Kwiaty w sercu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty w sercu

Post »

KILKA UWAG NA TEMAT HODOWLI FIOŁKÓW

Gdy złapiemy bakcyla pomnażania fiołków, pierwsze kroki kierujemy ku zbieraniu informacji na temat ich hodowli.
Spróbuję przekazać wszystkim chętnym podstawy wiedzy na ten temat

Spotykamy fiołki sprzedawane w wolnym handlu: w marketach, kwiaciarniach tzw nieodmianowe, oraz pozyskiwane przez hybryzyderów drogą krzyżówek genetycznych, tzw odmianowe.Te nabywamy poprzez zakup w specjalistycznych firmach albo drogą sprzedaży bądż wymiany z kolekcjonerami.

Wśród odmianowych (i nie tylko) mamy różne wielkości: standardy Large, standardy, semimini i mini.Ich wielkość określa średnica rozetki.
Warto wiedzieć, że fiołki marketowe z reguły w następnych kwitnieniach wracają do jednej z podstawowych barw: białej, niebieskiej bądż różowej. Stąd niejednokrotnie rozczarowanie kupującego.
Natomiast fiołki odmianowe przy uzyskanym właściwym wzorcu kwiata, będą wiernie odtwarzać swoje zakodowane genetycznie cechy.Jednakże, musimy pamiętać, że z jednego listka fiołka odmianowego możemy uzyskać kilka sadzonek a wśród nich będą kwitnące właściwie i tzw kundelki (kwitnące innym wybarwieniem bądż innym rozłożeniem kolorów).Czasami tak się zdarza, że te kundelki są jeszcze piękniejsze od roślin matecznych.

WYPUNKTOWANE PRZYKAZANIA DLA POCZĄTKUJĄCYCH

1.GLEBA
Powinna być lekka i przepuszczalna.Osobiście stosuję mieszankę ziemi do paproci i perlitu w stosunku 1:1.Jednakże są różne "szkoły"...Można dodawać wermikulit, który gromadzi nadmiar wody i zawiera mikroelementy i włókno kokosowe.Wtedy zmienią się proporcje składników: ziemia, perlit, włókno 1:3 + odrobina wermikulitu.
Pamiętajmy, że fiołki najlepiej rosną w pH 5.8-6,5

2.Doniczki
Wielkość doniczki nie powinna przekraczać 1/3 rozmiaru fiołka.Częstym błędem niedoświadczonych kolekcjonerów jest sadzenie roślin do większych pojemników.Powoduje to rozrost korzeni kosztem kwitnienia.Standardy przesadzamy co pół roku.Semi i mini co kilka miesięcy.

3.Nawożenie
Nasz handel nie ma zbyt wielkiej oferty wspomagającej kwitnienie fiołków.Dlatego musimy radzić sobie sami.Na pewno właściwym środkiem jest BIOHUMUS.Polecam EKOHUMUS firmy EKOR.Pamiętajmy, że zasilanie należy stosować od marca do pażdziernika w małych dawkach maksymalnie raz w tygodniu.W miesiącach zimowych kwiaty przechodzą okres spoczynku.Wtedy podlewajmy tylko przegotowaną albo odstaną wodą.Jest szkoła, która poleca nawóz Substral - Burza Kwiatów.Osobiście nie wypróbowałam.
Warto też wiedzieć, że elementy aktywne niektórych nawozów organicznych zbierają się na powierzchni podłoża (gdy podlewamy z góry).Można w ten sposób doprowadzić do spalenia części roślin.

Bardzo polecam naturalne wyciągi, wywary i nie tylko...z pokrzywy i mniszka lekarskiego.Mają działanie regenerujące i zapobiegające
http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id438.html

4.Podlewanie
Warto posiąść elementarną wiedzę na temat wody której używamy do podlewania; jeżeli stosujemy wodę gotowaną (w tym cyklu wytrącamy kamień), to możemy stracić część tlenu i użytecznych pierwiastków.
Drugą metodą jest stosowanie tzw wody "ustanej" - trzymajmy ją w otwartych naczyniach przez minimum 24 godziny.

Fiołki lubią umiarkowane podlewanie.Można podlewać do podstawki - wtedy należy po pół godzinie usunąć resztę wody.
Ja podlewam metodą "z góry".Mam plastikową miareczkę wielkości 30ml (wystarczy kupić jakieś lekarstwo w buteleczce).Połowa tej miareczki wystarczy do zaopatrzenia w wodę dużego fiołka co dwa, trzy dni.
Jest jeszcze stosowania przez niektórych metoda "na knota".Ale o niej trochę póżniej: wymaga więcej wiedzy i odpowiedniego przygotowania materiałów.[/b]

Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja przyznam się uczciwie, że kilka dni do Ciebie nie zaglądałam, ale to dlatego, że wsiąkłam w Twój wątek na innym forum ;:204
Tak sobie myślę, że ta jasnowłosa wróżka, to właśnie Ty, bo poznałam wiele z Twoich roślin, a może bardziej doniczek i koszyczków :D
A że było co czytac i oglądać, to oglądałam, oglądałam, oglądałam... (a Ulubiony mąż widząc, że znów zasiadam do komputera z niejakim przekąsem mówił "dobrze, że się znów włączasz, bo już dzwonią i pytają, co się dzieje, że tak długo się nie logujesz!" ech, męska "zazdrość" ;:306 )

Fajnie, że tak zebrałaś informacje do kupki, na pewno wrócę do tego postu i juz czekam na nastepne.

A listki od Ciebie już powsadzane gdzie się dało: w tuby po orzeszkach, pocięte plastikowe butelki, pod słoiki i w woreczki. Skonczyło się na tym, że zaanektowałam parapet synowi. Chciał nie chciał, musiał się zgodzić :wink:
Jeszcze raz dzięki ;:196
I już zaglądam, czy nie zaczynają rosnąć ;:306

Twój Irish Flirt - przecudny!! ;:oj To jeden z moich the best i właśnie robię trzecie podejście do ukorzenienia jego listka.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pewnie Lucynko, dobrze się domyślasz....
Tak sobie pomyślałam, że podzielę się chętnie swoim doświadczeniem w uprawie tych ślicznych, delikatnych kwiatków.
Mam już przygotowane kolejne informacje.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KILKA UWAG NA TEMAT HODOWLI FIOŁKÓW c.d.

6.WILGOTNOŚĆ
Pamiętajmy, że fiołki nie lubią suchego powietrza.
Dlatego dostarczajmy im wilgoci wszelkimi możliwymi sposobami.
Często spotykanym sposobem jest ustawienie na podstawkę z keramzytem.
Ja praktykuję inny sposób: wstawiam fiołka do dwóch pojemniczków plastikowych z których jeden jest wypełniony wodą.Dodatkowo ustawiam swoje fiołki w kuwetach do których również nalewam trochę wody.
Wygląda to tak:

Obrazek

Zdarza się, że życie podpowiada nam dodatkowe rozwiązania
Oto, do czego może przydać się plastikowy krążek wyjęty z pojemniczka po śledziach

Musimy tylko dopasować wielkość osłonki do naszego "czarodziejskiego" krążka.
Następnie wlać wodę i postawić w dowolnym miejscu mieszkania naszego fiołka.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przykład, jak skład gleby może zmienić rozkład barw na płatkach.Ta odmiana jest ze mną już kilka ładnych lat.
Zawsze kwitła jednolitą barwą jasnego fioletu (zgodnie z wzorcem).
Najprawdopodobniej po stosowaniu wywaru z pokrzywy jedna gałązka dała taki ciekawy układ barw

Obrazek

Obrazek
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Napisz jeszcze w których kubeczkach są dziurki zrobione, bo nie widzę tutaj wpływu nalania wody do ostatniego kubeczka na zwiększenie wilgotności powietrza jeśli jest całkiem zasłonięty
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wygląda to tak:

Obrazek

Kubek włożony w kubek.Z czego w tym większym jest woda a w mniejszym dziurka.Dzięki przeżroczystym ściankom możemy dokładnie obserwować wzrost korzeni.Widać nawet, że korzonki przeszły przez dziurkę i utworzyły naturalny knot :D

Obrazek
Marysiaaa
500p
500p

Post »

Jak to działa w przypadku zdjęcia powyżej, na którym są trzy kubeczki? Woda jest w tym na samym dole, potem w tym środkowym nie ma wody?
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tamtym przypadku po prostu z innych względów zastosowałam ich większą ilość.
Diametralnie chodzi o to, że wkładasz kubek w kubek.Proste i bardzo funkcjonalne.
Marysiaaa
500p
500p

Post »

U mnie to jakieś 2 lub 3 mm odstępu tylko ale też tak dziś zrobiłam, dziękuję za podpowiedź ;:196
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja podjechałam sobie do Hurtowni Opakowań Jednorazowych i wybrałam spośród wielu propozycji.Zależało mi na tym by ten odstęp był kilkucentymetrowy :)

Obrazek

Obrazek

A poza tym zbieram wszystkie opakowania spożywcze (po deserach, itp), które póżniej mogę w różny sposób wykorzystać

To przykład jednorazowej mnożarki :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10

Post »

Dobrze, że zaczął się sezon na lody :) Muszę kupić i zjeść kilkanaście to będą pudełka na nowe listki od Ciebie ;:306
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Marysiaaa
500p
500p

Post »

No mnożarka pełna profeska ;:333
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mycha, szykuj się Kochana na przyszły tydzień :D

Marysiu, u mnie to już chyba jakieś zboczenie...Wszędzie widzę tylko plastikowe pojemniczki do wykorzystywania.Nawet w mojej rodzinie zbierają je dla mnie :lol:

KILKA UWAG NA TEMAT HODOWLI FIOŁKÓW c.d.

7.ŚWIATŁO
Fiołki potrzebują minimum 10-ciu godzin oświetlenia. Najlepiej czują się w świetle rozproszonym.Dlatego stawiając doniczki na parapety, zapewnijmy im wystawę północną albo zachodnią.
Częstym błędem jest pozostawianie tych kwiatków na działanie ostrych promieni słonecznych.Roślina w krótkim czasie zginie a my będziemy czuli dyskomfort mając świadomość, że dopuściliśmy do tej sytuacji.
Jednakże gdy przychodzi okres krótkiego dnia, należy pomyśleć o doświetlaniu.
Najlepszym rozwiązaniem jest regał z wmontowanymi świetlówkami.Obecnie świetlówki zastępuje bardziej ekonomiczne oświetlenie ledowe.
Pamiętajmy, że przy zimnym świetle fiołki będą rosły w liście kosztem kwitnienia.

8.CHOROBY
Podstawowe wiadomości
-brązowe plamy na liściach to najczęściej przyczyna uszkodzenia przez wodę,
- gdy liście stają się wiotkie i zwijają się do środka jest to sygnał, że mamy zbyt suche powietrze i za małe nawodnienie,
- żółte liście najczęściej oznaczają brak pokarmu, albo za duże nasłonecznienie,
- liście wydłużone i zwiotczałe są oznaką, że roślina przebywa w zbyt chłodnym pomieszczeniu
-brak kwitnienia: za duża doniczka, za mało światła, zbyt ciężkie podłoże, za niska temperatura,

Ratowanie fiołka w sytuacji zalania bądż przesuszenia
Wyjąć fiołka z podłoża.Do miski nalać letniej wody.Wypłukać ziemię.Oglądając stan korzeni (zdrowe powinny być jasne)ocenić sytuację.Skrawać do zdrowej tkanki zmniejszając radykalnie ilość liści.Liście można wykorzystać do nasadzeń (jeżeli są zwiędnięte, wkładamy na 12 godzin do wody, by następnie, przed posadzeniem ściąć skalpelkiem bądż ostrym narzędziem część ogonka)
Rozetkę wkładamy do świeżej ziemi pamiętając o wyparzeniu doniczki.

INNE CHOROBY
Wśród nich wyróżniamy choroby grzybowe i choroby przenoszone przez szkodniki.
Często tak się zdarza, że diagnoza przysparza nam problemów: wiele z chorób ma zbliżone objawy.
Pozostaje próbować zasięgnąć rady u bardziej doświadczonych kolekcjonerów bądż samemu diagnozować przyczyny.
Pomocnym będzie na pewno link DOKTORA OPTIMARA

http://www.optimara.com/doctoroptimara/diagnosis.html

9.NIEPROSZENI GOŚCIE
a/ Skoczogonki
To niewielkie, długości od 2 do 3mm owady.Poznamy je po wydłużonym, obłym kształcie i białawym kolorze.Występują gromadnie.Wbrew pozorom, nie są szkodnikami.Odżywiają się głównie rozkładającymi się substancjami organicznymi
i martwymi tkankami roślinnymi, dzięki czemu przyczyniają się do wzbogacania podłoża w substancje odżywcze dostępne roślinom.
Jeżeli jednak chcemy się ich pozbyć ze względów estetycznych; wystarczy torebkę herbatki rumiankowej (ekspresowa), zalać szklanką wrzątku, przykryć i analogicznie jak zwykłą herbatę odstawić na noc. Przed podlaniem nieco rozcieńczyć napar rumianku pół na pół, szklanka naparu szklanka wody. Zapobiegawczo stosujemy rozcieńczony rumianek, ale w przypadku pojawienia się skoczogonków nie rozcieńczamy naparu.
Zapobiegawczo rumianek można stosować raz w miesiącu.

b/ ziemiórki

Można je zaobserwować pod dwiema postaciami:
Dorosłe formy są to drobne, czarne muszki, nieco mniejsze od owocówek. Można je zauważyć gdy chodzą po powierzchni torfu lub w trakcie lotu. Lubią także czasami przylatywać do włączonego monitora, kiedy w pokoju jest ciemno. W tym stadium życiowym nie są szkodliwe dla roślin.
Larwy ziemiórek mają postać przezroczystych glizd z czarną główką, niekiedy posiadają czarną kreskę biegnącą przez środek ciała (jest to układ pokarmowy wypełniony podłożem). Żyją w torfie, a więc mogą być niebezpieczne zwłaszcza dla młodych lub drobnych roślin, gdyż zdarza się, że podgryzają im korzenie.

Jest kilka sposobów na pozbycie się uciążliwych gości:
- po pierwsze ziemię należy utrzymywać w mniejszym poziomie wilgotności, to znany sposób zapobiegania,

- kolejnym sposobem jest starcie kilku ząbków czosnku na tarce.Następnie należy wymieszać tą papkę z wierzchnią warstwą ziemi. Działa także kilka ząbków czosnku przekrojonych na pół wzdłuż i położonych na ziemi(wypraktykowałam - doskonale zdały egzamin). Po kilku dniach większość larw leży pod czosnkiem martwa. Powtarzamy do skutku aż larw nie będzie,

- kolejny sposób to piasek kwarcowy. Przykrywamy ziemię dość grubą warstwą piasku kwarcowego 0,5 cm grubości. Po okresie 3-4 tygodni piasek można usunąć. Chodzi o to że muszki nie mają jak złożyć jajeczek w ziemi, ponieważ nie mogą przedostać się przez warstwę pasku (muszki składają jajeczka w ziemi bogatej w związki organiczne, a piasek nie jest dla nich kuszącym podłożem). Larwy nie mają jak się wydostać z ziemi i giną. Ważne aby piasek kupić w sklepie. Nie stosujemy takiego z piaskownicy,

- warto zakupić tabliczki lepowe, które umiejscawiamy w pobliżu doniczek (Firma Bros proponuje 10 tabliczek w cenie 7,30)

https://lh5.googleusercontent.com/-VBhW ... niczek.jpg
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje trzy grosze, jeżeli można :

Tabliczki lepowe - koniecznie w kolorze żółtym - rzeczywiście się całkiem dobrze sprawdzają. Ziemiórki bardzo lubią żółty kolor.
Stąd warto też ustawić inne pułapki - kubeczki z wodą wymieszaną z płynem do mycia naczyń, oczywiście żółte :)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”