Dobry pomysł - pokaż zdjęcie to pomyślimy. Może rzeczywiście trzeba je "podchuchać"logitech55 pisze:Jutro pstryknę zdjęcie ale one na prawdę są malutkie żeby dać je do gruntu

Moje kwitną na potęgę
Dobry pomysł - pokaż zdjęcie to pomyślimy. Może rzeczywiście trzeba je "podchuchać"logitech55 pisze:Jutro pstryknę zdjęcie ale one na prawdę są malutkie żeby dać je do gruntu
Zraszam je takim spryskiwaczem i wydaję mi się że są podlane, ziemia jest mokra. Jak kiedyś popodlewałam delikatnie butelką, to nie dość że się przewracały to jeszcze później ziemia zaczęła pleśnieć. Podstawki nie mam, od spodu mam podłożoną folię i przyklejoną po bokach paletki.Arnika2 pisze:Zraszanie to za mało. Ja bym je podlała po odrobinie i następnie nalała więcej wody do podstawki.Podciągną ile będą chciały.
W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.majs pisze:Co masz w tych donicach? dziwnie wygląda ta ziemia.
Grunt powinien być przepuszczalny, sprawdź czy donice mają otwory na spodzie.
Przeczytaj mój ostatni post w tym wątku, przyda się poziomką.
Mam wrażenie, że po spryskiwaniu - ziemia wydaje się mokra ale po wierzchu - korzenie nie mają wilgociewelkaa8 pisze:W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.
zaowocująklocadam pisze:Dziękuję za radę i może faktycznie na troszkę później zaplanuje wysadzenie do gruntu. Tylko nie mogę uwierzyć, że takie maleństwa jeszcze w tym roku zaowocują
Ta folia przyklejona jest po bokach, pod paletką jest luźna, nie jest szczelnie przyklejona. Boję się tak podlać, bo już raz podlałam porządnie i ziemia zaczęła pleśnieć. Po tym poziomki przepikowałam pod same liścienie, ale od podlewania ta ziemia się zbija i opada niżej. Dzisiaj podleję więcej, może staną na nogiRuda2011 pisze:Mam wrażenie, że po spryskiwaniu - ziemia wydaje się mokra ale po wierzchu - korzenie nie mają wilgociewelkaa8 pisze:W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.. Poziomka lubi wilgoć (nie bagno oczywiście ale wilgoć). Jeżeli od spodu paletki oklejone są folią to tak jakby tych otworków nie było - tak mi się wydaje
. Spróbuj - uwolnić je od folii ze spodu, dosypać delikatnie ziemi po liścienie i umocnić, żeby się nie wywracały, podlać tak, żebyś widziała, że otworkami nadmiar wody odpływa. Fajne maluchy, szkoda zepsuć tyle pracy
![]()
Co Ty na to Majs ?
apw81 ale plantacja - łał