Betonowy balkon w środku miasta

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
welkam
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Betonowy balkon w środku miasta

Post »

Tak. azteki powinny być małe i zwarte - czyli nie potrzebujące podpór. Zobaczymy...
Pozdrawiam i zapraszam
Historia pewnej donicy
Moje storczyki
ANNA2006
200p
200p
Od: 17 maja 2013, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Magdo . Jak zawsze u Ciebie jest oryginalnie i ciekawie. Mam wrażenie że w tym roku mniej Twoich siewek,więcej kupionych , a może tylko tak mi się wydaje.
Pelargonia angielska śliczna, dalia i uczep super, a tulipanów w pojemnikach chyba nie widziałam ;:224 Są przepiękne! Gratuluję.
Powodzenia w uprawie róży, worki chyba są mało praktyczne ...takie sprawiają wrażenie, a hosty podobają mi się więc im kibicuję:).
:wit
------------------------------
ANNA2006 Kolorowy balkon :wit
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Dziękuję Aniu za miłe słowa ;:196 W tym roku rzeczywiście więcej mam kupowanych roślin ale tylko takich, których sama wyprodukować nie mogę. Cieszę się, że podobają Ci się tulipany. Rzeczywiście - to miły dla oka widok ;:233 Po sezonie po prostu je wyjmę ze skrzyni i komuś oddam, bo z zeszłorocznych cebulek pociechy nie ma żadnej. Co do worków, to właśnie wydają mi się praktyczne - mieszczą 8 roślin. Żeby upchnąć 8 roślin (zwłaszcza petunii) potrzebowałabym najmarniej licząc 4-6 doniczek. Zajęłyby one o wiele miejsca niż ten worek. Martwi mnie tylko, że on taki ciężki...
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

To znowu ja. Alem się zmachała ;:129 Wreszcie zamiotłam balkon i powynosiłam kolejną partię roślin. Wsadziłam dwie sadzonki kobei oraz lilię do styropianowej donicy. Mam nadzieję, że nie będzie im razem ciasno w 10 litrach. Zawiesiłam sundavillę na haczyku w suficie - w zeszłym roku sąsiadka zrobiła mi z tego powodu awanturę. Nie pomogło pokorne zdjęcie wszystkich wiszących doniczek. Babsztyl napisał na mnie skargę do administracji. Ale, ponieważ wiem, że skarga została oddalona, w tym roku nie będę miała żadnych skrupułów i zawieszę wszystkie zaplanowane doniczki wiszące ;:187
Że też kobiecinie przeszkadzają moje doniczki ;:16 Jeszcze gdybym mieszkała nad nią i jej śmieciła... Ale jest dokładnie na odwrót.

Wysiałam wilca i nemezję. Trochę późno, ale poprzednie siewy zupełnie mi nie wyszły. Teraz posiałam od razu do skrzynki na balkonie, ustawiłam w słonecznym miejscu i przykryłam folią. Przy tej pogodzie to raz dwa i roślinki ruszą.
Awatar użytkownika
arameic
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 21:50

Post »

No proszę, jaka pracusia :wink: . Z wilcem to mam kiepskie skojarzenia, bo zeszłej wiosny wysadzałam go na balkon, ale zarósł mi tylko kratkę, żarły go przędziory, a kwiatek miał tylko jeden :? . Postanowiłam, że więcej nie będę tracić na niego czasu, ani sił, ale minął rok, zapomniałam, jak to dokładnie z tamtym było i posiałam go znowu, myśląc sobie, że tym razem na pewno będzie inaczej. :roll:
passi
200p
200p
Od: 19 mar 2014, o 08:31

Post »

Magda balkon znajduje się na 4-m piętrze, 5 m długi, 1 m szeroki i nie jest zabudowany, obecnie czeka na mały remont, roślin nie mam dużo na niego póki co. Jak doprowadzimy go do porządku będzie i wątek i fotki.
Pozdrawiam Ania.
zielone co nieco http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=75814" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

No no no kochana ale szalejesz ;:172 ;:172 ja też swoje cebulowate "sprzedałam" sąsiadce
tzn żonkile i krokusy , tulipany i szafirki zostawie ale kompletnie nie wiem kiedy je wyciągnąć z ziemi
I wiesz że ja jeszcze nie popikowałam papryczki i klonika ;:223 ;:223 ;:223
Awatar użytkownika
Beatriceee
200p
200p
Od: 28 cze 2013, o 01:10
Kontakt:

Post »

Sąsiadka wredna i pewnie zazdrosna, jak jej balkon blado wypada przy Twoim ukwieconym :)
Bo co przeszkadza w suwicie doniczka? Poza barierkami ona przecież nie jest i chyba nie jest niebezpieczna.

Mi niestety też nemezja kiepsko rośnie . Wilcem nie martw się, nie jest tego wart ;)
Pozdrawiam Beata
Mój balkon i rośliny domowe
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68297" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

A mój sąsiad sam przyszedł i wywiercił mi dziury w swoim balkonie ;:306
Ja dzisiaj zaczynam akcję sadzenie bo mam takie tyły do was że aż wstyd ;:224
Ale zabieram się ostro za pracę ;:215
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Przecież sąsiadka ma mało do gadania, mój wilec był wysiany wcześniej, nie martw się, on szybko rośnie, nawet lepiej od kobey. ;:215 Ja się tylko zastanawiam jak porobić haczyki do doniczek w styropianie bo cały balkon jest ocieplony. ;:170
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Szymku ja też mam ocieplony budynek i mam powieszone na elewacji 3 kwietniki ;:224
Długie śruby i da radę ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24

Post »

Super to wygląda, choć te worki wydają się takie duże :roll:
Awatar użytkownika
trzy_koty
100p
100p
Od: 14 mar 2014, o 22:02

Post »

Tak się zastanawiam i jednak mam mieszane uczucia wobec tych worków.
Z jednej strony - użytkowo - genialna sprawa, szczególnie na ograniczonej przestrzeni balkonu.
Z drugiej - dopóki roślinki się nie rozrosną i nie zakryją worka, to estetycznie jakoś to nie wygląda... a może to kwestia przyzwyczajenia po prostu.

Ale chętnie pokibicuję i zobaczę jak się u Ciebie sprawdzą. Może w przyszłym roku sama się skuszę. :wink:
pozdrawiam słonecznie, Ewa
Mój balkon, z wątkiem dziecięco-kocim
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dobry wieczór,
Basiu, Beato, niestety mam podobne doświadczenia z wilcem. Niby ładnie kratkę zarósł, ale jak miałam ze dwa kwiatki to wszystko. Na szczęście udało mi się go uchować przed przędziorkiem.

Passi, już my Cię tu zmotywujemy do pokazania balkonu ;:108 tym bardziej, że masz na nim sporo miejsca. A na czym polegać będzie remont?

Amara, tulipany i hiacynty zostawia się w ziemi dopóki liście nie zżółkną - w tym czasie cebule uzupełniają zapasy. Ale w wątku o tulipanach jedna z Forumowiczek podpowiedziała, by wyjąć je z ziemi, umieścić w przewiewnym miejscu i czekać aż obeschną a potem ponownie wsadzić do GRUNTU w październiku. Niestety już się przekonałam, że z cebulek doniczkowych tylko hiacynty kwitną ponownie. Cebulki tulipanów robią się małe i oczywiście nie kwitną. Ja wyjmę swoje tulipany jak przestaną kwitnąć i oddam koleżankom w pracy. A jesienią kupię nowe. Krokusy zostawia się w ziemi, bo z czasem się rozrastają. Co do reszty to nie wiem, bo nigdy nie uprawiałam szafirków czy żonkili.

Moniko, jak dobrze mieć sąsiada ;:224 Mój sąsiad też jest bardzo pomocny, niedawno pomógł mi (a właściwie to praktycznie sam wszystkiego dopilnował) w pracach na balkonie i regularnie opiekuje się moimi roślinami podczas moich wyjazdów. Tylko ta jędza z góry psuje krew...

Szymku, Monika dobrze Ci podpowiada - musisz kupić długie kołki rozporowe, ja miałam tę samą sytuację i udało się zrobić otwory. Najlepiej kup pojedyncze sztuki i zobacz, której długości haki przebiją styropian.

Moniko, Ewo, worki mają 53 cm długości i 23 cm szerokości wiec powieszone nie zajmują zbyt wiele miejsca. Fakt, dopóki rośliny nie urosną, widać worek. Ale jak patrzę na tempo wzrostu petunii to bardziej się martwię o to, czy ten worek nie jest za mały. Sama jestem ciekawa, jak się ten wynalazek będzie sprawował.

Kupiłam dziś komarzycę, bakopę fioletową i pelargonie angielską ;:124 Teraz siedzę i zastanawiam się, gdzie je upchnę. Czy sądzicie, że zestawienie bakopy z komarzycą jest ok? Bardziej mi chodzi o to, czy wystarczy im miejsca w wiszącej ok 3-4 l doniczce... Jak myślicie?

Jutro wkleję zdjęcia, dziś po prostu padam na twarz ze zmęczenia.
Na dobranoc przedsmak jutrzejszych widoczków

Obrazek

Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu czekamy na zdjęcia ;:65
I będziesz miała nemezję ;:138 Cieszę się, bo ja z niej zrezygnowałam w tym roku, to przynajmniej u Ciebie pooglądam ;:138
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”