Ogródek Gosi 13

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Gosi 13

Post »

Całą rewolucja z tym trawnikiem, ale będzie pięknie ;:138 Wybieram się do Szmita w czerwcu, jak będę u Kasi (Kubasia) ;:138 Nigdy tam nie byłam, bo ode mnie to koszmarnie daleko.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu to wcześniej daj znać ,może Ani będzie w czerwcu pasowało ,byle nie 14-15 bo wtedy jest Sulejów .

Genia
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Oczywiście dam :D Ale to chyba będzie nawet w tygodniu, bo biorę tydzień urlopu.
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Margo :!:
No, faktycznie, jazda z tym Twoim trawnikiem niezła ;:174.
Przypomniało mi się, jak w swoim ogrodzie widłami amerykańskimi, jak jakiś ciężki grzesznik, kawałek po kawałku oczyszczałam ziemię z perzu, starych korzeni malin i wszelakiego innego paskudztwa.
Trwało to długo, ale skutek jest. Nic się nie odrodziło.
U Ciebie może być kłopot z tymi kawałkami kłączy. A może teraz Twój M nie będzie już tak bronił trawnika i uda się poszerzyć rabaty :uszy.

Trzymam kciuki za powodzenie akcji, ;:196 - Jagoda
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Gosiu - tak się zastanawiam czy nie lepiej byłoby zostawić ziemię gołą na jakiś czas, żeby ewentualne resztki turzycy odbiły, spryskać po raz trzeci i dopiero wtedy siać... wiem, że Flesz kilkadziesiąt razy na dzień odwiedza ogród, ale jeśli miałabyś powtarzać za jakiś czas akcję trawnik... ;:223 ja pojechałam po bandzie i mój maleńki skrawek ziemi porośnięty turzycą pryskałam (pędzlowałam) stężonym Roundapem... kłącza były kompletnie wysuszone i łatwiej było je wybierać. Dodam, że rozcieńczony Roundap u mnie nie zadziałał, podobnie specjalistyczny środek na jednoliścienne...

Z innej beczki - Wojtek zgodził się na rodzinny wypad do Szmita w piątek :heja
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Gosia, Jagoda ma świetny pomysł: poszerzyć rabaty :uszy
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, faktycznie walka z opuchlakami też nie nalezy do łatwych. Zastanawiam się, czy ja tez tego paskudztwa nie przytargałam bo na paru roślinach liście mają wcięcia. Ale wiem też, że mrówki potrafią też takie zrobić, a mrówek mam zatrzęsienie

Justynko, gdybym nie miała tego trawska też bym zrobiła tylko dosiewkę. Chciałam się jej pzbyć, bo włazi rozłogami na rabaty i niszczy rośliny.

Ewa, widzisz co mnie czeka? Prawdziwy Kopciuszek ;:306 Ja chyba swoją przywiozłam z ziemią. Tak to jest jak człowiek się nie zna.

Jadziu, jakoś na razie nie widzę tego że będzie ładnie. Na razie widzę tylko górę kłączy

Monia, ta trawka, o której piszesz jest chyba jednoroczna. Też ją miałam. I też wytępiłam ręcznie. Najlepsze narzędzie to dobry widelec.

Geniu, na pewno jeszcze się spotkamy w tym roku

Aniu, warto odwiedzić Szmita o każdej porze roku, ale uważam, że najpiękniej tam jest od końca lipca. Niesamowity widok.

Jagódko
, ja przewiduję też długotrwałe prace. Wybieranie zajmie mi pewnie tydzień, albo i dwa. A jeszcze trzeba bedzie przygotować ziemię do siania. Niestety M się nie dotyka do pielenia. Także samotnie siedzę na stołeczku i wybieram ile się da. Na pewno nie wybiorę wszystkiego, ale potem będzie mi już łatwiej walczyć z pojedynczymi sztukami

Asiu, super ;:138
Będziemy około 10.
Niestety nie mam czasu na zostawienie tego wszystkiego, z tego powodu, że w domu jest straszliwy bałagan. Nie wytrzymam tego długo. Muszę jak najszybciej zasiać. Popełniłam podstawowy błąd i zabrałam się za za duży kawałek. To jest połowa trawnika. Myślę, że jak wybiorę większość będę mogła potem opanować to co zostanie. Będę pędzelkowała. W dodatku przy corocznej dosiewce trawy liczę na to, że tamta nie będzie miała miejsca na rozrastanie się. Gdzieś wyczytałam, że właśnie dlatego może się rozrastać, jeśli ma miejsce. Jeśli będzie gęsto nie bedzie miała gdzie.

Aniu, nadal m stawia opór. Ale pracuję nad tym :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosiu widzę,że u Ciebie niezapominajki tez mają się dobrze ;:333
Brateczki z ostatniej fotki mają rewelacyjny kolorek ;:333
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Co to za cudak na zdjęciu przed bodziszkiem? Epimedium?
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,napracujesz się biedactwo z tym trawnikiem ,ale potem będzie satysfakcja a wiosna i piękne kwiatuszki Ci to wszystko wynagrodzą,pozdrawiam :wit ;:168
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Witaj Małgosiu. :wit
Cóż to za okropne kłącza opanowały Twój trawnik
Nic dziwnego, że trawka nie chciała rosnąć. Ciężka praca przed Wami. Dobrze, że Tata pomaga, bo byś się chyba zapłakała, no ale będzie cudnie, gdyż zieleń trawnika podkreśla piękno roślin. U mnie pełno mleczy, stokrotek i koniczyny, a na bardziej suchych miejscach dziki jastrzębiec zajmuje coraz większą powierzchnię . ;:223 Będę musiała pryskać, ale na wszystko brak czasu.
Cudownie jest mieć ogród przy domu.
Pozdrawiam serdecznie . ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Ja muszę powalczyć ze stokrotkami bo się za bardzo rozpanoszyły w jednym z moich zakątków . Pięknie to wygląda ale stokrotek zamiast trawnika mój eM nie toleruje... ;:131 Pewno trzeba będzie sięgnąć wyjątkowo po chemię :evil:
Miłego dnia Gosiu ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ale paskuda w tym trawniku się rozpanoszyła... :(
Jak widzę ile masz roboty... to mój "niby trawnik" zaczyna mi się bardzo podobać, i ta koniczyna , i babka, i mlecze i wszystko co go usiłuje opanować... :;230
Po piątkowym koszeniu naprawdę wyglądał nieźle, chwasty wespół z trawką przycięte równo :uszy tylko mlecze już się nauczyły, ze jak chcą się rozmnożyć to muszą kwitną .... 1 cm od ziemi, bo kosiarka idzie ciut wyżej ;:306
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Strasznie mało czasu ostatnio na forum. Do nocy siedzę w ziemi, a jeszcze trzeba inne rzeczy ogarnąć. powoli idę do przodu, ale ile jeszcze przede mną :roll:

Aniu, Niezapominajek mam cały łan. Nie umiem im zrobić zdjęcia. Może jutro się uda.
Pięknie to wygląda
Zresztą tych bratków też mam bardzo dużo. Same się rozsiewają. Są rewelacyjne

Paulinko, trafiłas w dziesiątkę. Uwielbiam epimedia

Marto, niestety rabaty poszły w odstawkę. Priorytetem jest trawnik. Oj zrobiłam sobie kuku tym trawnikiem

Teresko, wiedziałam, że ta trawa ma kłącza, ale nie przypuszczałam, że jest ich aż tyle. Tata pomagał tylko przy robocie mechanicznej. Samo wybieranie, a potem przygotowanie podłoża pod nowy trawnik to już moje zadanie. Dlatego tak długo mi zejdzie. Ja nie narzekałam na chwasty na trawniku. Można je potraktować chemią, zrobić dosiewke i spokój. Ale to trawsko dawało mi się we znaki. Ogród przy domu to jest najwspanialsza rzecz pod słońcem

Maryniu, jak napisałam Teresce, nie likwidowałabym trawnika ze względu na chwasty. To można spokojnie zwalczyć inaczej. Ja musiałm wszystko zmienić ze względu na tę trawę. Ale gdybym wiedziała jak to będzie wyglądało chyba nigdy bym się na to nie zdecydowała

Evo, nawet nie przypuszczałam, że tak bardzo jej dużo. Na powierzchni az tak nie było widać. Taki zwykły zachwaszczony trawnik jest w porządku. Nawet niektóre rośliny na nim ładnie wyglądają. W sumie mlecze też, ale najgorsze jest to, że potem panoszą się na rabatach. Dlatego je zwalczam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Zatem muszę Cię kiedyś odwiedzić, bo nigdy nie widziałam jej na żywo i jest to dla mnie pewnego rodzaju roślinka kolekcjonerska. Nie jest popularna. Ciężka w uprawie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”