR 509 (ta, którą myślałem, że zamordowałem zimą) produkuje odrosty (już 6 nowych) zamiast pąków.
- blabla
- -Moderator Forum-.

- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Bo ten kwiat jest podobny do kwiaty lobiwii. Wystarczy spojrzeć na kwiat L.cornuta http://www.lobivia.pl/foto/Lobivia_pugi ... WR_651.jpgprzemek_pc pisze:...to einsteiniaki mają najładniejsze kwiaty wśród mediolobiwek...
Jak sobie popatrzycie na badania DNA rebucji to R.einstainii i R.eunanthema są mało spokrewnione z pozostałymi medio i właściwie powinny tworzyć oddzielny rodzaj lub podrodzaj wśród rebucji. Przykład np. tutaj: http://ssk-kaktus.org/de/projekt2009.php
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- moritius

- Od: 30 sie 2010, o 12:15
Jeśli chodzi o dziedziczenie, to u roślin jest trochę łatwiej. Jeśli ten egzemplarz zapyli się pyłkiem standardowej M. steinmannii, to wśród potomstwa w drugim pokoleniu (tylko trzeba by krzyżować spokrewnione rośliny) powinny się trafiać "modele" o żółtym kwiatku. No chyba, że gen odpowiadający za żółty kolor dominowałby nad genami innych kolorów. Trzeba by to sprawdzić - co nie zmienia faktu, że jeśli to jest pojedynczy egzemplarz, to kwiaty od roślin potomnych, z rozmnażania generatywnego, nie byłyby identyczne, zawsze trafiałaby się domieszka czegoś innego.czarny pisze:Jeśli to nie jest jakaś mutacja dotycząca jednej tylko roślinki to myślę, że za 2-3 lata u Winberga będą nasiona tego. Już się nie mogę doczekać. Kto to widział - żółty kwiat u steinmannkii![]()
Pozdrawiam, Aleksander
- przemek_pc

W zupełności się z tym zgadzam. U einsteiniaków to jest widoczne już na najwcześniejszym etapie tworzenia pąków, który wygląda jak u lobiwii. Euanthemki nie mam jeszcze żadnej, to i wypowiadać się na ich temat nie będęblabla pisze:(...) Bo ten kwiat jest podobny do kwiaty lobiwii. (...) Jak sobie popatrzycie na badania DNA rebucji to R.einstainii i R.eunanthema są mało spokrewnione z pozostałymi medio i właściwie powinny tworzyć oddzielny rodzaj lub podrodzaj wśród rebucji.