Awokado - uprawa z pestki
Re: Awokado z pestki
Może mnie ktos nauczyć jak wyhodowac sobie takie awokado:(? ja miałem zawsze niepowodzenie. Duzo takie jajko podlewac? Ile czasu własciwie kiełkuje te jajo:D?
rose who grew from concrete
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adamie, kiełkuje różnie, moje siedziało zanurzone czubkiem w wodzie i z miesiąc mu zeszło, zanim kiełek puściło.
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Ja mogę Tobie napisać jak ja robię z avokado . Robię szpikulcem dziury na dolnej części avokado , na wylot ,przez dziurkę wsadzam patyk taki bambusowy do szaszłyków, nalewam wodę do słoika lub małe wiadereczko po ogórkach kiszonych. Do połowy ma być zanurzone avokado i te patyczki przycinam żeby się trzymały na ściankach słoika czy wiadereczka i zaglądam co jakiś czas czy korzonek wychodzi, ono pęknie na połowę po czasie.adam1008 pisze:Może mnie ktos nauczyć jak wyhodowac sobie takie awokado:(? ja miałem zawsze niepowodzenie. Duzo takie jajko podlewac? Ile czasu własciwie kiełkuje te jajo:D?

- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adam to zależy od nasionka, jedno moje kiełkowało 6 miesięcy a inne już po miesiącu wykiełkowało. Zarówno te wsadzone bezpośrednio do ziemi jak i te w szklance na wykałaczkach kiełkują. Myślę, że to bardziej kwestia tego czy owoc był dojrzały, ja kupuję miękkie i dojrzałe awokado i szybko kiełkują, nasion z tych twardych owoców nie sadzę, bo nie chcą kiełkować, na jedno takie to już chyba z rok czekam
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Jestem posiadaczem 3 avokado. Miałem 4, ale niestety 1 mi padło (i to podwójne, z 1 pestki).
Na wszystkie czekałem ROK czasu aż coś urośnie, ale było warto.
Starajcie się kupować różne odmiany owoców, aby było ciekawiej na parapecie.
Z podlewaniem też jest różnie.
2 z 3 roślinek lubi baaardzo wodę, a to 1 nie.
Na wszystkie czekałem ROK czasu aż coś urośnie, ale było warto.
Starajcie się kupować różne odmiany owoców, aby było ciekawiej na parapecie.
Z podlewaniem też jest różnie.
2 z 3 roślinek lubi baaardzo wodę, a to 1 nie.

A ja 5 sztuk wykiełkowałam w ten sposób, że zakopałam pestkę na głębokość 2/3 (czubem do góry) w donicy gdzie rosło coś innego i podlewałam.adam1008 pisze:Może mnie ktos nauczyć jak wyhodowac sobie takie awokado:(? ja miałem zawsze niepowodzenie. Duzo takie jajko podlewac? Ile czasu własciwie kiełkuje te jajo:D?

Po ok. 1-2 miesiącach pestka pękała i wyłaził korzeń, wtedy wykopywałam pestkę i przenosiłam do osobnej donicy...
nie wiem czy to jakaś zależność ale najlepiej kiełkowały mi awokado z biedronki.

A ja wsadzam do szklanki z wodą, tak żeby woda sięgała do 3/4 wysokości pestki. Jak widzę, że pęka to wbijam wykałaczki, zawieszam na ścianach kieliszka i wlewam wodę, tylko tyle, żeby spód pestki był zamoczony. Jak korzonek urośnie do połowy wysokości szklanki zrzucam do ziemi tak jak na zdjęciach powyżej.
Na wylot? a to nie uszkodzi awokado? może da rade pokazać jak to ma wyglądać z tym szpikucem? Dzięki!!!:)
A i spróbuje znaleźć jakies dojrzałe awokado, dobra uwaga:)
A i spróbuje znaleźć jakies dojrzałe awokado, dobra uwaga:)
rose who grew from concrete
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Jak będę robiła kolejne to chętnie pokażę , gdybym uszkadzała to by nic nie było
ja tylko przebijam tę skorupę ,w środku jest ten cały korzonek . 

Moje największe awokado ma 80 cm wysokości bez donicy.. cały czas jest jedną prostą łodygą z liśćmi - bez żadnych pędów bocznych,
czy ktoś próbował rozkrzewić jakoś sadzonki?? Znalazłam w necie takie info:
czy ktoś próbował rozkrzewić jakoś sadzonki?? Znalazłam w necie takie info:
Pytanie tylko czy jest ktoś kto to praktykował ?Awokado dość łatwo się rozkrzewia, trzeba obciąć stożek wzrostu, gdy roślina osiągnie wymaganą wysokość, a zacznie się rozkrzewiać. Można regularnie przycinać dłuższe, w pełni rozwinięte gałązki o 1/3 długości, aby roślina była bardziej zwarta. Każde kolejne przycinanie pędów powinno prowadzić do miniaturyzacji liści. Można to wykorzystać do wyhodowania bonsai.

- lucy23-61
Pytanie było jak przebić i umocować pestkę, ja to zrobiłam tak:

- lucy23-61
To było latem ub. roku, teraz moje avocado ma łodygę, listki i bardzo ładnie przezimowało, o dziwo w chłodzie.
Zdjęcie cyknę jak z pracy wrócę
W ogóle, to ono siedziało w tym kieliszku przez jakiś czas "górą do dołu", no odwrotnie,dopiero jak pękło zorientowałam się,że źle siedzi i odwróciłam

jak widać, po przezimowaniu w chłodzie ma się dobrze i już zaczął nowe listki produkować.
Zdjęcie cyknę jak z pracy wrócę
W ogóle, to ono siedziało w tym kieliszku przez jakiś czas "górą do dołu", no odwrotnie,dopiero jak pękło zorientowałam się,że źle siedzi i odwróciłam

jak widać, po przezimowaniu w chłodzie ma się dobrze i już zaczął nowe listki produkować.
-
- Od: 9 sie 2013, o 08:57
Re: Awokado jincsa
Cóż ja też posadziłam 2 pestki i czekam co się będzie działo . Dałam je do od razu do ziemi
Pozdrawiam Anna
No to i ja sie pochwalę. Moje również, dośc szybko zaczęło rosnąć, tak wygląda jakies 2 m-ce po przesadzeniu do ziemi. a propos rozkrzewiania, jak moje osiągnie jakiś metr mam w zamiarze obciać górę, własnie po to aby zachowało odpowiedni kształt, wystarczy poobserwować zdjęcia, jak wyrastają pojedyncze lodygi, a o ile lepiej wygląda takie wielogałązkowe drzewko. Ono ma jakieś 25cm wysokości bez doniczki. Jestem dumna ;D