Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
Ja nie zawsze moczę, ale myślę że przez noc w lekko ciepłej wodzie wystarczy. Próbowaliście może zamiast moczyć, podkiełkowywać nasiona na gazie/ręczniku papierowym a potem sadzić?
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podkiełkowałam na waciku kosmetycznym, wystrzeliły równie szybko jak melony, dzisiaj rano wsadziłam do ziemi a przed chwilą podziwiałam wystające z ziemi łepki. Chyba się zbyt pospieszyłam, bo kiełkują w tempie ekspresowym.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Dzięki za informację
może też zaryzykuję. A czy ktoś z was próbował przyciąć główny pęd, żeby szybciej się rozgałęział? U mnie ze względu na ograniczenia przestrzenne to był by ciekawy pomysł ale nie wiem jak to się w przypadku tykw sprawdzi?

- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku nie zaszalałem z nasionami. Budżet musiałem na szybko wykombinować, a co za tym idzie nasion nie kupiłem za granicą lecz w kraju. Mam bodajże 7 odmian. Siewy jak zwykle będę robić ok. 20. Najpierw podkiełkuję, później do doniczek i na parapet lub do szklarni.
-
- 100p
- Od: 7 maja 2013, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje tykwy po 12godzinnym moczeniu trafiły do doniczek i wystrzeliły z ziemi po trzech dniach. Odmiana wężowa, gruczka, długa i bardzo duża gruszka. Czas pokaże, to pierwszy rok z tykwą.
pozdrawiam Adam
A z tym podkiełkowaniem na waciku/wacie to czekacie aż pojawi się korzonek, czy aż wyjdą liścienie?
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Na waciku jest do momentu pokazania się kiełka
później odrazu w ziemię.

- avariel
- 50p
- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Kontakt:
pod koniec marca wysiew, a to prawie kwiecień. Nie zamierzam w kwietniu do gruntu jeszcze sadzić, a po 15 maja, czyli gdzieś za miesiąc.Artur_ pisze:w marcu tykwy siać, uff, przecież to za wcześnie. w Polsce jesteśmy...
Teraz klimat się zmienia i pod koniec kwietnia i w maju będzie śnieg - tykwy zmarzną.
a z tym śniegiem to przesadziłeś... w ogóle nic nie siejmy, bo mróz przyjdzie w maju, może jak odwilż przyjdzie w czerwcu to zdążymy...

Przecież po półtora miesiąca te tykwy będą już dosyć duże. Moim zdaniem jest ryzyko, że się nie przyjmą. Chyba nigdy nie przesadzałem tykwy która miała by więcej niż 4-5 liści (nie licząc liścieni) a przypuszczam, że po takim czasie będą większe. Chyba że masz doniczki torfowe i sadzisz z nimi?
- avariel
- 50p
- Od: 20 maja 2011, o 22:44
- Kontakt:
ja pierwszy raz uprawiać będę tykwy i zastosowałam się do porad z tej strony http://www.tykwa.info/wysiew.html
stąd taki termin wysiewu i zobaczymy
.
stąd taki termin wysiewu i zobaczymy

Cytat z tej strony. Myślę, że po 1,5 miesiąca tak jak ty planujesz przesadzać to mogą być większe ale to już musisz patrzeć, zależy od warunków. Postaraj się w po wykiełkowaniu, żeby miały dużo światła. W innym razie przy tak długim pobycie w ciemniejszym miejscu mogą się powyciągać co je osłabia.Przesadzanie możemy rozpocząć, gdy rośliny mają już 3-4 liście
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
Widzę, że temat trochę ucichł
. Jak u was postępy z sadzonkami?

-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Temat ucichł bo niewiele osób wysiało tykwy tak mi się wydaję. Ja postanowiłem na próbę kilka ziarenek wrzucić do ziemi szybciej, może w weekend. Mam kilka nasion na górkę, poza tym dwie tykwy wyschły mi zupełnie pierwsze moje w życiu i ważą tyle co nic. Byłem w szoku muszę je polakierować i będą piękne.
Tak myślisz? W sumie z mojego doświadczenia wynika, że jeszcze z tydzień i będzie właściwy czas na sianie do gruntu. Kto miał zrobić sadzonki to już pewnie ma chociaż wysiane
. Mnie już część wykiełkowała.
Najbardziej typowo to siałem właśnie w pierwszych dniach maja już w docelowe miejsce. W tym roku w połowie kwietnia wysiałem na sadzonki i zobaczymy czy taki zabieg się opłaca. Wydawało mi się, że bez tego tykwy są minimalnie spóźnione jeśli chodzi o owocowanie. Niektórzy potrafią na sadzonki na koniec marca wysiewać ale to już moim zdaniem przesada. Każdy ma swoje wypracowane metodą eksperymentów terminy.

Najbardziej typowo to siałem właśnie w pierwszych dniach maja już w docelowe miejsce. W tym roku w połowie kwietnia wysiałem na sadzonki i zobaczymy czy taki zabieg się opłaca. Wydawało mi się, że bez tego tykwy są minimalnie spóźnione jeśli chodzi o owocowanie. Niektórzy potrafią na sadzonki na koniec marca wysiewać ale to już moim zdaniem przesada. Każdy ma swoje wypracowane metodą eksperymentów terminy.
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Tykwa należny do dyniowatych także wysadzać powinno się po 15 maja z sianiem też trzeba by się było wstrzymać myślę jeszcze ze 3 tygodnie. Chociaż ja w zeszłym roku wysiałem moje bardzo wcześnie do gruntu poszła 30cm sadzonka w kwietniu i owoce były. Także da się z pewnością pytanie czy warto dla 5-10 może tak ale jak ktoś będzie ciał większa ilość i ma rozsadę innych roślin to lepiej chyba siać od razu do gruntu.