Sosnowa pustynia_ część 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sosnowa pustynia_ część 3

Post »

Aniu, ja też obstawiam, że to podagrycznik :)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Motyla noga :lol: a tak o niego dbałam :;230 muszę jutro go wyrwać ,bo drań ma się w najlepsze ;:223

sprostowanie : Pat nie twierdzę ,że to od Ciebie ale tak mi się skojarzyło ,bo wiele darów z FO nie dostałam a Twoje były na szybko sadzone i tak mi się głupio zakodowało. Wybacz ;:180 Nie miałam złych intencji co najlepiej pokazuje jak dbałam o dziada :lol: (nawozu mu sypnęłam)- chyba będą o mnie legendy na FO opowiadać - co ?
Ciekawe skąd mam to ogrodnicze złoto :lol: Samo przypełzło ? :roll:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Serio Ci podgarycznik wysłałam? to miałabyś niewiarygodnego pecha, bo jeszcze w zeszłym roku prawie go nie miałam, dopiero zaczynał odbijać spod hortensji z którą go do ogrodu przytargałam.... wywal natychmiast, wypal miejsce po nim, zaoraj, wysyp wapnem :) Mnie z podobnej kępki malutkiej wyrósł przez rok łan o powierzchni paru metrów kwadratowych :evil:

ale w sumie....widziałam w ofercie handlowej jako roślinę ozdobną podgarycznik variegata...jakbyś mu na obrzeżach białe paseczki machnęła, to byś mogła udawać, że celowo go masz i pielęgnujesz :)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat jw! Nie wrabiam Cię w go absolutnie może sam przylazł a ja jako ,że mam pamięć dobrą ale krótką uznałam ,że jak rośnie koło roślin od Ciebie to musi być skarbem :lol:
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie tego zielska co myślałaś że jakaś bylinka, pełno się rozsiewa dziadostwo jedne, ostatnio na forum też jedna osoba się o to pytała myśląc, że to jakaś wartościowa roślina. Czym prędzej wywal bo się rozsieje.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

I powybieraj najmniejsze korzonki i kawałki korzonków, bo odbije ze wszystkiego co zostanie w ziemi :evil:
Ja u siebie tez "hodowałam" chwasty - takie ładne były i liście miały jak bylinka jakowaś, ale jak zobaczyłam, że rośnie toto w miejscach w których na pewno tego nie sadziłam, to :oops: i wywaliłam. :;230

Ja mam mikołajka, kupiony w zeszłym roku ... w Biedronce ;:7 - malutki był, a już kwitł, a w tym roku widzę, że liściorki ma zacne to i sam pewnie będzie ładniejszy :) podobno lubi się rozsiewać, co mi akurat nie przeszkadza, bo ładny jest.

Obrazek
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

śliczne trawniki i żurawki. a taras wśród sosen - jak w spa:) tylko się relaksować. masz względem niego jakies plany? w sumie tak jak jest teraz jest wystarczająco ładnie....
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ubawił mnie ten podagrycznik :D Nie chcesz sobie wspaniale zadarnić tej skarpy? :;230
ja ostatnio kopałam u siebie roślinki znajomemu i nie miałam czasu przebierać korzeni,na bank znalazł się w podarku szalejący u mnie bluszczyk kurdybanek i perz ;:224
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

pewnie uznacie to za herezję, ale podagrycznik w dużej masie w miejscach, gdzie nic innego nie chce rosnąć naprawdę nie jest zły. jest zielony i szczelnie przykrywa ziemię, a czasami to wystarcza:)
wiadomo, nie w ogrodzie ozdobnym. ja mam kawałek podagrycznika variegata, owszem rozrasta się, ale nie wyjdzie ani na centymetr poza miejsce, gdzie ma wilgoć, cwana sztuka. niech tam sobie rośnie, bardzo ładnie rozjaśnia i rozwesela ciemne miejsce pod świerkiem, gdzie nic innego nie chce rosnąć.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ja to jestem gorącą fanką i podgarycznika i kurdybanka, bo są o niebo lepsze od perzu, niemniej w tak wypielegnowanym ogrodzie, jak u Ani może być nie na miejscu :wink:
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

survivor26 pisze:Ja to jestem gorącą fanką i podgarycznika i kurdybanka, bo są o niebo lepsze od perzu,
I można je skonsumować w zielonych sałatkach, a na perz żadnych kulinarnych sposobów nie wymyślono chyba...
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Usiadła w cieniu lasu i delektuję się zapachem bzów :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Witam :wit Kto napije się ze mną kawki ?

Dziś wreszcie ładnie i ciepło. Aż nowe siły we mnie wstąpiły i jakoś tak wszystko szybciej się robi.
Do południa załatwiam "sprawy" domowe a popołudniu będzie czas na ogród. Trzeba podlać rośliny i nawieść ,bo już widać ,że mają za mało wody oraz zacząć oddarnianie cd rabaty.
Lubię wiosnę ,bo roślinność rusza z impetem i można się nią nacieszyć póki upały jej nie dobiją :wink:
Pięknie wypielęgnowanego chwasta wywaliłam bez żalu więc proszę mi tu pomysłów na jego zagospodarowanie nie podsuwać :wink:
Dalej głowię się skąd się cholernik wziął i z tego co zauważyłam to miał ślady cięcia na ubiegłorocznych łodygach więc ki diabieł ? Pielęgnuję go już 2 rok? :lol:

survivor26 pisze: niemniej w tak wypielegnowanym ogrodzie, jak u Ani może być nie na miejscu :wink:
Pat przypierdzieliłaś jak dzik w sosnę !! Wypielęgnowane ogrody to ja Ci mogę pokazać na FO :;230 :;230 :;230
Ewka42 pisze:pewnie uznacie to za herezję, ale podagrycznik w dużej masie w miejscach, gdzie nic innego nie chce rosnąć naprawdę nie jest zły.,
A skąd !! Znam uroki naszej ziemi i wcale mnie to nie dziwi ;:108
Co do tarasu (mówimy o tym miejscu do siedzenia przy lesie a nie tarasie koło domu?) to ciągle się waham. Rabata wokół niego zakładana w roku ubiegłym nie zdała egzaminu. Teraz myślę o pergoli z dachem nad całym tym miejscem i puszczeniu po niej jakiegoś pnącza a od frontu coś w donicach ale co będzie ? Dalej plany zmieniają się co minutę :wink:

Aga :wit

Ewo_drewutnio jak widać ogrodnik ze mnie marny :wink:

Ewo_Ave zapomniałam gdzie na "skalniaku" posadziłam swojego mikołajka i nie wiem też czy go czasem nie wyrwałam ostatnio.
Jak nic nie wyjdzie to spróbuję jeszcze raz za rok. Ech głupia ja !

Róże już zawiązują pąki. W tej kwestii prym wiedzie mój ulubiony James G

Obrazek

Zakupiłam rhododendrona czy ktoś może mi go zidentyfikować ? Kupując myślałam ,że to cunningham's white ale jednak nie :oops:

Obrazek
Obrazek

Gajowiec od Zuzanny pięknie odbija

Obrazek

I widok trochę więcej obsadzonej skarpy

Obrazek

A na koniec kwitnąco- świeżo rozwinięte tulipy ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Wpraszam się na kawkę ;:304
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Aga jak Ci mija dzień ? Ja właśnie usiadłam i z tego co widzę mam 45 min spokoju ,bo potem trzeba jechać po Magdę - szał ! ;:oj
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”