.....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: .....i przyszła wiosna w wiejskim ogrodzie cz.18

Post »

Witam moich miłych gości Obrazek

Grażynko znalazłam coś takiego:
Natomiast z powodzeniem możemy wykorzystywać wrotycz do zwalczania mszyc i innych szkodników roślin. Aby przygotować oprysk, około 150 g świeżego wrotyczu (lub 15 g suszonego) zalewamy 5 l wrzątku. Po wystudzeniu i przecedzeniu napar jest gotowy do użycia. Działa 7 dni. Z kolei gnojówką z wrotyczu można zwalczać szkodniki glebowe: nicienie, drutowce i pędraki. Przygotowujemy ją, zalewając pocięte rośliny wodą (1 kg na 10 l). Wodę często mieszamy. Kiedy przestanie się pienić (zwykle po 2 tygodniach), rozcieńczamy ją trzykrotnie i obficie podlewamy nią przekopaną ziemię.
cyt. e-ogrody

Tereniu no taki mamy weekend ...może jutro będzie lepiej :?: ale przynajmniej odpoczniesz i zdrowie wróci ;:196
Ja też czytam o wrotyczu ;:333

Alu szpaki owszem zjadają te z domkiem, a nagie to mało kto się chwyci ;:185 chyba jeże ale to ja musiałabym mieć stadko :shock:
A z gniazdem też nie jest łatwo jak się ma dużą powierzchnię, a gniazda mogą być wszędzie nawet parę cm pod ziemią...przecież nie przekopię całego ogrodu ;:145

Martusiu odpoczynek też się należy... nie możesz tylko cały czas biegać po ogrodzie ;:4 jak masz nasionka to zapakuj i może wyrośnie ;:215

Zuziu no właśnie mój rozpoznał psa, że te z przodu to pazury, może ma rację :?: macierzanka nabyta w Bergenii (Obrazek. fioletowy to prezencik ;:333 Ja srok nie mam ale kamienie i owszem ;:306

Iwonko to może na razie skorzystam i propozycji Marty, bo jest nadzieja że niedługo się spotkamy ;:4 dziękuję ;:196

Marysiu chroń te swoje śliczności, bo jak zjedzą to roślinki przepadną ;:14 a szkoda byłoby ;:oj

Dorotko po pierwszym oprysku strąciłam z paru róż mszyce (parę) i na razie spokój ;:215 ślimaki zbieram też w zasadzie takie niewielkie, ale zbieram bo przecież żre to to i urośnie ani się obejrzę. Dostała jakieś piszczałki na krety z USA z miesiąc był spokój ale dzisiaj chyba dostał pie........ ;:306 i wywalił trzy ogromne kopce ;:oj
Dzisiaj była imprezka rodzinna, ale pogoda kiepska ;:131

Mimo szarugi zrobiłam zdjęcie moich nowych tulipanów....ładne są :lol: '

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, śliczne są Twoje nowe Tulipany... ;:138
Imprezkę miałaś rodzinną, na pewno było sympatycznie...
Piszczałki mają sąsiedzi i kopce koło nich też są... Mimo pożytecznych usług, ten jegomość jednak psotnik jest... ;:185
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko i znowu się potwierdza coś za coś.
Właściwie brakowało pogody wtedy byłoby jeszcze lepiej, ale mówi się trudno :D
Jutro podobno ma być lepiej.......no zobaczymy :roll: teraz idę do Was ;:65
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Marysiu,i to będą nasionka poświęcone,piękny kolor mają Twoje różowe tulipany uwielbiam taki majtkowy róż ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuniu to na pewno wzejdą ;:306 wiesz że nie bardzo wiem skąd te tulipanki czy gratis od Strl czy kupione w B. ;:306 ale są ładny i w dodatku po 2 - 3 na gałązce :lol:
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Piękne tulipanki ;:138 Marysiu żal patrzeć na obgryzione hosty :( Oj u mnie tez poskrzypka co roku grasuje ,trzeba jak najszybciej jechać i walczyć z robalami :wink:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:wit Tak więc jutro jest lepiej :heja słoneczko świeci i ciepło się robi. Tulipanki mają piękny kolor pudrowego różu, lubię takie kolorki delikatne. O wrotyczu czytałam już dawno że w większych stężeniach jest trucizną, pewnie da radę mszycom, i nawet sporo go u nas rośnie po miedzach i polach, tylko dopóki nie zakwitnie nie jestem w stanie go rozpoznać ;:145 , ale spróbuję w necie dobrze się przyjrzeć liściom i może uda mi się nazbierać, w końcu niewiele go trzeba do oprysku. Miłej niedzieli, u nas zapowiada się pięknie ;:3
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu oczywiście .....nie pomyślałam pisząc o tych gniazdach ślimaków ;:196
A te nagie ślimaki to chyba muszą być bardzo niesmaczne .. :D u mnie też zaczynają się takie pokazywać .Tulipanki śliczne ;:215
Marysiu miłej niedzieli ;:3
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit Maryś niedzielnie ;:196 już byłam w ogródku szukałam paskud rano nie widać nic...jeszcze o północy nie wychodziłam może wtedy wychodzą na żer... ;:202
chyba jeszcze piwo kupię ..poustawiam spodeczki oby tylko moja psinka nie polubiła ;:306
...chyba znowu będę bieliła kamienie wapnem jak babcie w dawnych latach...w zeszłym roku pomogło troszkę... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Witaj Marysiu niedzielnie.Miałaś dzisiaj przymrozek?U mnie było prawie dwa na minusie i troche strat mam,ale mówi się trudno.
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Masko, nie mogli się pomylić i w megapace przysłać mi pięćdziesiąt właśnie takich tulipanów?

Obrazek
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Marysiu tulipanek piękny, delikatny, ale wyrazisty, szkoda host i malwy - wiesz co to takiego złośliwego zżera Twoje rośliny?
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Witaj Marysiu... ;:196
Dobrej niedzieli, a raczej tego co z niej zostało... :D
Przez okno mam pięknie, świeci słońce, ale zimnica okropna i wiatrzysko wieje...
Serdeczności zostawiam... ;:167
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam wieczorowa porą, dzień był pogodny i raczej ciepły ...więc cały czas włóczyłam się po ogrodzie.
Romciu taki czas każdy coś chce chrupnąć żeby żyć, ja nawet nie mam tego robactwa dużo ale wszystkiego po trochu. Z chemią jedynie weszłam do tunelu bo mi coś objadało rozsady kwiatów ;:14
Iwonko dziękuję...rzeczywiście udała się w przeciwieństwie do wczorajszego dnia jakby z innego klimatu. Nigdy nie robiłam oprysku z wrotyczu, bo jest go niewiele u mnie ale może pójdę w pola poszukać. Chemia ostatnio dużo kosztuje a i zdrowa nie jest ;:185 Miłego wieczoru!
Aluniu Nawet my obrzydzamy się ich wyglądem ;:oj a te z domkiem to tolerujemy z sympatią. U mnie jeszcze jest dużo takich maleńkich z muszelką :(
Miłego popołudnia ale wolne już nam się kończy ;:196
Misiu a czym bielisz kamienie? i jak myślisz czy drewna można też pobielić i spełni podobną rolę :D
a piwo faktycznie Lora może spróbować ;:306
Małgosiu witam Cię ;:168 nie , nie miałam przymrozku i na razie nie ma prognozach.....i niech tak zostanie :lol:
Irminko jeżeli podobają Ci się to na jesień mogą zmienić adres zamieszkania :wink: dużo ich nie ma ale może w Twoich zielonych rączkach się rozmnożą ;:168
a na razie mam dla Ciebie dzisiejszy

Obrazek

Aniu niestety jedynie na belamkandzie znalazłam takie małe czarne chrząszczyki i podobne zniszczenia to może te paskudy :?:
I dla Ciebie tulipanek ...na gałązce jest po co najmniej dwa kwiatki i będą cieszyć dłużej

Obrazek

Dorotko Kochana popatrz tak niedaleko siebie mieszkamy, a u mnie cieplutko i bardzo przyjemnie ....oj nie usiedziałam w domu ;:306
Ściskam cieplutko i życzę ciepełka na jutro ;:196

i zapraszam na spacer po moim ogrodzie......

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zakwitną orliki marketowe czerwony i ciemnoniebieski, a czarny długo się zbierał ...myślałam, że nic z niego nie będzie ;:185 ale jest tylko bez pędu kwiatowego ;:333

Obrazek Obrazek

Obrazek

Dzięki Lusi obserwuję kwiaty aronii ...popatrzcie na każdym etapie wyglądają inaczej ;:333

Obrazek

I cały mój krzew

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój chmiel posadziłam dla syna który robił piwo, ale jak posadziłam to przestał go robić ;:145

Obrazek

I jeszcze coś z fauny

Obrazek

I niesamowite dzisiejsze niebo!

Obrazek

Dziękuję za wspólny spacer ;:4
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu wszystkie roślinki piękne ,ale to ostatnie zdjęcie jest rewelacyjne jak Ty je robisz...... :?:
A wolnego szkoda przydałoby się jeszcze kila dni tylko ciepłych :D
Miłego wieczoru ;:196
Pozdrawiam Alicja
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”