Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

Święta minęły, czas wracać do szarej codzienności ;)
ewamaj66 pisze:U mnie właśnie wieczorami robi się niezwykle przyjemnie, bo przestaje wiać zimny wiatr, który doskwierał mi przez ostatnie trzy dni. Aż żal wychodzić z ogrodu :D
Mam nadzieję, że zimni ogrodnicy już mnie nie wystraszą :roll: Zaletą późnego początku wegetacji jest to, że jak na razie przymrozek nie wyrządził wielu strat, przymarzły lekko brzegi liści brunner, ale powinny sobie z tym poradzić. Świeżo posadzone hosty też zrobiły się lekko blade na czubku kłów. Drzewa owocowe dopiero mają zamiar kwitnąć. Chyba nie będzie źle :D
Wesołych świąt :D
Ewuś mam nadzieję że mrozów już nie będzie nawet na dalekiej północy i Twój ogród ocaleje od mroźnej zagłady.
U mnie nadszedł czas kwitnienia wiśni, cudne panny w bieli a w święta zaczęły rozkwitać jabłonie

Obrazek

tradycyjnie futerko

Obrazek

szachownica kostkowana od Ciebie okazała się biała

Obrazek
robaczek_Poznan pisze:Majutku, cudnie wyglądają te botaniczne tulipanki w pełnym słonku! Moje już zamykają czapeczki jak wracam z pracy i rzadko je oglądam w takim cudnym rozkwicie.. ;:131 Ale śliczne maleństwa.
Wszystkiego dobrego, niech nas omiajają przymrozki, a wiosna zagości na dobre :wit
Kasiek właśnie takie maluszki tulipanowe lubię najbardziej.

Obrazek tulipany Klusjusza

Obrazek

Obrazek tulipan Dynasty ale te wielkie ciągle jeszcze się trzymają
MaGorzatka pisze:Majeczko - ja też Cię ściskam przedświątecznie, tuż-tuż przed. Wesołych i zdrowych ;:167
Małgosiu ;:196 codzienność poświąteczna zapowiada się równie zapracowana co przed, zaczęło się koszenie trawników ale deszcze skutecznie utrudniają

Dla Ciebie pracowita pszczółka i same żółcie
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

No i u mnie właśnie tych tulipanowych maluszków brak ;:223 Ale to zmienię :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JAKUCH pisze:Dzisiaj wieje niemożliwie może głowę urwać ;:oj ,ale jest ciepło .Ciekawe co te wichury ze sobą przyniosą ;:196 ;:196
Jadziu ekstremalnie doświadcza nas przyroda, albo wieją jakieś huragany albo pioruny grzmią z niebiesiech ;:218

Obrazek Cecile

Obrazek pigwowiec

Obrazek serduszka na krzaczku
Mufka pisze::wit

Majeczko, wszystko wiem, czytałam o powodach ;:108 ... tylko, że mi Twoich zielonych ścian ciągle szkoda...
wiosna piękna u Ciebie, pełna świeżości i czaru ;:oj

Ściskam świątecznie i buziaki serdeczne przesyłam ;:196
Mufka pisze:

:wit

Majeczko, napisz proszę, co to za trawka i czy rozłazi się rozłogami :?: ;:131

Buziaki już prawie po świąteczne ;:196
Marysia
Marysiu chciałam porobić zdjęcia naszych popękanych ścian, ale stwierdziłam że nie będę siać strachu na forum ;)
Trawka przywleczona z lasu chyba bardziej się rozsiewa niż rozłazi.
Pierwotnie posadzona u stóp rh, przy przeróbkach 3 lata temu wsadziłam ją do dziurawej miski

Obrazek

Obrazek

przeniosłam też troszkę pod dęba i bzy w całkowitym prawie suchym miejscu i nawet sobie fajnie radzi

Obrazek

i moja rozkwitająca kocimiętka

Obrazek
kogra pisze:Widzę, że trawka ma wzięcie :uszy , ale nic dziwnego bo mnie też wpadła w oko.
Z chęcią przygarnę za coś ode mnie. ;:196
Turzyca Morrowa też ładna i chyba ją mam, muszę się tylko dobrze przyjrzeć tym listkom i porównać z moją.
Grażynko jak będę miała jutro chwilę czasu to zrobię tej turzycy wyraźniejsze zdjęcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Margo2 pisze:Czyli w końcu decyzja została podjęta.
Z jednej strony szkoda, ale przecież nowy dom też może mieć taką oprawę
Gosiu na razie ekspert zrobił wycenę, czekamy na rozprawę sądową. A nowy domek planuję w otoczeniu istniejącej roślinności i jakieś nowe zagospodarowanie najbliższej okolicy samego domku, ale to jeszcze trochę potrwa.

płotek z różami i powojnikami będzie stanowił osłonę od południa
Obrazek Maidwell Hall

Obrazek Pamela Jackman

a tu gdzie te żółciutkie mlecze właśnie ma być nowy domek
Obrazek
sweety pisze:No i u mnie właśnie tych tulipanowych maluszków brak ;:223 Ale to zmienię :D
Aniu ja mam tych maluszków zdecydowanie za mało.
Dla Ciebie mam inne maleństwa
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jabłonie jeszcze w pąkach, piękne kwiaty. EDUL ;:167 ;:167 ;:167 Wymiziaj go mocno ode mnie :)
Konwalie już kwitną? ;:oj
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Jejku jak tam ma być nowy domek to co z rabatami ?
Z autopsji wiem, że robotnicy zajmą każdy wolny skrawek posesji a jak nie dopilnujesz to cały ogród.
Majka za wczasu ogradzaj drutem kolczastym ;:306 , bo będzie po rabatach jak zaczną. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ruda_Zaba
1000p
1000p
Od: 28 cze 2012, o 19:29

Post »

Kocimiętka też Ci się rozłazi wszędzie? ;:14 Ja swoją chyba ograniczę donicą jakąś...
Chusteczka na R.O.D <-- wątek ogólny
róże na chusteczce <-- wątek różany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Majeczko - miejsce na nowy domek wspaniałe ;:63 Zachwyciła mnie biała szachownica - nie wiedziałam, że są takowe - cudna ;:224 :D
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Konwalie pojawiły się i u mnie. Jeszcze dwa lata temu chuchałam i dmuchałam na nie...... przesadzałam w jedno miejsce..... były takie biedne po budowie. A teraz tępię, bo wyłażą wszędze :twisted:
Kupiłam dziś kocimiętkę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Konwalie kwitną-te od Ciebie :D Moje dopiero się pokazały nad powierzchnią ziemi.
Zakwitła na razie tylko śliwa, dziś spodziewam się, że pękną w końcu pąki wiśni. Na jabłonie trzeba będzie poczekać, ale trochę pąków widziałam. Jeśli drzewa zakwitną przed ogrodnikami, może nie zmarzną :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

A ta kocimiętka to zwykła czy odmianowa jakaś? Ale szybko się bierze za kwitnienie :!:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Maja, nowy dom? :tan :tan :tan
Ale fajnie!!! Chociaż zielony domek jest cudny. Pewnie go zostawicie co?
Ja bym zostawiła dla siebie. Ale jak pękają ściany, to niebezpiecznie dla Was.
Ależ mamy cudną wiosnę!!!!
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka, to u Ciebie już powojnik kwitnie? co to ma znaczyć? zazdroszczę ;:173 , ale serduszkę masz cudną , a zresztą Ty masz wszystko cudne w tym tajemniczym ogrodzie ;:196
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

Aż kipi wiosna z tych zdjęć. Nasadzenia przemyślane. Kolory ;:oj Pięknie to wszystko wygląda.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Majeczko, ależ u Ciebie kipi kwieciem ;:oj Uwielbiam czas kwitnienia jabłoni ;:167 Marzy mi się kiedyś spokojny spacer przez ogromny sad kwitnących jabłoni ...
Pozdrawiam, Elwi
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wybaczcie moje milczenie ale tak jestem pochłonięta robotą że nawet nie mam czasu zrobić jakiegokolwiek zdjęcia ;(
Ale najważniejsze że trawa skoszona, większość granic między trawą a roślinami też docięta i najważniejsze zrobiłam oprysk róż i innych roślin przeciw szkodnikom i przy okazji dostały dawkę wspomagacza Asahi. Lubię takie kończenie zadań, jutro może deszcz nie pokrzyżuje planów i ogród będzie gotowy na spektakl różany.
camellia pisze:U mnie jabłonie jeszcze w pąkach, piękne kwiaty. EDUL ;:167 Wymiziaj go mocno ode mnie :)
Konwalie już kwitną? ;:oj
Asiu moje dwie jabłonie całe w kwiatach, jedna odpoczywa po zeszłorocznym szale owocowania, a 3 młodziki mają rosnąć. Zapomniałabym o o ozdobnej jabłonce która też jest w blado-różowej szacie.
Edul dziękuje, on każdego ranka wciska mi się na kolana żeby go wymiziać.
Na dzień dzisiejszy już dużo konwalii rozkwitło i nawet miałam ochotę zerwać do domu ale nie miałam już siły się schylać.
kogra pisze:Jejku jak tam ma być nowy domek to co z rabatami ?
Z autopsji wiem, że robotnicy zajmą każdy wolny skrawek posesji a jak nie dopilnujesz to cały ogród.
Majka za wczasu ogradzaj drutem kolczastym ;:306 , bo będzie po rabatach jak zaczną. :uszy
Grażynko nowy domek tak jest wplanowany że rabaty powinny ocaleć. Planuję nie drut kolczasty ale parkan ze szczelnie dobitych desek, żeby żadnemu nic nie przeleciało tam gdzie nie powinno. No i oczywiście będą mieć stały dozór, żeby robili dobrze i nie łazili bez potrzeby ;))
Ruda_Zaba pisze:Kocimiętka też Ci się rozłazi wszędzie? ;:14 Ja swoją chyba ograniczę donicą jakąś...
Ruda Żabo kocimiętka nie rozłazi się bo ma korzeń palowy. Może to coś Twoje to nie kocimiętka? Ona bardzo łatwo się rozsiewa i dlatego wszędzie jej pełno;)
vertigo pisze:Majeczko - miejsce na nowy domek wspaniałe ;:63 Zachwyciła mnie biała szachownica - nie wiedziałam, że są takowe - cudna ;:224 :D
Monia też nie wiedziałam że jest biała szachownica kostkowana, taką dostałam od Ewy majowej;)
nena08 pisze:Konwalie pojawiły się i u mnie. Jeszcze dwa lata temu chuchałam i dmuchałam na nie...... przesadzałam w jedno miejsce..... były takie biedne po budowie. A teraz tępię, bo wyłażą wszędze :twisted:
Kupiłam dziś kocimiętkę.
Aniu no bo konwalie takie są, nawet wyłażą między kaflami chodnikowymi, ale i tak je kocham.
A jaką kocimiętkę kupiłaś? jakąś rasową? bo ta moja ze zdjęcie to taka zwyczajna Faassena i bardzo się rozsiewa. Mam Kocimiętka ?Walker?s Low? Nepeta fassena ale ta jakoś niechętna do rozsiewu i Kocimiętka żyłkowana 'Pink Cat' Nepeta nervosa nowa i nie pamiętam gdzie ją posadziłam ;(
ewamaj66 pisze:Konwalie kwitną-te od Ciebie :D Moje dopiero się pokazały nad powierzchnią ziemi.
Zakwitła na razie tylko śliwa, dziś spodziewam się, że pękną w końcu pąki wiśni. Na jabłonie trzeba będzie poczekać, ale trochę pąków widziałam. Jeśli drzewa zakwitną przed ogrodnikami, może nie zmarzną :roll:

Ewuś bo na biegunie zimna wszystko rozwija się później. Fajnie że konwalie kwitną mimo przesadzenia.
Ja liczę że ogrodnicy już byli a teraz to będzie już tylko ciepła wiosna;)
AniaDS pisze:A ta kocimiętka to zwykła czy odmianowa jakaś? Ale szybko się bierze za kwitnienie :!:
Aniu to taka najzwyklejsza siana kilkanaście lat temu, sama się rozsiewa gdzie tylko może. Ta konkretna rośnie w ciepłym rogu od południa więc się uwija, ale dzisiaj już w innych miejscach też kwitną. Ta odmianowa Kocimiętka ?Walker?s Low? Nepeta fassena dopiero rośnie:)
Tosia1 pisze::wit Maja, nowy dom? :tan
Ale fajnie!!! Chociaż zielony domek jest cudny. Pewnie go zostawicie co?
Ja bym zostawiła dla siebie. Ale jak pękają ściany, to niebezpiecznie dla Was.
Ależ mamy cudną wiosnę!!!!
Tosia jak przyjedziesz to zobaczysz jakie wielkie są pęknięcia ścian. Zielonego domku nie będzie choć nowy dostanie otoczenie bardzo kolorowe;)
Ivona44 pisze:Majka, to u Ciebie już powojnik kwitnie? co to ma znaczyć? zazdroszczę ;:173 , ale serduszkę masz cudną , a zresztą Ty masz wszystko cudne w tym tajemniczym ogrodzie ;:196
Iwona to są powojniki Atragene które kwitną normalnie w kwietniu, poczytaj i coś sobie wybierz http://e-clematis.com/pl/c/Grupa-Atrage ... taniczne/8
tomaszkowa pisze:Aż kipi wiosna z tych zdjęć. Nasadzenia przemyślane. Kolory ;:oj Pięknie to wszystko wygląda.
Beatko no może nie do końca przemyślane, ale ja lubię jak roślinność sama sobie wybiera miejsce, w zasadzie rośnie tam gdzie się wysiała, no chyba że za dużo w jednym miejscu to przenoszę w inne;)
Elwi pisze:Majeczko, ależ u Ciebie kipi kwieciem ;:oj Uwielbiam czas kwitnienia jabłoni ;:167 Marzy mi się kiedyś spokojny spacer przez ogromny sad kwitnących jabłoni ...
Pozdrawiam, Elwi
Elwi mnie też sprawia dożo przyjemności spacerowanie po sadzie, najpierw kwitły śliwy, zaraz za nimi czereśnie, teraz wiśnie kończą kwitnienie a jabłonie są całe w kwiatach, a jak ślicznie pachną:)))
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”