Poziomki - uprawa cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa cz. 2

Post »

logitech55 pisze:Jutro pstryknę zdjęcie ale one na prawdę są malutkie żeby dać je do gruntu
Dobry pomysł - pokaż zdjęcie to pomyślimy. Może rzeczywiście trzeba je "podchuchać" :uszy

Moje kwitną na potęgę
Obrazek
logitech55
500p
500p
Od: 4 mar 2013, o 18:12

Post »

i zdjęcia
Obrazek
z brzegu w 2 komórkach jest poziomka
Obrazek
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są śliczne i wyglądają zdrowiutko ;:215
Ja bym odczekała i sadziła w miejsce docelowe. Nie jest to żadna rada - zrobisz jak zachcesz.
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 cze 2013, o 01:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, ok 30 marca posiałam poziomki. Na dzień dzisiejszy zaczyna w niektórych wyrastać drugi listek właściwy. Niestety moje poziomki zaczęły padać, niektóre kładą się na ziemi i są jakby zwiędnięte. Nie wiem co jest tego przyczyną. Być może za mało podlewam - codziennie je zraszam, ale pomimo to ziemia odeszła od ścianek i w niektórych doniczkach jakby pęka na środku.Boję się podlewać za dużo, bo jak raz podlałam troszkę więcej to mi zapleśniały ;) Boję się że niedługo padną wszystkie po kolei, co może być tego przyczyną ? Poziomki stoją na parapecie, po stronie południowej.

Obrazek Obrazek Obrazek
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Zraszanie to za mało. Ja bym je podlała po odrobinie i następnie nalała więcej wody do podstawki.Podciągną ile będą chciały. ;:3
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Co masz w tych donicach? dziwnie wygląda ta ziemia.
Grunt powinien być przepuszczalny, sprawdź czy donice mają otwory na spodzie.
Przeczytaj mój ostatni post w tym wątku, przyda się poziomką.
brak polskich znaków
klocadam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 10:03

Post »

Witam serdecznie, to mój pierwszy post tutaj więc witam serdecznie :)
Oto moja mała plantacja poziomek. Gatunek Rugia, wysiane w połowie marca. Zakiełkowały po dwóch tygodniach, przepikowane w połowie kwietnia. Obecnie łapią światło przy południowym oknie oraz przy dobrej pogodzie hartują się na dworze.
Obrazek
Obrazek
Teraz pytanie do forumowiczów. Mam plan posadzić je do gruntu w drugiej połowie maja. Czy nie będą za małe na taki zabieg oraz czy w tym roku można liczyć na owoce? Pozdrawiam serdecznie.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59

Post »

Ja wysadziłabym je do gruntu w połowie czerwca, ale pod koniec maje też może być. Niech jeszcze trochę podrosną to będzie ja łatwiej sadzić .Pamiętaj o odstępach. To będą spore krzaki. W tym sezonie możesz liczyć na owoce. ;:108 Masz piękne sadzoneczki. ;:63
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
klocadam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 10:03

Post »

Dziękuję za radę i może faktycznie na troszkę później zaplanuje wysadzenie do gruntu. Tylko nie mogę uwierzyć, że takie maleństwa jeszcze w tym roku zaowocują :heja
lucyna78
200p
200p
Od: 11 mar 2014, o 19:08

Post »

Moje są dokładnie takie same ;) Straszne maleństawa, trudno uwierzyć że zaowocują w tym roku.
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Arnika2 pisze:Zraszanie to za mało. Ja bym je podlała po odrobinie i następnie nalała więcej wody do podstawki.Podciągną ile będą chciały. ;:3
Zraszam je takim spryskiwaczem i wydaję mi się że są podlane, ziemia jest mokra. Jak kiedyś popodlewałam delikatnie butelką, to nie dość że się przewracały to jeszcze później ziemia zaczęła pleśnieć. Podstawki nie mam, od spodu mam podłożoną folię i przyklejoną po bokach paletki.
majs pisze:Co masz w tych donicach? dziwnie wygląda ta ziemia.
Grunt powinien być przepuszczalny, sprawdź czy donice mają otwory na spodzie.
Przeczytaj mój ostatni post w tym wątku, przyda się poziomką.
W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Moje poziomki wyhodowane z nasion późną wiosną 2012 roku, czyli drugi rok w gruncie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną tak cudnie, tylko te pryzmrozzzzki mają niby być dziś, jutro.....
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewelkaa8 pisze:W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.
Mam wrażenie, że po spryskiwaniu - ziemia wydaje się mokra ale po wierzchu - korzenie nie mają wilgoci ;:131 . Poziomka lubi wilgoć (nie bagno oczywiście ale wilgoć). Jeżeli od spodu paletki oklejone są folią to tak jakby tych otworków nie było - tak mi się wydaje ;:131 . Spróbuj - uwolnić je od folii ze spodu, dosypać delikatnie ziemi po liścienie i umocnić, żeby się nie wywracały, podlać tak, żebyś widziała, że otworkami nadmiar wody odpływa. Fajne maluchy, szkoda zepsuć tyle pracy ;:196
Co Ty na to Majs ?
apw81 ale plantacja - łał ;:oj
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

klocadam pisze:Dziękuję za radę i może faktycznie na troszkę później zaplanuje wysadzenie do gruntu. Tylko nie mogę uwierzyć, że takie maleństwa jeszcze w tym roku zaowocują :heja
zaowocują ;:108
moje
Obrazek

Nie najlepsza reklama własnych poziomek ale na tym zdjęciu jest data :lol:
Obrazek
ewelkaa8
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ruda2011 pisze:
ewelkaa8 pisze:W doniczkach mam ziemię podłoże do wysiewu, doniczki mają otwory. Ale fakt, ta ziemia jakoś szybko wysycha.
Mam wrażenie, że po spryskiwaniu - ziemia wydaje się mokra ale po wierzchu - korzenie nie mają wilgoci ;:131 . Poziomka lubi wilgoć (nie bagno oczywiście ale wilgoć). Jeżeli od spodu paletki oklejone są folią to tak jakby tych otworków nie było - tak mi się wydaje ;:131 . Spróbuj - uwolnić je od folii ze spodu, dosypać delikatnie ziemi po liścienie i umocnić, żeby się nie wywracały, podlać tak, żebyś widziała, że otworkami nadmiar wody odpływa. Fajne maluchy, szkoda zepsuć tyle pracy ;:196
Co Ty na to Majs ?
apw81 ale plantacja - łał ;:oj
Ta folia przyklejona jest po bokach, pod paletką jest luźna, nie jest szczelnie przyklejona. Boję się tak podlać, bo już raz podlałam porządnie i ziemia zaczęła pleśnieć. Po tym poziomki przepikowałam pod same liścienie, ale od podlewania ta ziemia się zbija i opada niżej. Dzisiaj podleję więcej, może staną na nogi :) A pracy rzeczywiście szkoda by było, bo najwięcej zeszło z przepikowaniem ok 150 roślinek :) Mam nadzieję że chociaż z 50 krzaczków się uchowa :) Dziękuję za wszystkie rady. Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”