jako, ze Phal. Pirate Picotee ma tu widzę wielu zwolenników, pozwoliłam sobie na mały falstart ;) Miałam wrzucić zdjęcie, gdy wszystkie pączki się rozwiną, ale trochę jeszcze wody upłynie bo storczyk ma jeszcze rozwijające się dopiero rozgałęzienie na głównym pędzie ;)
Mój herbaciany, bardzo go lubię, choć traci z czasem kolory. Nie wiem czemu ale zrzucił mi już dwa kwiaty i to wcale nie najstarsze, ale takie "z środka"

Może go przewiało? Dziwny jegomość...
Żółtek z rumieńcami. Strasznie ciężko było mi mu zrobić zdjęcie, ma bardzo długi pęd, który w dodatku musiałam podpiąć niemal pionowo do patyczka bo inaczej zawijałby się o szybę. Przez to tez nie chciał mi się zmieścić na tle telewizora

no i mam problem z robieniem zdjęć jasnych kolorów na ciemnym tle

I reanimek, również go powoli naprostowuję, bo za chwilę "zderzy" się z szybą
Obecnie czekam na pierwszy kwiat u Phal. Black Pearl, co prawda już go pokazywałam, ale teraz do kwitnienia szykuje się drugi nowy pęd

z moich obserwacji wnioskuję, że roślina ta jest bardzo kapryśna. Na poprzednim pędzie zrzuciła mi wiele pączków i winę przypisywałam słabemu oświetleniu, bo storczyk stał wówczas dalej od okna. Teraz stojąc na parapecie też zasuszył jednego pączka na nowym pędzie, chyba dlatego, że obróciłam roślinę
Czekam także na nowy pęd u Phal. Magicala mimo, że ciągle jeszcze kwitnie na starych odgałęzieniach

Do kwitnienia szykuje się też żółty storczyk w ciapki na dwóch nowych pędach i jednym odbiciu ze starego. Niespodziankę zrobił mi też białas z czerwoną warżką bo odbił na wszystkich 5 uśpionych oczkach

Kwitnąć też będzie białasek o dużych kwiatach na 3 uśpionych oczkach. Ostatnio zauważyłam też nowy pęd u Phal. Sorrento mimo, że ciągle utrzymuje kwiaty na poprzednim pędzie

AAaaa... no i czekam na pączki u Phal. Speciosa

Nie wiem czy Phal. Golden Beauty nie zrobi mi tez niespodzianki bo coś mu tam wygląda

Byłoby super, bo reanimowałam go jakieś 1,5 roku, stracił wówczas niemal wszystkie korzonki...
Pozdrawiam!