"Tygrysek","Kleksik"i in. MariiTeresy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj ja tez mam chętkę na " Liodoro" :twisted: :twisted: :twisted:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

tak, liodoro pachnie przecudownie. można wąchać godzinami. niestety mój już zaczyna przekwitać :(((((( uwielbiam tego Phal. i mam nadzieję że zakwitnie znowu (chociaż nie ma stożka wzrostu, ale puścił boczne keiki, które rośnie dość szybko). niestety on chyba jest rzadki, ja tylko raz je widziałam w sprzedaży (jak kupowałam swojego. mimo, że przekwitnięty, nie był tani), to było na wiosennej wystawie. ale uważam, że warto było go kupić. moi R. też go uwielbiają.
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59

Post »

Ja z pachnących mam tylko jedno Dendrobium :) zazwyczaj pachniał od rana do południa, zawsze jak wstawałem z łóżka to siadałem koło niego i wąchałem, brakuje mi tej przyjemnosci, kwitł w czerwcu, do poczatków lipca a teraz wykształca nowe przyrosty :D
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja z pachnących obecnie mam tylko Phalaenopsis liodoro i Zygopetalum (ale Z. nie kwitnie. miało kwitnąć, ale B. mu niechcąco ułamała łodyżkę gdy Z. był w szklarni). kiedyś miałam D. kingianum. podobno pachną niektóre Cattleye.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Nie mam pojęcia jaką odmianę Dendrobium mam :( ale pachnie ślicznie
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ja też nie ;) ja odróżniam tylko D. phalaenopsis, D. nobile i D. kingianum, czyli te które mam/miałam.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Storczykowa pisze:ja też nie ;) ja odróżniam tylko D. phalaenopsis, D. nobile i D. kingianum, czyli te które mam/miałam.
Ale te trzy też bez problemu rozpoznaje, mam jeszcze D. phalaenopsis :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Orchideomaniak pisze:
Storczykowa pisze:ja też nie ;) ja odróżniam tylko D. phalaenopsis, D. nobile i D. kingianum, czyli te które mam/miałam.
Ale te trzy też bez problemu rozpoznaje, mam jeszcze D. phalaenopsis :)
ja z Dendrobiów mam obecnie tylko D. phalaenopsis (2). ciekawe, czy zakwitną. w każdym razie ładnie rosną. fioletowy puszcza nową pseubodulwę, już dość spora jest, a ten drugi, który nigdy mi nie kwitł od czasu kupienia, puszcza 4 nowe. chciałabym, żeby chociaż z jednej wyszła łodyżka kwiatowa.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Mi aktualnie w D. phalaenopsis rośnie jedna nowa psb, byłaby jeszcze druga, ale dostałem go z gratisem w postaci żarłocznego slimaka :( i ją skonsumował :( tez licze na nowy ped kwiatowy, byłaby to niespodzianka, bo jeszcze u mnie nie kwitł :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

to mam nadzieję, że pęd ci wyrośnie ;) D. phalaenopsis są bardzo ładne, niestety u mnie tylko raz ponawiały kwitnienie (kilka miesięcy temu fioletowy. mam nadzieję, że teraz też zakwitnie).
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Ja również mam nadzieję że u ciebie ped wyrośnie ;) będziemy im razem dopingować ;)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;)) oby nam wyrosły pędy... jak chcesz, to w moim wątku możesz zobaczyć fotkę fioletowego, jest chyba na pierwszej lub drugiej stronie. ale jest naprawdę fioletowy. nie jakiś tam ciemnoróżowy. fioletowy ;) mi się bardzo spodobał na wystawie i dlatego go kupiłam.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Witajcie :)
ja też czekam na kwiaty Den.phalaenopsis, kupiono mi go przekwitniętego, pewnie będzie rożowobordowy, jak większość, jeśli mi dzieciak nie odłamie (wyciągał pędy kwiatowe miltoniopsisa -wyrastały zagięciami łodyżki-wyłamały się :( )

A dość mocno pachniała u mnie na cały pokój ta katleja
Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Catleja istne marzenie ;:31 Jeszcze nie mam Catleyi, ale jest na mojej liście chciejstw. Od dawna je hodujesz i czy są trudne w uprawie ?
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Niestety katleje dopiero od kwietnia, trudno mówić o doświadczeniu :oops: Rosną dalej, nie chcą odpoczywać, własnego kwitnienia jeszcze się nie doczekałam, pewnie dopiero wiosną, taką mam nadzieję ;:6
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”