Czosnek zimowy cz.3
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Moja już nie maleństwa:) Powstał mi całkiem gęsty "lasek" Jeszcze w tym roku niczego nie dostał ale nastawiłem już gnojówkę z pokrzyw oraz z końskiego przekompostowanego gnoju. Jak tylko się pojawi skrzyp to też nastawie, w zeszłym roku miałem pokrzywy i skrzyp i spryskiwałem tym pomidory czasem w sumie sporo roślinek skorzystało. Choć wiem że wielu ma mieszane uczucia co do gnojówki z pokrzyw.

-
- 500p
Piękny!!! Na moim dolne liście zżółkły u Ciebie zero oznak.
Rośnie na oborniku? Podlewasz go regularnie? Były u Ciebie przymrozek w zeszłym tygodniu?
Rośnie na oborniku? Podlewasz go regularnie? Były u Ciebie przymrozek w zeszłym tygodniu?
Rośnie na kompoście i oborniku końskim
podlewa go deszcz tylko bo w polu nie mam dostępu do wody a wozić na kilka arów czosnku to nierealne
Przymrozku już bardzo dawno nie było ale nawet jakby był to na pewno nie taki który zaszkodzi mu 

- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja mam już nastawioną gnojówę z pokrzywy i skrzypu. Czemu bym miała mieć niechęć do podlewania nimi roślin? Dopóki nie zbiera się plonów to chyba nie ma przeciwwskazań 

Pozdrawiam Jola
Ja ostatnio chodząc po ogródku natknąłem się na roślinę która z dalsza rozmiarami i wyglądem przypominała pora
Po oglądnięciu z bliska okazało się ze to jakiś zabłąkany ząbek przezimował i nader ochoczo zaczął rosnąć na wiosnę. Szkoda że właściwa uprawa temu zabłąkanemu dzikusowi nie dorównuje
W każdym razie zostawiam samotnika i jestem ciekaw co z niego wyrośnie.

Podlałem wodą, a wieczorem dodatkowo lało z nieba deszczem i na drugi dzień łodygi zaczely sie zielenić. Za tydzień chcę zasilić gnojówką z pokrzywDolne liscie mam wszystkie zolte i niektore gorne zolknom od gory
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Podlałam dzisiaj ( na próbę )trawnik gnojówką z pokrzywy. Chwała że wiało w kierunku przeciwnym niż domek sąsiadów
że tak w zawoalowany sposob wyrażę pierwszą opinię 

Pozdrawiam Jola
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Niestety, przy gnojówce z pokrzyw Francja Elegancja znika.
Czosnek to warzywo korzeniowe i nie wiem, czy powinno się stosować wspomnianą gnojówkę.

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
W czerwcowym "Działkowcu"w artykule o pokrzywie H. Legutowska poleca podlewać gnojówką z pokrzyw w rozcieńczeniu 1:10 pomidory, kapustę, selery, ogórki, kwiaty jednoroczne, byliny, róże, krzewy i drzewa owocowe.Z roślin nie tolerujących gnojówki z pokrzyw wymienia: cebulę, czosnek, groch i fasolę.
Pozdrawiam ED.
-
- 500p
Ja nastawiłem gnojówkę z pokrzyw w wiadrze ale mam także z końskiego obornika z zeszłego roku i w kilka tygodni dałem dwa wiadra na całą 100l beczkę i kilka dni temu podlałem mój czosnek, zasiliłem pierwszy raz w tym roku rozcieńczona mieszanka 1;15 za kilka tygodni może zasilę ponownie ale wtedy już chyba 1;10
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
Witam. Czy mógłby ktoś pomóc w zidentyfikowaniu szkodnika i podpowiedzieć jaki środek zastosować. Pozdrawiam forumowiczów.

Czy dobrze myślę, że jest to wgryzka szczypiorku?

Czy dobrze myślę, że jest to wgryzka szczypiorku?
Pozdrawiam
Asia
Asia
-
- 500p
Ja wczoraj z ciekawości jedną roślinka wykopałem mam pierwszy raz czosnek ma już z pól metra a w sklepach pojawił się niby polski dość mały i dosyć mokry czosnek i pomyślałem może mój jest taki. Ciekawość zwyciężyła wykopałem a tam nic hah nawet zaokrąglonej końcówki nie było, bardziej jak por wyglądał gruby taki ale na dole 'bulwy" brak. Sadziłem go na jesieni.