Awokado - uprawa z pestki
- nemo56
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 sie 2005, o 15:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Avocado smaczliwka właściwa Persea americana (P. gratissima)
(Gruszka awokado, avocado)
czy ktoś hoduje tą roślinkę?
znalazłem w necie garść informacji na ten temat.
Dla hodowców (i ciekawskich) przydatnych:
http://www.drzewa.net/pytania/u.d.owoce_egzotyczne/442
Drzewa i Krzewy - internetowy leksykon przyrodniczy
czy ktoś hoduje tą roślinkę?
znalazłem w necie garść informacji na ten temat.
Dla hodowców (i ciekawskich) przydatnych:
http://www.drzewa.net/pytania/u.d.owoce_egzotyczne/442
Drzewa i Krzewy - internetowy leksykon przyrodniczy
Jakub . . . . .
Awokado
Roślinka została wyhodowana z pestki!na zdjęciu nie widać jej w całej okazałości:)trudno opisać metodę jej pielęgnacji. Trzeba ją przycinać, żeby miała ładne liście(ma chyba taki urok, że liście obsychają).Często ją zraszam(od wiosny do późnego lata). Jutro będę miał zdjęcie całej rośliny:). Przez te 5 lat nigdy nie straciła wszystkich liści, jak to się zdarza np. mojej znajomej. Widział na forum mnóstwo ciekawych roślinek- wszystkim składam gratulacje
Na forum w moim temacie był tylko kiełek na zdjęciu pokazany po skiełkowaniu obecnie ma 60 cm wysokości, bardzo szybko rośnie. Zdjęcie nr.4 z 6 stycznia dzisiaj mamy 26 stycznia czyli przez 20 dni ok 50 cm przyrostu. zdjęcie nr.4
- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37
Bardzo piekne avocado....!!!
Ja sam hoduje juz od ponad roku i wiem co to hodowla tej rośliny,ale musze stwierdzić,że avocado nie jest trudną rośliną w hodowli. Wystarczy regularnie podlewać i zraszać liśćie, a roślinę umieśćić w słonecznym miejscu. moje avocado (zdj są na forum ale wrzuce jeszcze raz): 
A to pesta avocado z której wyrosły 2 roślinki - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia

A to pesta avocado z której wyrosły 2 roślinki - pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH!!!! 

- camillo1718
- 100p
- Od: 27 maja 2007, o 23:37