Hortensje w moim ogrodzie cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hortensje w moim ogrodzie cz. 2

Post »

Jeszcze kilka ogólnych widoczków...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
mewa
1000p
1000p
Od: 25 paź 2009, o 17:13

Post »

Na takie kwitnienie swoich rodkow musze poczekac kilka lat . Zakwitły mi dwie azalie japońskie i dziś w nocy je zmroziło ;:223
Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa , ja mam kilka różaneczników 3 letnich . Jedne mają dużo pąków kwiatowych natomiast inne ,które do tej pory rosły pomiędzy hortensjami wyglądają jak dzikie. Zagłuszone były przez krzaczory hortensji i mają słownie po jednym pączku. Przesadziłam je na jesdną rabatę dla różaneczników i azali japońskich. Kupiłam sporo nowych rododendronów ale nie mają pączków. Jedynie biedronkowy NOWA ZEMBLA ma piękne pulchne pąki. Japonki kupione tej wiosny malutkie są ale jakieś tam kwiatki będą miały . Przynajmniej sprawdzę czy odmiany zgadzają się.
Wkurza mnie ta pogoda ...ciepło,ciepło,ciepło...a potem bach...przymrozki . Szkoda roślin... ;:223

Piękne o tej porze są wybarwione tawuły...

Obrazek
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MonaeS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2010, o 22:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pobiegałam po twoich włościach i podziwiam bujność roślin. Wypatrzyłam już bardzo wysokie lilie, bo u mnie mają po kilkanaście centymetrów i w ogóle wszystko szybko ci rośnie. Ja poprzycinałam tawułki, bo nie lubię jak nowe przyrosty nabierają czerwonego koloru i mam nadzieję, że przez to się zagęszczą.
Za to podobają mi się nieogrodzone działki i może nasza by taką została, ale okoliczne psy były zbyt częstymi gośćmi i wyrządzały za dużo szkód.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu... ;:196 .Cieszę się ,że jesteś.
Do tej pory nie przeszkadzał mi brak ogrodzenia ale odkąd zamieszkał z nami słodki psi domownik - ogrodzenie jednak przydałoby się .Nie możemy wypuścić go do ogrodu ,ponieważ boję się ,że "pójdzie w świat".
Aniu ja swoje tawuły też przycinam wiosną . Ta odmiana tak ma ,że przyrosty są najbardziej ogniste na początku ,potem jest złoto-pomarańczowa a następnie seledynowo-czerwona . Cudna jest ...zobacz sama...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MAM też taką świeżutką, seledynkową....

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Małgosiu :wit ,piękne rh ,piękne kolorki ;:108
Mój jeszcze nie kwitnie,zaciął się czy co??
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Widzę, że pasja fotografowania ujawniła się na dobre :D Rododendrony przecudne..tylko czekam aż wreszcie będę miała miejsce i jakiś piękniś zagości u mnie. świetne kolorki pokazujesz. U mnie niestety po tulipanach pozostały jedynie niedobitki.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Wspaniałe różaneczniki, ale nie ma się co dziwić. Tam gdzie i cudowne hortensje, tam i będą dobrze rosły rododendrony.
Jak z pogodą u Ciebie ? Mam nadzieję, że przymrozki ominęły Twój cudowny ogród.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie martw się przyjdzie czas na Twoje różaneczniki. U mnie zakwitł na dobre na razie tylko ten biały ale on jest najwcześniejszy . Roseum Elegans ma słownie 4 pączki więc szału nie będzie . Mam natomiast w pączkach jeszcze 5 różaneczników , oczywiście gdy zakwitną podzielę się z Wami widokami.Pozostałe 6 niestety nie zgrzeszyły pączkami . Wybaczę im bo to tegoroczne nabytki.

Sabinko
co by nie mówić przez te fotki z ogrodu faktycznie odkryłam w sobie nową pasję . Niewiele wiem na temat fotografii ale kombinuję i raz wychodzi lepiej , raz gorzej. Muszę tylko kupić lepszy aparat bo ten ma porysowany obiektyw bałtyckim piachem.
Musisz koniecznie znaleźć miejsce dla rodka w swoim ogrodzie ... są piękne.

Wiolu żebyś wiedziała ile ja zmarnowałam już rododendronów . Kiedy byłam zielonym ogrodnikiem posadziłam je w glinie i do tego na słońcu . Potem kiedy już coś trochę "naumiałam " się na ich temat tak bardzo chciałam dać im coś porządnego do jedzenia , że spaliłam wszystkie nawozem ;:223 . Dopiero od niedawna jakoś rosną i mam nadzieję ,że już tak będzie.
Jak na razie przymrozków u nas nie było ale co będzie dzisiejszej nocy nie wiem bo dzień jest słoneczny ale strasznie zimno. Nic nie okrywam bo hortensje i inne rośliny już wyrosły ...co będzie to będzie...ale jednak mam nadzieję ,że nie przymrozi- zapowiadają +2 w nocy.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żeby tradycji stało się zadość zostawiam Wam kilka fotek.... ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

:D
Gosia podczytuje Cię po cichu, ale wiosna u Ciebie wspaniała, tulipany śliczne (zwłacza te zmieniajace kolory) to trzeba głośno pochwalić co by gospodarz fotek jeszcze wstawił pare ładnych.. ;:224

Już "stałam z łopatą" nad moją hortensją Winki-Pinki ale właśnie u Ciebie w wątku przeczytałam, że trzeba poczekać bo one późno starują i tak jest opuściła się..... :tan Dzięki
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu miło mi ,że mnie odwiedzasz...zapraszam jak najczęściej . Nie mam niestety świeżych zdjęć ale obiecuję ,że kiedy wyprodukuję nowe podzielę się z Wami.
Ale z Ciebie niecierpliwa dziewczyna... uff...dobrze ,że Pinky Winky się uchowała . Odwdzięczy się na pewno pięknymi kwiatami.

I stało się... ;:223 -3 w nocy i ścięło hortensje ogrodowe . Mam nadzieję ,że jeszcze coś z nich będzie...czas pokaże...
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39

Post »

Małgosiu czytam, że i u Ciebie nieprzyjemności po nocy.
Qrcze, że też p ładnej pogodzie zawsze musi nas coś rozczarować i podciąć skrzydełka.
Myślisz, ze jeszcze coś z nich będzie?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Bzów koralowych trochę zazdroszczę, bardzo mi się podobają - rok temu już o nich myślałam, ale jakoś tak wyszło, że jeszcze żadnego nie mam.. Utwierdź mnie proszę w przekonaniu - ten ciemny w sezonie nie zielenieje? No i jaśniutki świerk conica... ;:167 Czy to Daisy White? Podglądam już drugą wiosnę takie u sąsiada i wpadłam na pomysł, że jedną "zwykłą", mizerną conicę podmienię właśnie na Daisy. Muszę tylko popracować nad M. :wink: Współczuję przymrozku, ja o 2 w nocy leciałam z włókniną do h. Blue Bird, która ma już pączki. Na ogrodowe rzuciłam tylko trochę gałęzi tui. Nie wiem, ile było nad ranem, ale przy gruncie na pewno poniżej zera. Trzymam mocno kciuki za Twoje! Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”