Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.

Post »

Nasionka jak najbardziej mogę oddać, bo u siebie nie będę już wysiewać, a podobno powinno się siać świeże ;:65 . Jak kupowałam cebulki, to dostałam też dwa baldachy z nasionami i wysiałam je obok cebulek, ale chyba nic z nich nie wzeszło. Siewki widzę dopiero teraz, czyli chyba z moich zeszłorocznych kwiatów (zastanawiam się, czy powinny być po wysiewie przykryte ziemią czy nie ;:131 ). Zresztą były czasem oddalone od cebulek matecznych nawet o 1m. Poprzesadzałam bliżej cebul i widzę, że teraz po deszczach ładnie rosną. Do jesieni powinny zgrubieć :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Jolu, ale masz cuda w ogrodzie! :D Prymulki piękne! Lubię patrzeć na duże skupiska prymulek, zawsze przyciągają moje oko. A paprocie masz cudne!

Ja też mam czosnek niedźwiedzi, już drugi rok, i też takie dwie małe kępki, tylko, że ja swój to ciągle podjadam :D Najbardziej smakują mi kwiaty, większość zjadłam na kanapce z masełkiem i solą. Kilka baldachów oczywiście zostawiłam, aby jakieś nasionka w ziemię poleciały.

Fajnie tu u Ciebie, będę zaglądać :D
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dominiko, zapraszam :wit .
Na dzisiaj miałam plany działkowe, a siedzę w domu i mam mieszane uczucia - tzn. z jednej strony jestem bardzo szczęśliwa, że nic mnie nie wygania z domu na tą paskudną pogodę, a z drugiej, to coś by się porobiło ;:224 . No to teraz trochę kolorków na ten szary dzień.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Jolcia witaj! Jedna sadzoneczka czosnku niedźwiedziego dla mnie się znajdzie( na przyszły sezon).
Miałam paprocie i wszystkie wydałam , zniszczyła te bardziej pospolite. Od kąd znalazłam kleszcza na nodze( dobrze, że leki od razu zażyłam).
Ale u Ciebie ładnie reprezentują się. Nie moge doczekać się melona. W przyszły roku spróbuję arbuza.
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Jolu :wit Ale u Ciebie kolorowo, tyle prymulek posadziłaś! To bardzo wdzięczne kwiaty. Tulipany urocze, ja też w tym sezonie popatrzę w Biedronce :) Paprocie malutkie, ale równie śliczne, języczki rozkręcają. Jolu, gdzie Ty to wszystko mieścisz, tyle dobrodziejstwa ;:80 i żurawki i różności ;)
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Żurawki,tiarelle, ;:oj bardzo dorodne ;:215
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Jolu znowu piękną , słoneczną i kwiecistą działeczkę nam zaserwowałaś , żurawki pięknie kwitną, czosnek niedźwidzi- ja sadziłam do doniczki z nasion nie wyrósł- ale Jacek obiecał jaką cebulkę :D , Ja w weekend sadziłam paprocie takie zwykłe od sąsiadki, maliny, porzeczkę czarną, jakieś irysy -chyba- bo ona sama nie wie- zobaczymy co wyrośnie. Papryczę mi ścięło w sobotę w nocy- takie nadwyżki wsadziłam w grunt- a może się przyjmie- dobrze że jeszcze na parapecie mam, ale w tym roku marne wszystko. :(
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu żurawki superowe. Ta ostatnia szczególnie mi się podoba.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Jolu,dostałam nasionka melona.Siac go,jak myślisz zdąży mi urosnąć?
Jak to w ogóle rośnie?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41

Post »

Jolu, u Ciebie jest jak w bajce - co za harmonia ;:138
Tulipany wprawiają w zachwyt! ;:180 ;:180
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

Post »

Witaj Jolu, odrabiam zaległości. Piękne masz żurawki, też planuję zrobić rabatę ale dopiero na przyszły rok. Prymulki cudo, harmonia rzeczywiście panuje u Ciebie ;:108
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, jak najbardziej siać melona. Przecież co poniektórzy sieją nawet do gruntu, choć w tym wypadku to ryzyko i opóźnienie zbiorów. Ale sadzonki jak najbardziej. Melon rośnie podobnie do ogórka. Jak sadzoneczka ma 3 duże wyrośnięte liście, to obcina się za tym 3 liściem. Nie wiem, czy chcesz uprawiać w gruncie, czy w folii/szklarni i jaką masz odmianę melona. Polskie odmiany mogą swobodnie być uprawiane w gruncie, te z południa Europy to raczej pod osłonami. Moje melony smakiem nie ustępują kupnym a nawet są lepsze, słodsze. A wielkość też pokaźna :heja .
Marysiu, Patrycjo, dziękuję i zapraszam do odwiedzin :wit .
Dzisiaj popędziłam na działkę obadać jakie straty poczynił mróz, ale nie jest źle :) . Najwidoczniej nie był duży i krótko. Trochę obmarzniętych liści winogron, ale nie pędy. Reszta w porządku. Trochę popracowałam nad rabatką pod jabłonką, trochę posadziłam roślin i tak zleciało kilka godzin. Wczoraj jechałam aż do Kabat, żeby odebrać zamówione serduszki 'Burning Hearts' plus jeszcze kilka innych roślin ;:224 . Napaliłam się na nie jak szczerbaty na suchary, a tu tymczasem, zakupione w dwóch źródłach roślinki (kłącza) okazały się totalną klapą ;:222 . Jedna wyrasta coś, ale na pewno nie ta serduszka - chyba sądząc po liściach wspaniała. A dwa pozostałe kłącza zgniły ;:oj . Rozglądałam się za kupnem ponownym, ale cena 38 zł. to przesada, w dodatku jak ma być znowu kot w worku, to dziękuję :twisted: . No i tak intensywnie buszując w internecie, zauważyłam ogłoszenie w (dawniej) Tablica.pl. Facet sprzedawał rozrośnięte, kwitnące rośliny. W tym portalu samemu trzeba odbierać, ale warto. Piękne rośliny, w dużych donicach :tan .
Ogród przydomowy Joli
Monika79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2012, o 16:50

Post »

Jolu,będę go uprawiać w gruncie.A jaka odmiana nie wiem.Dostałam jako nn.

Ogórki w tym roku mam zamiar prowadzić na sznurach przy konstrukcji,aby miec więcej miejsca .To skoro melon rośnie podobnie do ogórka to może tez iść po tym sznurze czy na ziemi lepiej?

A co do ogórków to moje sa na wacikach żeby podkiełowały sie juz 2 dni.I ani drgną.
A Ty kiełujesz nasionka czy tak od razu siejesz?
Kwiatki Moniki
POZDRAWIAM MONIKA
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Jolu przybiegłam się pochwalić że kupiłam pomidorki Faworyt x2, Delifn x1, Gigant x4, Malinowe x3 i paprykę czerwoną x 4 :) Jeśli dotrą w tym tygodniu to może w weekend posadzę :)
Awatar użytkownika
Ruda_Zaba
1000p
1000p
Od: 28 cze 2012, o 19:29

Post »

gdzie kupiłaś pomidorki?
Chusteczka na R.O.D <-- wątek ogólny
róże na chusteczce <-- wątek różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”