Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Miałaś okazję poczuć zapach tego przetacznika? Jest duszący i chyba nie każdemu by się spodobał :twisted:
Kosaćce niskie wyrywne ale w tym roku wszystko przyspieszone. Wyobraź sobie, że u mnie już na wysokich kosaćcach pąki :shock:
Czy znasz nazwę tego żółtego z ciemniejszymi nieco dolnymi płatkami? Dostałem go bez nazwy.
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podziwiam jak kolorowo u Ciebie ;:138 ,tulipanki piękne ,moim chyba robię wbrew bo tylko liście wypuszczają .I jaka śliczna brunerka .
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Niskie iryski to moje odkrycie sprzed 2 lat. Bardzo mi się podobają i postanowiłam wymienić te wysokie na nie właśnie. Plan niestety wciąż niezrealizowany, ale kilka odmian mam.
Będę nudna, ale muszę znów powiedzieć, że prymulki masz śliczne.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Oj! Oj! Oj! Tylu gości, a gospodyni "w lesie" :oops: .
Witam wszystkich serdecznie :wit

Mireczko a no, rośnie malutka kolekcja irysów. Choć nie są to jakieś wyszukane odmiany, to dają sporo koloru i ciepła na rabatkach.
Pierwiosnek, który wymieniłaś, to Siebolda. Kwitnie troszkę później niż inne. Mam go od naszej kochanej Krysi (Christinkrysia).

Marysiu
dziękuję ;:196 Czuję się "szczęśliwie" odnaleziona. Również wybieram się do Ciebie z rewizytą.

Tajeczko no niestety irysy nie lubią zbyt kwaśnej i wyściółkowej gleby. Preferują średnio żyzne i przepuszczalne podłoże. To kwiaty słońca i pysznią się w jego promieniach.
Gratuluję Ci łyszczaków. Życzę Ci, aby pokazało się ich jeszcze więcej.
Ja Tobie również życzę miłego dnia ;:196 .

Maryniu o jak się cieszę, że mnie odnalazłaś ;:196 Dziękuję za pochwały. Nie wiem co mam Ci poradzić na Twoje pierwiosnkowe problemy. Z tego co piszesz wynika, że wina leży po stronie nasion. Ja kupuję nasiona z firmy L-o i jeszcze się na nich nie zawiodłam.

Jacku
masz rację. Wczoraj miałam okazję poczuć zapach przetacznika. No cóż, nie zapach stanowi jego główną urodę. U mnie również kilka wysokich kosaćców ma pąki. Zapowiada się, że nastąpi bardzo wczesna eksplozja rozkwitu. I co będzie cieszyć nasze oczy w późno-letnich i jesiennych miesiącach?
Ten irysek, o który pytasz, to 'Brassie'.

Olku miło mi, że do mnie zajrzałeś :D . Tyle pochwał... ojojoj.. dziękuję :D Większość moich tulipanów takoż nie popisała się w tym roku.

Izuniu
jak nie kochać tych niskich irysków. Rozumiem Twoje dążenia do wymiany wysokich na niskie. Jeżeli któryś z moich pasuje do Twojej koncepcji, to czekam na sygnał.
A prymulki... no cóż... obie je kochamy.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Halinko chabrowe iryski cudowne ;:138 ;:138
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Halinko pooglądałam wiosenkę u Ciebie , jest pięknie , tulipany śliczne , w ubiegłym roku też trochę nasadziłam i wyjeżdżając z działki zostawiłam dorodną kępę w jakimś jasnym kolorze , ciekawa jestem czy zdążę je zobaczyć jeszcze kwitnące , sporo miałam z " B " po 0,99 zł ( 6 szt) już po przecenie więc trochę nakupiłam , w czasie kwitnienia
jestem rzadko na działce no ale niekiedy uda mi się je zobaczyć. Halinko czytam o tojeści orszelinowej , na giełdzie kupiłam tojeść chyba kropkowaną , czy ona też taka
ekspansywna ? i jak mam zrobić opaskę cylindryczną ? na jaką głębokość ? czy może wsadzić je w donicy ? chociaż na moich piaskach mało co się rozrasta , o tojeści orszelinowej poczytam . Halinko uśmiechnę się do Ciebie o nasionka pierwiosnka omszonego , nie zwróciłam uwagi czy w ogrodniczych są ? Halinko wiem , że lubisz liliowce
do tego masz rękę do wysiewów , w zeszłym roku pod wpływem FO wysiałam 1 raz, nasiona liliowców wprost do gruntu , co prawda moje sieweczki mają obecnie ok. 2,5 cm
i przyjdzie mi poczekać ze 3 lata na kwiaty ale z samej ciekawości to zrobiłam , w tym roku o ile zawiążą mi liliowce nasienniki też je wysieję a może uda mi się coś zapylić bo
te zeszłoroczne były zapylane przez pszczółki ;:196 i życzę słoneczka
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Halinko za nazwę. Musiałem zrobić korektę, bo jako 'Brassie' miałem oznaczonego innego kosaćca SDB. Teraz dopiero widzę różnicę :uszy
Właśnie posadziłem żurawki od Ciebie. Utworzyły zwarte bryły korzeniowe więc praca z takimi sadzonkami to sama przyjemność ;:173 Tylko dwie odm. się nie padły. Zaraz idę poprawić znaczniki, bo prawie się zmyły :lol:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tajeczko jeszcze raz bardzo Cię przepraszam. W odpowiedzi do Ciebie wkradł się brzydki emotikon. Nie wiem jak to się stało, pewnie przez moją nieuwagę.

Romciu bardzo dziękuję. Ten ciemno-chabrowy irysek mam od zeszłego roku. Natomiast błękitne, fioletowe i żółte są już ze mną od kilku sezonów. Fioletowe i żółte mam w nadmiarze, jak chcesz to Cię obdaruję nimi.

Eluniu Tobie również serdecznie dziękuję za pochwały. Wielka szkoda, że nie możesz częściej bywać na swojej działce. Zapewne przydomowy ogródek rekompensuje Ci to.
W zasadzie wszystkie tojeści są troszkę ekspansywne. W sklepach ogrodniczych bywają specjalne opaski cylindryczne dla roślin tego typu. Krysia (Christinkrysia) pokazywała je kiedyś w swoim wątku. Ja niestety nie spotkałam w sprzedaży takowych. Myślę, że duża donica, bodź wiaderko z obciętym dnem spokojnie mogą ją zastąpić.
Jeżeli chodzi o wysiew liliowców, to mogę się też pochwalić małym sukcesem. Dostałam nasiona od dwóch osób z forum. Wysiałam i jak na obecną chwilę mam ponad dwadzieścia kilkunastocentymetrowych sieweczek.
Nasiona pierwiosnków zbiorę i wyślę Ci.

Jacku
cieszę się bardzo, że i ja mogłam być pomocna. Napisz proszę, które z żurawek się nie przyjęły. Może uda się coś na to poradzić.

... dzisiaj pokażę kilka niskich płomyków...

Obrazek 'Petticoat'

Obrazek 'Coral Eye'

Obrazek 'Snowflake'

Obrazek Douglasa NN

Obrazek szydlasty NN

Obrazek szydlasty NN

Obrazek szydlasty NN

Obrazek kanadyjski

Dzisiaj przyszła do mnie ogromna paczka z roślinami, a niej kolejne trzy płomyczki :heja
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Halinko prześliczne masz płomyczki i tak dużo odmian... nawet nie wiedziałam że ich tyle jest :oops:
Zachwycam się też iryskami, uwielbiam te niskie odmiany i z zacięciem sprowadzam do swojego ogródka. Podobnie jak Iza wymieniam wysokie na niskie :D
Prymulki, kolejne moje ulubienice :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguniu dziękuje za tyle pochwał ;:196 . Płomyków jest tak wiele odmian... Zwłaszcza Czesi i Japończycy, jak zauważyłam w internecie, lubują się w tych kwiatach. U nich to dopiero można napatrzeć się na bogactwo odmian i kolorów.
Iryski bardzo lubię. I tak jak Ty i Izunia chciałabym mieć ich więcej.

... zakwitły dwa kolejne niskie iryski...

Obrazek NN

Obrazek ?Romy?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iryski przepiękne! Płomyki zresztą też ;:333 Co do phlox douglasi nn, to może to być 'mc daniels cushion'. On ma większe kwiatki od pozostałych płomyków płożących i jest dość charakterystyczny. Ja go mam co prawda jako płomyka szydlastego ale widzę, że w necie nie ma zgodności co do jego przynależności gatunkowej.
Jestem ciekaw, jakie tym razem płomyki Ci doszły? :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Kolejne 2 piękności...... oszałamiające są te połączenia kolorystyczne i rysunki na kwiatach irysów ;:oj
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku dziękuję. Piszesz, że phlox douglasi nn, to może to być 'Mc Daniels Cushion'. Hmm... być może masz rację. Nabyłam go od mojej "bylinowej pani" jako douglasi bez nazwy odmianowej. Starsza pani po prostu nie pamięta nazw w językach obcych.
Nowe płomyki dostałam od naszego kolegi z forum Tadka (tade k) . Niestety również nazw własnych. Są śliczne. Ich zdjęcia zamieszczę w późniejszym czasie, kiedy się już zadomowią na moich rabatkach.

Aguniu bardzo cieszę się z Twojej opinii. Zgadzam się z Tobą. Natura kreśli przepiękne rysunki na płatkach irysków. Możemy być jej tylko za to wdzięczni.

... zakwitł mój ulubiony narcyz.... ech, ten jego zapach...

Obrazek

... kolejny irysek NN...

Obrazek

... jagodowiec rozchylił swoje "dzwoneczki"...

Obrazek

... kokorycz żółta (złocista)...

Obrazek

... ubiorek wiecznie zielony...

Obrazek

... bodziszek żałobny 'Sambor'...

Obrazek
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Halinko jakie śliczne te Twoje iryski ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, ten żółty irysek to może być 'Brassie'. Ma trochę ciemniejsze płatki dolne prawda?
Jagodowiec super ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”