U mnie botaniczne zaczynają przekwitać natomiast wczesne wielkokwiatowe zaczynają zakwitać oto pierwsze z nich Asao niestety nie ma półpełnych kwiatów Guernsey Cream Moonlight
Serafina Omoshiro
Jurku, a czy w tle "Józefiny" rośnie lilak 'Sensation'? Wiem, że trochę out of topic, ale czy mógłbyś napisać jaką ma siłę wzrostu i kiedy zakwitł pierwszy raz? Mam go od zeszłego roku, w przyszłości ma być tłem dla innych roślin, nie wiem jak długo na tą przyszłość przyjdzie mi czekać.
A odnośnie mojego 'Generała Sikorskiego' - nic się nie zmieniło, zupełnie jakby zatrzymał się we wzroście. Stoi na wysokości 15 cm nad ziemią. Zaczęłam się zastanawiać, czy to na pewno jest związane tylko z brakiem słońca wczesną wiosną w tym miejscu, czy też może coś złego dzieje się pod ziemią przy tarasie, przy którym jest posadzony. W trakcie budowy domu robotnicy wsypali tam wszystkie resztki po budowie (oczywiście pod naszą nieobecność), może coś z tego ustrojstwa przenika teraz do gruntu. Ciekawe jednak, że oprócz niego i mahonii inne rośliny są w bardzo dobrej kondycji.
Chcę poczekać jeszcze tydzień (pogoda się poprawiła), jeśli nic się nie zmieni dokupię jeszcze jednego i zrobię rewolucję ziemną w tym miejscu. Radźcie mili moi, może ktoś z Was miał podobny kłopot.
Tak, to odmiana Sensation. Kupiłem go dość dawno, jakieś 15-18 lat temu. W tej chwili ma około 2 metry wzrostu, ale już kilkakrotnie zaraz po kwitnieniu skracałem mu pędy ograniczając jego wysokość. Chcę, żeby kwiatostany były mniej więcej na wysokości oczu (i nosa ;) )
ps. Polecam odmianę 'Krasawica Moskwy" - piękne, pełne kwiaty i niesamowicie mocny, ładny zapach.