Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Post »

Ja nie zawsze moczę, ale myślę że przez noc w lekko ciepłej wodzie wystarczy. Próbowaliście może zamiast moczyć, podkiełkowywać nasiona na gazie/ręczniku papierowym a potem sadzić?
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podkiełkowałam na waciku kosmetycznym, wystrzeliły równie szybko jak melony, dzisiaj rano wsadziłam do ziemi a przed chwilą podziwiałam wystające z ziemi łepki. Chyba się zbyt pospieszyłam, bo kiełkują w tempie ekspresowym.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Karls
200p
200p

Post »

Dzięki za informację :) może też zaryzykuję. A czy ktoś z was próbował przyciąć główny pęd, żeby szybciej się rozgałęział? U mnie ze względu na ograniczenia przestrzenne to był by ciekawy pomysł ale nie wiem jak to się w przypadku tykw sprawdzi?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W tym roku nie zaszalałem z nasionami. Budżet musiałem na szybko wykombinować, a co za tym idzie nasion nie kupiłem za granicą lecz w kraju. Mam bodajże 7 odmian. Siewy jak zwykle będę robić ok. 20. Najpierw podkiełkuję, później do doniczek i na parapet lub do szklarni.
adambin
100p
100p
Od: 7 maja 2013, o 22:10

Post »

Moje tykwy po 12godzinnym moczeniu trafiły do doniczek i wystrzeliły z ziemi po trzech dniach. Odmiana wężowa, gruczka, długa i bardzo duża gruszka. Czas pokaże, to pierwszy rok z tykwą.
pozdrawiam Adam
Karls
200p
200p

Post »

A z tym podkiełkowaniem na waciku/wacie to czekacie aż pojawi się korzonek, czy aż wyjdą liścienie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Na waciku jest do momentu pokazania się kiełka :) później odrazu w ziemię.
Awatar użytkownika
avariel
50p
50p
Od: 20 maja 2011, o 22:44
Kontakt:

Post »

Artur_ pisze:w marcu tykwy siać, uff, przecież to za wcześnie ;:219 . w Polsce jesteśmy...

Teraz klimat się zmienia i pod koniec kwietnia i w maju będzie śnieg - tykwy zmarzną.
pod koniec marca wysiew, a to prawie kwiecień. Nie zamierzam w kwietniu do gruntu jeszcze sadzić, a po 15 maja, czyli gdzieś za miesiąc.
a z tym śniegiem to przesadziłeś... w ogóle nic nie siejmy, bo mróz przyjdzie w maju, może jak odwilż przyjdzie w czerwcu to zdążymy... :wink:
Karls
200p
200p

Post »

Przecież po półtora miesiąca te tykwy będą już dosyć duże. Moim zdaniem jest ryzyko, że się nie przyjmą. Chyba nigdy nie przesadzałem tykwy która miała by więcej niż 4-5 liści (nie licząc liścieni) a przypuszczam, że po takim czasie będą większe. Chyba że masz doniczki torfowe i sadzisz z nimi?
Awatar użytkownika
avariel
50p
50p
Od: 20 maja 2011, o 22:44
Kontakt:

Post »

ja pierwszy raz uprawiać będę tykwy i zastosowałam się do porad z tej strony http://www.tykwa.info/wysiew.html
stąd taki termin wysiewu i zobaczymy :).
Karls
200p
200p

Post »

Przesadzanie możemy rozpocząć, gdy rośliny mają już 3-4 liście
Cytat z tej strony. Myślę, że po 1,5 miesiąca tak jak ty planujesz przesadzać to mogą być większe ale to już musisz patrzeć, zależy od warunków. Postaraj się w po wykiełkowaniu, żeby miały dużo światła. W innym razie przy tak długim pobycie w ciemniejszym miejscu mogą się powyciągać co je osłabia.
Karls
200p
200p

Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2

Post »

Widzę, że temat trochę ucichł :). Jak u was postępy z sadzonkami?
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Temat ucichł bo niewiele osób wysiało tykwy tak mi się wydaję. Ja postanowiłem na próbę kilka ziarenek wrzucić do ziemi szybciej, może w weekend. Mam kilka nasion na górkę, poza tym dwie tykwy wyschły mi zupełnie pierwsze moje w życiu i ważą tyle co nic. Byłem w szoku muszę je polakierować i będą piękne.
Karls
200p
200p

Post »

Tak myślisz? W sumie z mojego doświadczenia wynika, że jeszcze z tydzień i będzie właściwy czas na sianie do gruntu. Kto miał zrobić sadzonki to już pewnie ma chociaż wysiane :). Mnie już część wykiełkowała.

Najbardziej typowo to siałem właśnie w pierwszych dniach maja już w docelowe miejsce. W tym roku w połowie kwietnia wysiałem na sadzonki i zobaczymy czy taki zabieg się opłaca. Wydawało mi się, że bez tego tykwy są minimalnie spóźnione jeśli chodzi o owocowanie. Niektórzy potrafią na sadzonki na koniec marca wysiewać ale to już moim zdaniem przesada. Każdy ma swoje wypracowane metodą eksperymentów terminy.
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06

Post »

Tykwa należny do dyniowatych także wysadzać powinno się po 15 maja z sianiem też trzeba by się było wstrzymać myślę jeszcze ze 3 tygodnie. Chociaż ja w zeszłym roku wysiałem moje bardzo wcześnie do gruntu poszła 30cm sadzonka w kwietniu i owoce były. Także da się z pewnością pytanie czy warto dla 5-10 może tak ale jak ktoś będzie ciał większa ilość i ma rozsadę innych roślin to lepiej chyba siać od razu do gruntu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”