Mój ogród - 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród - 2014

Post »

Annes 77 pisze:Wiola a zurawka gigant przypomina mi moją Sweet Tea?
A mnie przypomina moją 'Southern Comfort'.... też gigant...
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gabi ma rację ;:108 Bardziej przypomina Southern Comfort ;:333
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie ten bodziszek również jak chwast :;230
Piękne białe epimedia-bardzo je lubię, mam tylko żółte i różowe :D
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ładny efekt pielenia... 5 taczek ;:224 jakbym o swoim pieleniu czytała... ale ja sie na razie uporałam z pieleniem, zostało parę drzewek do odchwaszczenia i... można zaczynać od nowa ;:306

Jak ta żurawka taki gigant to ja tez głosuję na Southern Comfort
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fakt, u mnie ten bodziszek też jak chwasty rośnie.
Wszędzie go pełno, nawet na drugim końcu ogrodu.

jakbym o swoim pieleniu czytała... ale ja sie na razie uporałam z pieleniem, zostało parę drzewek do odchwaszczenia i... można zaczynać od nowa

.......jakbym o sobie czytała ;:306 wpisuję się do klubu.
Tyle, że u mnie chwasty widzę dopiero jak przerosną rośliny, bo w moim gąszczu ich nie widać. :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szczęściara... może "nie widzieć" chwastów od razu jak odrastają :;230
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Heloł :wit
Wiolu,napisz kilka słów o pomidorach w ogrodzie.
Czym je "traktujesz" zapobiegawczo.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, moja obiela jakaś płożąca jest. Nie wiem, czy one wszystkie takie, czy są też i rosnące w formie krzaka. Trochę zdziwiona jestem jej wyglądem i źle ją posadziłam, bo całkiem inaczej wyobrażałam sobie ten krzew.

Dorotko, u nas dziko rosną te bodziszki polne, czy łąkowe. Są ich miliony i trzeba je tępić. Pewnie sprzyja im klimat i gleba i dlatego te odmianowe chętnie rosną.

Elu u mnie mrozu nie było, aż do wczoraj :( Jedna nocka załatwiła kirengeszomę, obficie kwitnącą magnolię, winorośl i pewnie jeszcze coś, czego nie zauważyłam.
Najbardziej żal mi kirengeszomy ....

Aniu, Gabi, dziękuję za pomoc w nazwaniu żurawki. U mnie tych nn dziesiątki. Wszystkie znaczniki mi wcięło :lol:

Alu, hortensja drzewiasta w lekkiej ziemi może tak szaleć. U mnie ma glinę i ma trochę ciężej, ale i tak widzę że przyrasta bardzo chętnie.

Ewa, u mnie hortensje ocalały, ale ja nie mam ogrodowych, a te pewnie najgorzej odczuły przymrozki.
Bodziszka już w tym roku wyplewiłam, ale pewnie za jakiś czas - latem znowu zacznie się pojawiać, więc mogę zrobić kilka sadzonek. Nie ma problemu :)

Iwonka, dziwna ta moja obiela. Kwitnie na pędach, które leżą na ziemi. Ma kilka wyprostowanych bez kwiatów i w sumie dziwnie to wygląda :lol:

Bożenko, widać bodziszki upodobały sobie świętokrzyski klimat :lol:

Ewa, mam spory ogród i jak wezmę się ostro za jego odchwaszczanie, to takie ilości chwastów wywożę .... zwłaszcza jak trochę opóźnię i wyrastają na giganty w ekspresowym tempie.

Grażynko u mnie gąszczu jeszcze nie ma, choć i tak jest lepiej niż kilka lat wstecz. Staram się usuwać chwasty na bieżąco póki są małe. Wtedy je podcinam motyczką i po robocie. Jak są większe, to wywożę z ogrodu.

Magda ja pomidory uprawiam głównie pod szklarnią. Jeden raz miałam na polu parę lat temu i w tym roku mam 10 sztuk do wsadzenia, bo wyrzucić szkoda.
Zaraz po wsadzeniu do gruntu pryskam miedzianem, a potem w sezonie 2 - 3 razy Amistarem lub czymś innym. W marketach typu OBI, Casto mają duży wybór środków ochrony na pomidory i jak mi potrzeba to tam kupuję.
Ja jeszcze zasilam je gnojówką z pokrzyw.
Pomidory pod szklarnią mam nie raz do późnej jesieni.
Na polu chyba tej chemii trzeba więcej stosować.

To moje pomidorki dzisiaj

Obrazek

I inne ogrodowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

WOW ;:oj ta serduszka ;:oj i kokorycz ;:oj
Wiolka....dążysz do 'mania' samych rarytasków ;:oj
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Dzięki Wiolu za info.
Śliczne pomidorki, z twojego siewu czy kupione?
Jakie masz odmiany.
Moje w ziemi od wczoraj,mam nadzieję że dadzą radę.
Rok temu jak miałam pierwsze pomidory,to je prysnęłam tylko raz tak przy okazji...Sama już nie pamiętam co to był za oprysk i na tym koniec.
Ale jak się teraz tak do tych pomidorów przygotowałam i sama wysiałam,zaczęłam o nich czytać,to jestem przerażona ;:oj
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Witaj krajanko :wit ależ masz piękny ogród ;:oj Ta kolekcja serduszek, piękne powojniki, piwonia koperkowa co chodzi mi po głowie, magnolie cudo ;:167 i warzywka jak ładnie rosną . A orliki jak już ładnie kwitną a u mnie dopiero jeden kwiatuszek się otworzył ;:224 i moje ostatnio pokochane żurawki w wachlarzu barw ;:167
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pomidorów w tuneliku nie traktuję chemia w ogóle. Fakt, ze mam raczej odmiany koktailowe (a te tak nie chorują), ale w ubiegłym roku miałam tez 2 deserowe i tez im chemii nie podawałam.
Podlewam gnojówką z pokrzyw i skrzypu, dostają pod korzeń obornik i kompost, obok wysiewam sałatę... Jakoś chemia mi nie pasuje do roślin, które mam zjadać. Jak miałam pomidora w gruncie, to pod koniec sezonu czasem łapał zarazę... ale wolałam go wtedy wywalić i spalić.
Za to chemii używam do róż - nie mam cierpliwości na walkę ze szkodnikami. Co chwila wyłażą nowe...
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Grażynko, za wszelka cenę nie dążę. Lubię mieć coś co nie jest w każdym ogrodzie i jak mam okazję taką roślinkę kupić, to kupuję :D

Magda, pomidorki siałyśmy z mamą a potem wymieniłyśmy się rozsadami. Są oczywiście malinowe, bawole serca, jakieś zółte i jeszcze jakieś, ale nie pamiętam.
Myślę, że już przymrozków nie będzie, więc powinny spokojnie rosnąć.
Ja wczoraj posadziłam do donic tarasowce - surfinie, pelargonie, więc nie może być przymrozków !

Magda, witam bardzo serdecznie :D Orliki też u mnie zaczynają. Pierwsze rozwinęły się te, które rosną na południowej wystawie i mają najcieplej. Sporo jeszcze w pąkach.
Żurawki lubię od lat. Mam ich kilkanaście, może troszkę więcej. Te, które najchętniej u mnie rosną, sama dzielę i robię nowe sadzonki a potem obsadzam, głównie obrzeża.

Ewa, koktajlowe u mnie rosną jak chwast. Same się sieją i nigdy ich niczym nie pryskam. A rosną w gruncie nie pod szklarnią, bo tam szkoda mi miejsca dla nich.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wiolu pięknie masz obsadzoną szklarenkę, pomidorki już bardzo duże i sałatkę pewnie już swoją jecie :D
Serduszka przepiękna.... wędruję i zachwycam się nimi w różnych ogródkach, bo sama nie mam żadnej i obawiam się, że miała nie będę, bo miejsca brak na cokolwiek...
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Wiola, jaką dużą masz szklarnię? Pomidorki wyglądają super, a ta sałata - mniam, by się schrupało (szczególnie, że nie zdążyłam do pracy śniadania zrobić i suche buły wcinam :;230 )

Zaczynam chorować na żurawki, co do Ciebie zajrzę to mi jakaś w oko wpadnie :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”