Owszem mylisz się, tworzy cebule przybyszowe.beatazg pisze:Raczej cebulki przybyszowe mu nie przyrastają , ale może się mylę
Czosnek niedźwiedzi(Allium ursinum) cz.1
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
EdytaSz - już nie muszę. Znalazło się inne rozwiązanie. 

- Rennni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak rozrasta się, sadzonki są ponad metr....nie dba o niego, rozmnaża się przez nasionaWolusia pisze:A jak się rozrasta czosnek niedźwiedzi? W kępki?

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
Witam!
Dwa lata temu kupiłem wczesną wiosną kępę czosnku. Posadziłem i pozwoliłem mu zawiązać nasiona. Wysiałem je obok posadzonej kępy zaraz po dojrzeniu. Oto jak wyglądają siewki teraz:

Jak widać siane bezpośrednio po dojrzeniu kiełkują bardzo dobrze!
A to kępa "mateczna" posadzona jesienią w innym miejscu:

Natomiast zakupione nasiona (na allegro) nie skiełkowały. A siałem w podobnym terminie. Być może nie były świeże
Pozdrawiam - Waldek
Dwa lata temu kupiłem wczesną wiosną kępę czosnku. Posadziłem i pozwoliłem mu zawiązać nasiona. Wysiałem je obok posadzonej kępy zaraz po dojrzeniu. Oto jak wyglądają siewki teraz:

Jak widać siane bezpośrednio po dojrzeniu kiełkują bardzo dobrze!
A to kępa "mateczna" posadzona jesienią w innym miejscu:

Natomiast zakupione nasiona (na allegro) nie skiełkowały. A siałem w podobnym terminie. Być może nie były świeże

Pozdrawiam - Waldek
- EdytaSz
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 lut 2014, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
WaldekM
zazdroszczę Ci tak pięknych siewek. Oby mi się też udało
zazdroszczę Ci tak pięknych siewek. Oby mi się też udało

pozdrawiam serdecznie
-
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
Części mojego czosnku to w ogóle lepiej na trawie w sadziku, niż na wyjściowej grządce, z której powoli zanika.
- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
Dzisiaj byłam tam na pokrzywy, czosnek ładne kwiatnie ale nie wiele do zobaczenia - wszystko jest zarośnięte pokrzywami i przytuliaakl62 pisze:Rennni, piękny las. Pewnie pięknie wygląda jak czosnek zakwitnie.

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Czosnek niedźwiedzi- Allium ursinum
Witam ja dostałam trochę liści tego czosnku i też mnie kusi żeby sobie kiedyś w ogródku zasadzić no ale to kiedyś 
A teraz może macie jakieś pomysły, przepisy żebym mogła te liście dobrze spożytkować? Będę wdzięczna pozdrawiam ciepło.

A teraz może macie jakieś pomysły, przepisy żebym mogła te liście dobrze spożytkować? Będę wdzięczna pozdrawiam ciepło.
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki

Moje kaktusiki:)
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 11:56
Z wyprawy do Wiednia przywiozłam takie wrażenie (wkleiłam już w ogrodach):

Ach jak pachnie taki las!
No i mi się zamarzyło
Powiedcie kiedy ta łąka zaczyna się zielenić i kiedy zamierają liście - są zielone cały sezon?
Czy nie jest to roślina ekspansywna? Mam kącik po północnej stronie domu - cienisty ale widny i wilgotny, tylko rośnie tam bluszcz i inne krzaczki, więc nie chciałabym inwazji czosnkowej
Serio tak wam smakuje? Dotychczas yślałam że to ozdoba

Ach jak pachnie taki las!
No i mi się zamarzyło

Powiedcie kiedy ta łąka zaczyna się zielenić i kiedy zamierają liście - są zielone cały sezon?
Czy nie jest to roślina ekspansywna? Mam kącik po północnej stronie domu - cienisty ale widny i wilgotny, tylko rośnie tam bluszcz i inne krzaczki, więc nie chciałabym inwazji czosnkowej

Serio tak wam smakuje? Dotychczas yślałam że to ozdoba

"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
Odnoszę wrażenie że ludzie dzielą się tych którzy uwielbiają czosnek niedźwiedzi i tych którzy go jeszcze nie jedli
Nawet gdyby Ci się zaczął rozłazić to liście można mrozić, a sadzonki sprzedawać.

Nawet gdyby Ci się zaczął rozłazić to liście można mrozić, a sadzonki sprzedawać.
- Menysek
- 200p
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Menysku/o
Czosnek jest u mnie pierwszą nowalijką, kanapki z twarożkiem i siekanymi listeczkami czosnku - delicje
Mniam!

Czosnek jest u mnie pierwszą nowalijką, kanapki z twarożkiem i siekanymi listeczkami czosnku - delicje

Mniam!
Pozdrawiam Eugenia
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Menysek nie żałuj
taki las na zdjęciu można ,,kochać" jednak ja bym koło niego nie chciała mieszkać, wolę podziwiać fotki lub przejść się na krótki spacer. Jak jest słonecznie i ciepło nie czujesz nic w okolicy tylko czosnek, czosnek aż mdli.

- Menysek
- 200p
Jolek - tak masz? Pod samym domem rzeczywiście mógłby być problem, ale na spacer do takiego lasu 600 km to niemało
W każdym razie, mimo że jestem zapaloną turystką zawsze widywałam tylko pojedyncze kępki
Ebabka - rodzeństwo mówiło do mnie "Menysku"
Monika

W każdym razie, mimo że jestem zapaloną turystką zawsze widywałam tylko pojedyncze kępki

Ebabka - rodzeństwo mówiło do mnie "Menysku"

Monika