Drzewa i krzewy owocowe wiosną.

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiosenne przymrozki

Post »

Ja dziś odwinąłem roślinki i odkryłem truskawki.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U nas przymrozku nie było ani wczoraj ani dziś, no jakoś nas ominął zupełnie, bo na dziś w nocy to +7 stopni zapowiadają, dwutygodniowa prognoza nie wskazuje mniej niż + 5 czyli WIOSNA ;:138
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Ale macie szczęście u mnie to apokalipsa ja tak te ostatnie dni nazywam w moim 24 letnim życiu nie zarejestrowałam jeszcze takiej anomalii pogodowej że mróz tyle roślin zniszczył. Wy tam na południu macie cieplej ja to już prawie w warmińsko mazurskim mieszkam i dlatego tak zimno. Jeszcze chociaż jakby człowiek przy lesie mieszkał to cieplej by było.
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20

Post »

whitedame pisze:U mnie dzisiaj ponownie minus 3. Na razie nie mam ochoty oglądać strat, nawet pies mnie zrozumiał i na spacer nie ciągnął na ogród.

no niestety ostatnia taka zimna noc i był jednak przymrozek (Katowice ) Co prawda liczę, że kilka podmarzniętych roślin ozdobnych odbije, ale z owocowych to orzecha włoskiego jednak znowu nie będzie. (częściej ich nie ma jak są)
Ale i tak mieliśmy szczęście w porównaniu z innymi rejonami kraju.
lulu1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A u mnie zmarzło 8 krzaczków winogron,liście i łodygi tegoroczne przyrosty.A były już zalążki kwiatów,wszystko zmarzło,jedynie 3 krzaczki które są wsadzone niedaleko domu przeżyły.Orzech włoski też liście zmarznięte i trochę owoce czarnej porzeczki.No to winogron już pojadłam :cry:
Giaur
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 07:27

Post »

cyt. "(...) .No to winogron już pojadłam :cry:"

Głowa do góry! tu akurat mam duuuże doświadczenie winiarskie i....
najlepsze wina w życiu zrobiłem w latach, w których winorośl obmarzała na początku maja - jakoś tak się składa,(nie chcę się wdawać w pseudonaukowe dywagacje) ostatnio w 2011 było jeszcze "gorzej"
po bardzo ciepłym kwietniu (po 26 *C) wyrosły już 30 cm latorośle i po 4-majowym -4 wisiały takie brązowe farfocle...
ale później winorośl odbija i rodzi jakoś lepiej/ dowody rzeczowe z takich lat przechowuję w piwnicy :)
o winogronka proszę być optymistą :uszy
lulu1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 kwie 2013, o 15:53

Post »

To może coś nowego wypuszczą bo to co zostało to tak jak piszesz wiszą brązowe farfocle.Może z jakichś zapasowych pąków wybiją nowe łodygi.
swistak
200p
200p
Od: 22 maja 2013, o 20:58

Post »

U nas dwie nocki były nieciekawe większosć sadzonek chowałem do piwnicy,pomidory ,winorosla, borówki,tych trochę było jakies 160 szt ,piotr
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Giaur pisze:cyt. "(...) .No to winogron już pojadłam :cry:"

Głowa do góry! tu akurat mam duuuże doświadczenie winiarskie i....
najlepsze wina w życiu zrobiłem w latach, w których winorośl obmarzała na początku maja - jakoś tak się składa,(nie chcę się wdawać w pseudonaukowe dywagacje) ostatnio w 2011 było jeszcze "gorzej"
po bardzo ciepłym kwietniu (po 26 *C) wyrosły już 30 cm latorośle i po 4-majowym -4 wisiały takie brązowe farfocle...
ale później winorośl odbija i rodzi jakoś lepiej/ dowody rzeczowe z takich lat przechowuję w piwnicy :)
o winogronka proszę być optymistą :uszy
Jeżeli masz odmianę dobrze owocującą na pąkach zapasowych, a jednocześnie uszkodzenia mrozowe radykalnie ograniczyły obciążenie krzewów, to faktycznie mogłeś uzyskać plon dobrej jakości. Niestety nie wszystkie odmiany owocują z pąków zapasowych. W tym roku było bardzo ciepło przed przymrozkami i wiele odmian ruszało praktycznie jednocześnie z pąków głównych i zapasowych. Jak komuś takie latorośle zmarzły to już chyba tylko na "wilki" może liczyć, a te praktycznie nigdy nie zawiązują kwiatostanów. Krótko mówiąc nie jest tak różowo.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Może zabrzmi głupio, ale jak wyglądają uszkodzone przez przymrozki winogrona? Byłam na działce po kilku dniach nieobecności i moje wyglądają tak samo jak przed falą ochłodzenia. Zresztą dotyczy to większości moich roślin. Kwiaty jabłoni i śliwy nieuszkodzone, wiśni może trochę niektóre zbrązowiały na końcach płatków, maliny wyglądają jak i przedtem, zasadzona tydzień temu eukomia jako jedyna została uszkodzona - sporo liści jest zbrązowiałych, zwłaszcza tych od dołu, nie wiem, czy sadzonka przeżyje. Delikatne zbrązowienia są na pojedynczych listkach morwy, ale tylko na obrzeżach listków - sadzonka tegoroczna, bardzo malutki krzaczek tuż przy ziemi, przypuszczam, że od całkowitej śmierci uratowała interwencja i okrycie rośliny po pierwszym "zimnym" dniu, gdy tylko zauważone zostały lekkie uszkodzenia. Mieszkam w środkowo-wschodniej Polsce, uszkodzenia na eukomii i morwie wskazują, że przymrozki jednak były i dziwi mnie, że na innych roślinach tego nie widać.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Post »

Winorośl przy murze - nic. Winorośl w polu - zbrązowiałe "oklapnięte" pędy, suche liście; porzeczka czerwona - białe mleczne owoce - to samo z agrestem (nie wszystkie, ale trochę się zebrało), "poparzone" śliwki - ciemnozielone całkiem zniszczone albo chropowate lekko podmarznięte. Masowy opad moreli. Tak mniej więcej wyglądają straty po wtorkowym poranku u mnie. Reszta roślin bezproblemowo przetrwała włącznie z czereśniami i wiśniami.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Też jestem zdumiona tym, że czereśnie i wiśnie wyglądają w większości dobrze. Porzeczki zupełnie się osypały, ale agrest obok źle nie wygląda. Najgorzej śliwki.
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27

Post »

Winorośl zmarznięta - nowe przyrosty zwarzone mrozem - czyli wyglądają jak ugotowane, oklapłe, na 2 dzień czarne :(
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie największe straty w sadzie, Czereśniom sczerniały zawiązki od północno-zachodniej strony, moreli nie będzie na bank. Truskawki o dziwo w porządku. Ogród kwiatowy podniósł się poza jednym nowym powojnikiem, który usechł cały.
Czy to była Zimna Zośka, która przybyła wcześniej, czy jeszcze nas czekają atrakcje?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Ja swojego powojnika przykryłam tak samo jak inne rośliny ozdobne szkoda by mi ich było tym bardziej że większość w tym roku zostało posadzonych. Nie trzeba było swojego przykryć?! Z tego co widziałam w pogodzie długoterminowej to była właśnie zimna zośka więcej rewelacji ma nie być.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”