Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Stawiam na poparzenie Amistarem - ten środek stosuje się przy niższych temperaturach, a 1 maja, zdaje się, było gorąco.
Poza tym skąd pomysł na oprysk tym środkiem tak wcześnie?
Poza tym skąd pomysł na oprysk tym środkiem tak wcześnie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 maja 2014, o 20:16
Dzienx.
Oprysk był wykonany w sobotę 3-go maja, było pochmurno i deszczowo. Plamy na liściach pojawiły się już drugiego dnia po posadzeniu. Na pewno to nie jest poparzenie Amistarem. Chciałem zabezpieczyć pomidory przed rozwojem chorób grzybowych, stąd taki pomysł.
Oprysk był wykonany w sobotę 3-go maja, było pochmurno i deszczowo. Plamy na liściach pojawiły się już drugiego dnia po posadzeniu. Na pewno to nie jest poparzenie Amistarem. Chciałem zabezpieczyć pomidory przed rozwojem chorób grzybowych, stąd taki pomysł.
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To może poparzenie słoneczne? Jeśli zabrane prosto z domu i wystawione na ostre słońce .
Też uważam,że ten Amistar zbyteczny był,jeśli już to Miedzian. A skoro bardzo chciałeś je nim opryskać,to może warto było zaczekać ze 2-3 dni. Nikt nie lubi tyle stresu na raz
Też uważam,że ten Amistar zbyteczny był,jeśli już to Miedzian. A skoro bardzo chciałeś je nim opryskać,to może warto było zaczekać ze 2-3 dni. Nikt nie lubi tyle stresu na raz

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Teraz to po ptokach, ale pierwszy oprysk ŚOR (za wyjątkiem Miedzianu, tym można, jak napisała krynka, przy wysadzaniu) stosuje się, gdy w naszej okolicy wystąpi sygnalizacja zarazy - sprawdza się tu http://piorin.gov.pl/sygn/start.php . Zwykle jest to I dekada czerwca.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na pewno to nie jest poparzenie słoneczne.krynka pisze:To może poparzenie słoneczne?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pominęliście wszyscy ważny szczegół
A taka gleba może mieć bardzo kwaśną ziemię. Moi znajomi dobre kilka lat temu brali ziemię z lasu pod borówki. Ja osobiście bym uderzył właśnie w pH gleby 

Posadziłem je w torfie przywiezionym z lasu.

- joggy
- 100p
- Od: 20 kwie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak zwane robaki, czyli korzonki z łodygi to na 99 procent za mokro.
biblotekarz no jak ty teraz walisz amistarem to czym popsikasz w sierpniu.
chciałbym zjeść twojego pomidora, jestem wysoko ubezpieczony.
biblotekarz no jak ty teraz walisz amistarem to czym popsikasz w sierpniu.
chciałbym zjeść twojego pomidora, jestem wysoko ubezpieczony.
W laptopie walnięty shift. Czasami brakuje ogonków i wielkich liter.
Ja bym dał wyniszczające Infinito.
Bibliotekarz, wina leży prawdopodobnie tak jak napisał BobejGS w odczynie ziemi. Pomidory bardzo nie lubią kwaśnego torfu? Sprawdziłabym pH, dobre byłoby 6.
Kasia
- BobejGS
- Kontakt:
Myślę jeszcze, że pomidorki zostały przelane, co w obniżonej temperaturze w ostatnich dniach, mogło dodatkowo odbić się negatywnie na pomidorki.
Bibliotekarz
A gdzie wypływały spaliny z ogrzewania gazem ?. Na zewnątrz tunelu , czy do wewnątrz ?.
A gdzie wypływały spaliny z ogrzewania gazem ?. Na zewnątrz tunelu , czy do wewnątrz ?.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzienx.
Prawdopodobnie jest to przelanie i przechłodzenie, ale wciąż po głowie chodzi mi brak magnezu. Przegladąłem zdjęcia na formu z typowymi objawami braku magnezu i są bardzo podobne do tych, które wystąpiły na moich pomidorach. Teraz nie wiem co mam zrobić. Czy kupić nawóz z magnezem, czy podlać jeszcze kilka razy Substralem wieloskładnikowym, czy może nawozić dolistnie Substralem?
Nie bardzo wiem co mógłbym zrobić aby zmienić zakwaszenie gleby, a w zasadzie jej wpływ na pomidory? Czy dolne liście powinienem oberwać, czy pozostawić je przy życiu. Niektóre pomidory wyglądają lepiej, ale całość przyprawia mnie o ból głowy.
Piecyk gazowy stał na metrowym podwyższeniu, opary mogły się zbierać na górze. W tunelu zmontowany jest wywietrznik na szczycie drzwi. Objawy chorobowe pojawiły się przed ogrzewaniem.
Prawdopodobnie jest to przelanie i przechłodzenie, ale wciąż po głowie chodzi mi brak magnezu. Przegladąłem zdjęcia na formu z typowymi objawami braku magnezu i są bardzo podobne do tych, które wystąpiły na moich pomidorach. Teraz nie wiem co mam zrobić. Czy kupić nawóz z magnezem, czy podlać jeszcze kilka razy Substralem wieloskładnikowym, czy może nawozić dolistnie Substralem?
Nie bardzo wiem co mógłbym zrobić aby zmienić zakwaszenie gleby, a w zasadzie jej wpływ na pomidory? Czy dolne liście powinienem oberwać, czy pozostawić je przy życiu. Niektóre pomidory wyglądają lepiej, ale całość przyprawia mnie o ból głowy.
Piecyk gazowy stał na metrowym podwyższeniu, opary mogły się zbierać na górze. W tunelu zmontowany jest wywietrznik na szczycie drzwi. Objawy chorobowe pojawiły się przed ogrzewaniem.
- BobejGS
- Kontakt:
Raczej środek dolistny. Tu masz o tym niedoborze http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=211
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzienx.
Czy wystarczy zastosować oprysk siarczanem magnezu, czy może również je podlać?
Czy wystarczy zastosować oprysk siarczanem magnezu, czy może również je podlać?