Galeria nowicjuszki - Szamanka

ODPOWIEDZ
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co u mnie... cóż: nowe zakupy nie cieszyły mych oczu zbyt długo. Żółty zrzucił wszystkie kwiaty, bordowemu zostały dwa, tylko fioletowy ma ich troszkę więcej.
Przekwita też mój ulubiony: biały z bordową warżką. Ale on wspaniale kwitł przez chyba 2 miesiące (u mnie). Pędy na przekwitających storczykach na razie nie żółkną. U niektórych widzę coś jakby przedłużenie pędów.
Dziś zrobiłam wszystkim kąpiel - debiutancką ;) Przy takiej ilości kwiatów mogę sobie na to poradzić ;)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

a ja swoje zraszam jedynie po przesadzeniu. Krótko - może przez tydzień , dwa i tylko delikatnie zamgławiam.
Te brązowienie korzeni (nalot) , to mogą być wykwity z wody. Moje też miewają coś takiego. Jeśli to tylko nalot na skórce korzeni, to próbuję go usunąć poprzez kąpiel /przelewanie. Jeszcze delikatnie usuwam ten ,,brud" ręcznkiem toaletowym, albo bawełnianą miękką pieluszką. Oczywiście nie trę nic na siłę, żeby nie uszkodzić korzeni.
Na papierze wyraźnie widać żółtawo- brązowy nalot.

zauważyłam, że nalot pojawia się na korzeniach wrastających w podłoże - tak jakby wilgoć z doniczki ,,wpełzała" po korzeniach do góry, a potem parowała.
Na korzeniach ,,powietrznych" - nie stykających się z podłożem , zjawisko w ogóle nie istnieje.
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

No ja na razie zaprzestałam częstego zamgławiania.

Anetko - to było do przewidzenia, że mogą tak odreagować ten transport... ale pomyśl jak zakwitną

następnym razem już od samego początku w doskonałych warunkach :D
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Zauważyłam, ze storczyk, którego jakoś najczęściej zraszałam po korzonkach - ma na nich teraz brzydkie brązowe plamy... woda była z kranu... Chyba mu nie podpasowała...
Ale to w zasadzie dziwne - moja sąsiadka podlewa kranówą swojego storczyka i nie dość, ze pięknie jej rośnie, to jeszcze pięknie jej zakwitł... A nawet nawozu nie stosowała... Dziwne...
Ale...chciałam się pochwalić, że dziś zauważyłam u moich dwóch podopiecznych wychodzące młode listki :) Straszną dumę poczułam ;) Prawie jak matka na widok dziecka :P Fotki może jutro zrobię, po pracy jeśli będę miała siłę...;)
Awatar użytkownika
Adiana
200p
200p
Od: 28 lip 2008, o 12:45

Post »

To ja czekam na te młodziaki ;) Też byłam wniebowzięta na widok nowych listków, więc rozumiem Ciebie ;)
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Szamanko gratuluję nowych listków.Moje też mają nowe przyrosty, kilka jednak mnie martwi :( Ale może to przejściowe.
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

a co sie dzieje, orionko?
platynka :)
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Platynko zdjęcia są w moim wątku.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szamanko, przeczytałam gdzieś że może to być wina wody z kranu, ale ja swoje podlewam wodą destylowaną i też mają brązowe korzonki. Nie wiem jaka może być tego przyczyna ;:110
Szamanka
1000p
1000p

Post »

No i jednak... mój choruszek niestety nie doszedł do siebie i wczoraj z wielkim bólem serca musiałam go wyrzucić... Usechł całkowicie, nie miał żadnego zielonego korzonka... Przestałam się łudzić.. Jako mój pierwszy storczyk dał mi jednak porządną lekcję... Przykro mi, że nie umiałam go reanimować...
Tak, wiem, zaraz powiecie, że każdy z was ma na koncie jakieś straty...no ale nigdy to nie jest miłe...

Reszta moich storczyków ma się dobrze, przedłużają pędy i puszczają młode listeczki, korzonki... Oprócz dwóch... :? Martwią mnie, bo mają zwiotczałe, pomarszczone liście, ich stan nie zmienia się od kilku tygodni. Powycinałam im kiedyś brązowe i suche korzonki, zasypałam cynamonem....i nic... Nic się nie dzieje, ich stan ani się nie poprawia, ani nie pogarsza... Wczoraj wykąpałam wszystkie... I ciągle czekam na jakieś zmiany u tych dwóch...

Ehhh...storczyki naprawdę uczą cierpliwości... a ja - przyznam - niestety nią nie grzeszę... :roll:
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Czasem tak bywa, że wkładamy wiele serca w reanimację i niestety, nie udaje się. Pisałam w swoim wątku o dwóch storczykach, które dostałam od sąsiadki w strasznym stanie. Jeden się trzyma i jestem przekonana, że kuracja się powiedzie. Drugi niestety. Stracił wszystkie liście, stożek miał zalany, ale nadzieje dawały dwa malutkie korzonki. Teraz i one zmarniały. Trzymam jeszcze ten kikucik w keramzycie i sama nie wiem, na co jeszcze liczę. On odchodzi, tak jak ta sąsiadka, która mi go oddała. Od 1,5 miesiąca gaśnie na raka, z dnia na dzień jest gorzej i nie ma ratunku. Choć jednego storczyka będę miała po niej na pamiątkę.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

:( Smutna historia Wando :( ale niestety takie nasze życie :(
Szamanka
1000p
1000p

Post »

Wypadałoby zaktualizować wątek ;)
Moje storczyki mają się całkiem nieźle, cały czas sie poznajemy, uczymy i dostosowujemy do siebie ;)
Biały wypuszcza liścia i przedłuża pędzik:
ObrazekObrazek

Fioletowy przedłuża pęd:
ObrazekObrazek

Żółty też, tylko jakoś dziwnie... Na samym końcu pędu wykształciły się pojedyncze pączki i teraz ma 2 kwiatki po jednym na każdym pędzie :
ObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek

A to mój nowy nabytek :)
ObrazekObrazek

C.d.n.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

śliczne storczyki, zwłaszcza ten biały z różowymi mazami na brzegach :)))
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Aneta jeden z moich żółtych zrobił to samo zakwitł jednym kwiatem na końcu pędu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”