Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Skalniak prezentuje się o tej porze roku rewelacyjnie 

Ależ mnie dawno nie było, przepraszam was bardzo, zalatana jestem i ... nawet nie zrobiłam w pracy zdjęcia tego, co mi ten tydzień załadowało, ale ważne, że się udało i już po wszystkim
:)
Dziękuję wszystkim za miłe słowa i już się biorę za wrzucanie nowych zdjęc.
Truskawki szaleją
:) Teraz jeszcze tylko żeby było ciepło i słonecznie...

A tak wygląda "łąka" na górce - kazałam chłopu to zostawic i liczę na poziomki

Rabatka po cienistej stronie domu przestaje byc łysa

Iglaczki pokazują młode przyrosty. Wszystko przezimowało
A ta podpórka to jak się pewnie domyślacie patyczek do szaszłyka - takie duże są moje iglaki 

A toto rośnie jak szalone - siałam w ubiegłym roku i tak się rozkręciło, że aż się boję - musiałam ratowac moje minibukszpany, bo się pokładały pod tego ciężarem. Ale ładne jest
Tylko, co to?

Rozchodniki skradły moje serce... w ubiegłym roku kupiłam w sklepach może z 5-6 sztuk, teraz mam już takie fajne kępy
Nie wiedziałam, że one aż tak zasuwają

A to kolejne dzieciątko wychowane od ziarenka - kurcze, te "swoje" oglądam z największą przyjemnością.... Serce rośnie!

Postanowiłam w tamtym roku spróbowac poprowadzic dwa maluszki tak, by rosły na pniu. Kupiłam je tak maleńkie, że miały może po 10cm... Efekt na razie bez szału, ale myślę, że szansa jest:
Hakuro i krzewuszka:

Krzewuszkę podsadziłam daliami, ale muszę jeszcze lepiej zamaskowac ich doniczki. W pierwszej chwili chciałam je wysadzic, ale tak sobie myślę, że wówczas nie odzyskam bulw do przechowania przez zimę...
A dalie wyrosły całkiem ładne...

Miłego wieczoru i weekendu - idę do was w odwiedziny.

Dziękuję wszystkim za miłe słowa i już się biorę za wrzucanie nowych zdjęc.
Truskawki szaleją

A tak wygląda "łąka" na górce - kazałam chłopu to zostawic i liczę na poziomki

Rabatka po cienistej stronie domu przestaje byc łysa

Iglaczki pokazują młode przyrosty. Wszystko przezimowało

A toto rośnie jak szalone - siałam w ubiegłym roku i tak się rozkręciło, że aż się boję - musiałam ratowac moje minibukszpany, bo się pokładały pod tego ciężarem. Ale ładne jest

Rozchodniki skradły moje serce... w ubiegłym roku kupiłam w sklepach może z 5-6 sztuk, teraz mam już takie fajne kępy

A to kolejne dzieciątko wychowane od ziarenka - kurcze, te "swoje" oglądam z największą przyjemnością.... Serce rośnie!

Postanowiłam w tamtym roku spróbowac poprowadzic dwa maluszki tak, by rosły na pniu. Kupiłam je tak maleńkie, że miały może po 10cm... Efekt na razie bez szału, ale myślę, że szansa jest:
Hakuro i krzewuszka:

Krzewuszkę podsadziłam daliami, ale muszę jeszcze lepiej zamaskowac ich doniczki. W pierwszej chwili chciałam je wysadzic, ale tak sobie myślę, że wówczas nie odzyskam bulw do przechowania przez zimę...
A dalie wyrosły całkiem ładne...

Miłego wieczoru i weekendu - idę do was w odwiedziny.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Truskaweczki piękne, dalia również. Najbardziej spodobała mi się rabatka, ta od cienistej strony Twojego domu, jest bardzo zadbana. Rozchodniki szaleją, potwierdzam, rosną błyskawicznie, aż poduchy się z nich robią. 

Pozdrawiam, Robert.
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Oj tak rozchodniki to jak wariaty. Niedługo będziesz miała zawciągowe poduchy jak u mnie. One też potrafią się zebrać
Jeśli zależy Ci na pysznych poziomkach i masz takie zacięcie do siewów to polecam poziomki 'Regina'. Dostępne chyba PNOS albo Ożarowa. Pół paczki nasion dało mi 50 sztuk około. No i wielkie i pyszne. Cały sezon owocują.

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aguś, kwiaty sadzone od ziareneczka cieszą najbardziej, bo to nasze dzieło. Twoje efekty skalniakowe są niesamowite. A iglaczki urosną, kiedyś będziesz się zastanawiała jak ograniczyć ich wzrost
.Ja się zauroczyłam rojnikami, miałam 2 różne w takim kamyczkami wysypanym miejscu, w tym sezonie dokupiłam najpierw 4 inne, w tym tygodniu dokupiłam 2, też inne. Są niesamowite. Świetnie zadarniają. Niektóre są ogromnymi okazami, takie małe agawy. 

Robercie - właśnie te poduchy mnie zauroczyły... z dnia na dzień bardziej.
Paula - dostałam nawet od ciebie te poziomki ;) Może kiedyś, jak dorobię się miejsca na warzywniak to zaszaleję, póki co z jadalnych mam tylko truskawki i na nic więcej nie dam rady - na tym moim stoku to chyba tylko winogrono ;) Ale sadziłam u mamy ziemniaki w tym tygodniu
Małgosiu - rojniki mnie w tamtym roku troszkę zniechęciły - też kilka kupiłam, bo wydawały się takie urocze, ale źle zniosły ubiegły rok. Ale chyba wyczuły, że podpadają, bo w tym roku się rozkręcają
Zostały tylko w 3 czy 4 miejscach na skalniaku, ale już widzę, że ładnie rosną. Może jeszcze znajdę dla nich miejsce. Ale to raczej nie w tym roku...
U nas cały czas chmury, od kilku dni mokro, ziemia idealne do wyrywania zielska, wilgotnośc idealne - zielsko rośnie super. Tylko wiatr taki, że boję się wychodzic - od środy jestem paskudnie zasmarkana... Ale obiecałam dzieciakom, że wyjdziemy - więc czas w kalosze i choc na spacer. A że sezon, to pójdziemy zerwac bez do domu... Niedaleko, więc w razie deszczu zdążymy uciec, a poza działkę więc maluchy się ucieszą, że mama z nimi, a nie znowu ja pracuję (pielę, sadzę itp), a oni się sami bawią.
No i podjęłam decyzję - przenoszę jedną rabatę z za domu do przodu. Z tyłu już pisałam - jest zagrożona przez dzieci, a przodu jest całkiem fajne miejsce. Ale to pracochłonna robota będzie - z przodu w miejscu gdzie chcę ją przenieśc jest idealny trawniczek, więc najpierw zdejmę trawnik, potem przesadzę rośliny, potem przeniosę w dziurę trawnik... trochę roboty będzie, ale chyba warto...
Paula - dostałam nawet od ciebie te poziomki ;) Może kiedyś, jak dorobię się miejsca na warzywniak to zaszaleję, póki co z jadalnych mam tylko truskawki i na nic więcej nie dam rady - na tym moim stoku to chyba tylko winogrono ;) Ale sadziłam u mamy ziemniaki w tym tygodniu

Małgosiu - rojniki mnie w tamtym roku troszkę zniechęciły - też kilka kupiłam, bo wydawały się takie urocze, ale źle zniosły ubiegły rok. Ale chyba wyczuły, że podpadają, bo w tym roku się rozkręcają

U nas cały czas chmury, od kilku dni mokro, ziemia idealne do wyrywania zielska, wilgotnośc idealne - zielsko rośnie super. Tylko wiatr taki, że boję się wychodzic - od środy jestem paskudnie zasmarkana... Ale obiecałam dzieciakom, że wyjdziemy - więc czas w kalosze i choc na spacer. A że sezon, to pójdziemy zerwac bez do domu... Niedaleko, więc w razie deszczu zdążymy uciec, a poza działkę więc maluchy się ucieszą, że mama z nimi, a nie znowu ja pracuję (pielę, sadzę itp), a oni się sami bawią.
No i podjęłam decyzję - przenoszę jedną rabatę z za domu do przodu. Z tyłu już pisałam - jest zagrożona przez dzieci, a przodu jest całkiem fajne miejsce. Ale to pracochłonna robota będzie - z przodu w miejscu gdzie chcę ją przenieśc jest idealny trawniczek, więc najpierw zdejmę trawnik, potem przesadzę rośliny, potem przeniosę w dziurę trawnik... trochę roboty będzie, ale chyba warto...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Aga, rabat w ogrodzie nigdy dość. Będziemy dopinogować
I podziwiać. 

I z przenoszenia rabatki dziś nic nie wyszło...
Najpierw spacer - jak pięknie pachnie mi teraz bzem w salonie...
A potem zielsko - jednak pielenie wygrało
Wypieliłam sobie całą calutką górkę przy podjeździe - tę z małymi iglakami - teoretycznie to mały kawałek - 8m długości, niecałe 1,5m w górę, ale zajęło mi sporo czasu, bo do tej pory wyrywałam zielko, zostawiałam trawę - ale trawa zaczęła się panoszyc i dziś usunęłam wszystko, jest czyściutko
Za kilkoma iglakami wstawiłam, na razie tak tylko prowizorycznie, ścianki oporowe - póki co są to stare kafelki - ale po prostu na niektóre maluchy piach tak spływał, że zaczęło im to szkodzic.
A poza tym pierwszy raz pracowałam dziś podkaszarką - wredna robota - bardzo wkurzające te wstrząsy w ręce... Ale skarpa skoszona - no dobra - ja skosiłam tylko kilka metrów, reszta mąż. Skoszona też częśc górnej łąki - dookoła truskawek, malin, drzewek i krzewów. Reszta zostaje dla poziomek i pszczółek
Małgosiu - sprawdziłam dokładnie - uchowały mi się trzy kępki rojników, z czego dwie to rojnik pajęczynowaty z biedronki, a jedna to nie wiem jaki z ogrodniczego, w którym wyrósł mi karmnik ościsty i póki co jest to kępa rojnika poprzerastanego karmnikiem albo odwrotnie
Najpierw spacer - jak pięknie pachnie mi teraz bzem w salonie...
A potem zielsko - jednak pielenie wygrało

A poza tym pierwszy raz pracowałam dziś podkaszarką - wredna robota - bardzo wkurzające te wstrząsy w ręce... Ale skarpa skoszona - no dobra - ja skosiłam tylko kilka metrów, reszta mąż. Skoszona też częśc górnej łąki - dookoła truskawek, malin, drzewek i krzewów. Reszta zostaje dla poziomek i pszczółek

Małgosiu - sprawdziłam dokładnie - uchowały mi się trzy kępki rojników, z czego dwie to rojnik pajęczynowaty z biedronki, a jedna to nie wiem jaki z ogrodniczego, w którym wyrósł mi karmnik ościsty i póki co jest to kępa rojnika poprzerastanego karmnikiem albo odwrotnie

-
Aga, byłaś kiedyś w tym sklepie ogrodniczym, jak się zjeżdża od Grupy do G - dza? Taki przy drodze, po prawej stronie jadąc od Świecie? Przejeżdżałam dzisiaj, ale troszkę się spieszyłam (kino
) i nie było jak zajrzeć.

Byłam kilka razy, bo jeżdżę codziennie. Kupiłam tam tylko kilka małych roślin, rosły dobrze. O cenie nie umiem się wypowiedziec, bo nie porównywałam. Ale... sprzedawczyni jest jedna taka około 50 - 50plus i ona jest bardzo miła, fajna, ale jest sprzedawczynią i sama mi kiedyś powiedziała, że jak chcę pewnej rady, to mam rozmawiac z szefową - szczupła blondynka, w średnim iweku chyba. W każdym razie obsługa miła. Wybór też chyba mają duży.
ooo! już wiem - u nich np borówki miały opisane odmiany i kupiłam dokładnie to , czego chciałam - w Grudziądzu było po prostu borówka i bierz pan w ciemno...
PS - co oglądałaś?
ooo! już wiem - u nich np borówki miały opisane odmiany i kupiłam dokładnie to , czego chciałam - w Grudziądzu było po prostu borówka i bierz pan w ciemno...
PS - co oglądałaś?
-
Aguś, otóż miałam przyjemność przekimać się na Rio 2
. Bardzo chciałam Powstanie też zaliczyć, ale ...to już chyba w Świeciu. Pokazywali kawałki ....muszę go koniecznie zaliczyć. Słyszałam i czytałam różne opinie, wolę obejrzeć i mieć swoją własną.

eeee - też chciałam iśc na Rio. Spałaś? Jedynka nam się podobała!
-
Troszkę się nudziłam, przyznam, chociaż jestem fanką bajek i filmów dla dzieci. Moim faworytem ostatnich czasów to Kraina Lodu, teksty Olafa krążą w dniu codziennym jako slang domowy. Najważniejsze, że Zuzi się podobało, nawet łezkę uroniła, bawiła się, efekty w 3D. Ja chyba dziś nie b yłam nastawiona na dobrą zabawę. Ale teraz włączyłam Eurowizję
i się rozerwę.

- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aga hej
To co przydusza bukszpany to mydlnica bazyliowata u mnie też powoli się rozkręca i potwierdzam, że ma potencjał skubana
Krzewuszkę i wierzbę na jesieni wsadź do ogrodu lub przechowaj w zimnej piwnicy bo obawiam się, że zimy w donicy nie przetrwają.
Poziomki to te leśne czy siałaś?

To co przydusza bukszpany to mydlnica bazyliowata u mnie też powoli się rozkręca i potwierdzam, że ma potencjał skubana

Poziomki to te leśne czy siałaś?