Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 mar 2013, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy moje pomidory nie sa za gesto posadzone obok siebie ?

Post »

Co do drugich drzwi mam otwierane okienko.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Minimum co 40 cm i na jeden pęd. Wietrzenie na maxa.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio.
Ponad to piszemy poprawną polszczyzną. W języku polskim zdania rozpoczynamy wielką literą.
Moderator.

ok dzięki chyba będzie 40 cm jutro sprawdzę jeśli będzie mniej usunę krzaki i dam do tunelu na zewnątrz jak pisałem pryskałem miedzianem po jakim czasie można zapobiegawczo prysnąć drugim środkiem ? 7-10 dni ? czy nic na razie nie robić mam również w pogotowiu mleko :)
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Szara pleśń w długich tunelach to z doświadczenia, przy maksymalnym wietrzeniu , w środku jest już za mała wymiana powietrza , za duża wilgoć, jeśli się dobrze wietrzy to niepotrzebne są żadne opryski, dobre wietrzenie to znaczy , że jak miną majowe przymrozki trzeba zdemontować przód i tył , małe okienko to za mało, problem ze szklarnią bo to zbyt solidna konstukcja, chyba ,że są okna otwierane u góry. Co do budowy folii, to myślę ,że nie ma potrzeby kupować gotowych konstrrukcji, można samemu z odpadków z tartaku coś stworzyć, ważne , żeby miało dach nad głową, a w pokaźne zbiory w gruncie jak najbardziej wierzę ale to tylko z ochroną chemiczną, ale nie po to chyba sami uprawiamy, żeby samemu się truć.
justynas
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2010, o 12:19

Post »

Witam.
Kupiłam specjalne doniczki ze wspólną podstawka na rozsady. Niestety okazało się ze są za małe na pomidory. Korzenie niektórych pomidorków już wychodzą z doniczek..... co zrobić? Na przesadzenie do gruntu jeszcze za wcześnie. Na większe doniczki nie bardzo mam miejsce. Mam ewentualnie możliwość przesadzenia pomidorów w większe donice i postawienia je na balkonie (1 piętro) - na tej wysokości nie powinno im się nic stać w razie przymrozków - tak myślę. Co proponujecie?
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Jeśli chcesz, aby były w dobrej kondycji, przesadź je do kubków 0,5 l. Możesz je trzymać na balkonie - ja też tak obecnie robię, są całą dobę, tylko monitoruję sytuację i jeśli przyjdą przymrozki to trzeba będzie je na noc chować do mieszkania, ale tak się może zdarzyć najwyżej w ciągu paru nocy. Rozumiem, że sprawdzasz pogodę na profesjonalnych stronach?
Awatar użytkownika
bel_a_6a
100p
100p
Od: 20 lis 2012, o 23:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam problem posiałam Green Gigant i Anna Russian oczywiście mój wnusio łyżeczką wymieszał ziemię pomidorki wzeszły jedne mają liście ziemniaczane a drugie normalne pomidorowe ale które są które podpowiedzcie.
Bożena
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Tu jest spis odmian wraz z opisami oraz zdjęciami :) Z tego co widzę to Anna russian jest na liście http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=46445
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

darbo pisze:Minimum co 40 cm i na jeden pęd. Wietrzenie na maxa.
oto pomidorki wysadzone do tunelu 3 dni temu był oprysk miedzianem czy jest to jakaś choroba na liściach lub brak magnezu ? lub muszą jakiś czas jeszcze odchorować i przyjąć się do nowego miejsca ?

Obrazek ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

A nie utopiłeś ich przypadkiem? Na moje oko mają bardzo mokro a sadzonki są małe ,więc jeszcze bardzo delikatne. Myślę,że lepiej by im było jeszcze z tydzień w doniczkach w tunelu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Mi też się zdaje że mogły poczekać jeszcze trochę.
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

krynka pisze:A nie utopiłeś ich przypadkiem? Na moje oko mają bardzo mokro a sadzonki są małe ,więc jeszcze bardzo delikatne. Myślę,że lepiej by im było jeszcze z tydzień w doniczkach w tunelu.
Fakt może je za bardzo podlałem pierwszego dnia :) .Musiałem je przenieść do tunelu bo nie mam miejsca w szklarni ,ale faktycznie nie pomyślałem moglem zostawić w doniczkach mimo tego mam jeszcze sadzonek w szklarni w donicach do bólu jak padną wkopie drogie :) dzięki za zainteresowanie :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To są skutki Miedzianu. Albo stężenie było za duże albo temperatura za wysoka.

A tak a propos. Co te pomidory mają w dołkach pod stopami ?
Awatar użytkownika
max12130
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Miedzian był podany według proporcji producenta 15 ml na 1L wody z rana, jeszcze pomidory były w doniczkach w szklarni , a pod stopami maja resztki obornika z jesieni :) masz może na myśli ze zbyt dożo Azotu i spaliło je ? chyba masz racje bo przypomniało mi się ze podsypałem lekko niebieskim granulatem ale tak z deka ,skusiło mnie :( chyba przedobrzyłem bo jeszcze w dołki dałem trochę kaczego obornika cholera chyba samemu sobie odpowiedziałem na pytanie , trudno co będzie to będzie może przeżyją.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59

Post »

Co to za dziwoląg mi wyrósł? Jest to pomidor wysoki Harzfeuer . Jakiś zmutowany czy uszkodzony?

Obrazek
Pozdrawiam, Marta.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”