W Rozczochranym...po sezonie, aktualny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: W Rozczochranym...po sezonie, aktualny

Post »

Kurki rewelacyjne- a jakie puchate ;:oj Szkoda, że niszczą młode rośliny, ale jakby je tak wytresować do pielenia ;:224 Jakby umiały rozpoznawać chwasty i zgrabnymi pazurkami wygrzebywały z rabat- ale byłby popyt na odmianę kur-ogrodniczek :;230

Twoje magnolie prezentują się świetnie! Nasza wreszcie rozkwita, ale gapa jestem, że nie kupiłam takiej o pełnych kwiatach jak kielichy- Susan ma takie rozczapierzone kwiaty.. O jakich odmianach myślisz, wspominając o małych magnoliach..?

Pozdrowienia wieczorowo- świąteczne :wit
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Do mnie jesienią przywędrowały kury sąsiada i dokładnie wyplewiły truskawki. To był ich jedyny dobry uczynek, wcześniej objadły mi winogrona, tylko nie złapałam ich na gorącym uczynku i nie wiedziałam kto to. Potem się wydało...

U nas pogoda się poprawiła, rano było dość buro i bardzo wietrznie.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Moniko, może ktoś kiedyś wyhoduje? czytałam, że w ogrodach angielskich kury ozdobne bardzo modne i popularne.
Zastanawiam się tylko , jak to wygląda od strony praktycznej? Wg mnie wydzielony dla nich teren (przynajmniej w sezonie) to konieczność, żeby nie doprowadziły do zniszczenia rabat.
Co do odmian magnolii zobacz tu:
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8239,d.ZGU

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 8239,d.ZGU

Czytałam już, że Susan nie przypadła ci zbytnio do gustu.
Mnie się bardzo podoba. Ale ja lubię rozczochrańce ;:306, więc nie jestem obiektywna.

Lucynko, wróciliśmy ze spaceru z psami i właściwie w tym momencie się przejaśniło. Wizja deszczu odeszła wraz z chmurami. Wczesną wiosną i późną jesienią kury częściej korzystają ze swobody.
Z powodu winogron :evil: byłabym wściekła. Amatorki delikatesów ;:224 .
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Piękna magnolia właśnie o takiej marzę ;:173
Za kurami nie przepadam ,a przyszło mi karmić 100 brojlerów ;:oj Nowy pomysł teścia ;:224 Mamy za tydzień kolejne świniobicie a za 6 tygodni zapełnię zamrażalkę kurakami ;:108
Masz cudowne łany pierwiosnków ...widok niesamowity ;:173
;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dana, gwiaździsta czy pośrednia?
Obstawiam pierwszą ;:108 .
Kury u nas na dożywociu, a pomysł i realizacja M.
Podobno mają zniknąć te puchate silki i zostaną kochinki i seremki.
Nie musisz ich lubić, a pełna zamrażalka to już zupełnie inna para kaloszy ;:224 . Zawsze można coś zbudować na obiad bez odwiedzin w sklepie. Lubię mieć takie zaplecze ;:108 .
Pierwiosnki maja teraz swoje 5 minut. Za chwilę ustąpią miejsca różom.
Wypogodziło się ;:oj .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Justynko ! Święta dobiegają końca, pogoda w sumie dopisała, bo te wieczorne burze czy deszczyki to wiosenne brylanty :D
Śliczne te kuraki, a ta jak drobnomieszczańska matrona ;:306

Obrazek

U mnie jedna kurka niedomagała i puściłam ją wolno. Niby nieruchawa, chora jakaś a zdrapała ze dwa metry kwadratowe i o mało nie straciłam niebieskiej miodunki ;:14 Czy jest w ogóle jakiś gatunek kur które nie grzebią?
A w sprawie magnolii to odpowiada mi odpowiedź Małgosi, u mnie magnolia nijak nie pasuje ;:185
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, to pan kura ;:306 , od tych czarnych ;:108 .
Wyglądają przekomicznie, jakby się turlały ;:oj
Miałam zapytać, co z tą słabującą. U nas też taka jedna była, okazało się , że cieszyła się nadmiernym zainteresowaniem męskiej części kurnika. Odseparowana, wróciła do formy.
Z magnolia myślę, że to zdrowe podejście. Nie w każdym ogrodzie pasuje każdy zestaw roślin.
Ja tak mam z różami. Nijak mi nie pasują rabatowe żółte i pomarańczowe. A u innych podziwiam.

Obrazek

Obrazek
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Justysiu chyba gwiaździsta ;:108
Nie lubię ,ale nakarmię a potem one mnie :wink:
Mam nadzieje ,że moje róże tez w tym roku pokażą na co je stać ;:215 Ale pąków jeszcze nie ma ...
Wasze kurki takie ozdobne ,ale na wolności ;:185
Ja widziałam dzisiaj co kury potrafią zdziałać ...ogródek zdewastowany ;:108
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Słabowata wróciła do formy do dobie odosobnienia, ale nie jest całkiem wyraźna. Nie wiem czy to tak ostro przebiegający proces pierzenia?
Koguta nie mam więc ta przypadłość odpada :;230
Pan kura tak przysadzisty jakby piwoszem był :;230
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Witaj Justynko :wit przydreptałam z rewizytą i oczy z orbit :roll: mi wyszły , jak tu pięknie , ale kurki są przecudne , przypomniało mi się jak mój św pamięci tato hodował na działce kurki różnych ciekawych ras , potrafił jeżdzić po całej Polsce żeby coś ciekawego kupić . ;:108
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

Dzięki za wątki o magnoliach- może coś jeszcze w oko wpadnie! Na magnolię kręci nieco nosem Mama- znamy tylko te o pełnych kwiatach, jak kielichy,.. takich kwiatów rozchylonych jeszcze nie widziałyśmy- stąd może zaskoczenie i pierwsze zniechęcenie. Posadzona rok temu, kwitnie jednak tak obficie, że może Mama się przekona :wink:
Przeglądam linki wklejone- może i ja się na jakąś skuszę ;:224
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Justynko ;:196 baaardzo macie fotogeniczne te kurki . ;:oj
Na niektórych zdjęciach można Molly z nimi pomylić. Mają podobne upierzenie do jej usierścienia. :lol:
Pięknie zakwitła Twoja gwiaździsta . ;:138 Ciekawie zapowiada się ta co rośnie przed nią.
Moja biała ma podmarznięte kwiatki i już nie jest taka śliczna , jak przed zmarznięciem. :wink:
Miłego dnia ( masz chyba jeszcze wolne dzisiaj ?).
:wit
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Święta święta i po świętach, nikt już o nich nie pamięta... ( co prawda nie o tych świętach pisał Mistrz Twardowski).
Mam inne przemyślenia i odczucia, ale tu nie na nie miejsce ;:185 .

Obrazek.

Za progiem maj. Bzy szykują się do kwitnienia i oszałamiania zapachem, ogrody wybuchły kolorami ;:oj
Szaleją chwasty ;:306 :twisted: .

Na ławeczce pod wierzbą cicho i spokojnie. Można wsłuchać się w odgłosy skrzydełek zapracowanych na czereśni pszczół.

Obrazek

Pięknie kwitnie złotlin zakupiony jako parzydło leśne. W założeniu kącik miał być z dominacją bieli. W wyszło jak zwykle-na ludowo ;:306 .

Obrazek

Przez rozwijające się liście klonu palmowego (był jeszcze bordowy, ale nie przeżył) można podejrzeć Franciszka :)

Obrazek

Większość narzeka na białe serduszki, u mnie szaleją. Za to różowa ;:222 ledwie żywa.
Dodam, że rosną na tym samym stanowisku (?)

Obrazek

W tym roku cieszy mnie epimedium.
Bardzo obficie kwitnie. Potrzebowało 2 lat, żeby zebrać się w sobie.
Obrazek

Niekwestionowaną królową ogrodu aktualnie jest magnolia pośrednia ;:oj .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

........................ ............

Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale wczoraj jakaś niemoc pisania mnie dopadła ;:174.

Dana, gwiaździsta urocza i terminatorka. Kwitnie jako pierwsza, pod warunkiem, że kwiatów nie dopadnie mróz.
U nas pierzaste na dożywociu. I raczej z ograniczoną i kontrolowaną wolnością ;:108
Na róże po cichu też liczę. Ubiegły sezon miały taki sobie ;:131 . Teraz bacznie obserwuję na okoliczność robactwa. Dzisiaj wieczorem planuję pierwszy oprysk. Róże od ciebie pięknie przezimowały. A biała rośnie w siłę, będzie dorodnym krzewem.
Pąki ma Nevada i kupione u Cyrzana, ale one się nie liczą , bo startowały w szklarni.

Marysiu, nie masz żadnego kogutka?
Ten przysadzisty, to Szeryf.
Mam nadzieje, ze kura już na chodzie. Nie wiedziałam, że one tak źle znoszą pierzenie ;:oj . To tak jak pająki wylinkę, mogą nawet nie przeżyć. Ostatnio moi panowie bali się właśnie o jakiegoś zmieniającego szaty.

Marysiu Wy, witaj w rozczochranym :wit . Kurki m i jest ich zaledwie kilka.
To takie spełnienie chłopięcych marzeń. O hodowli czy kolekcjonerstwie nie ma mowy z braku miejsca i czasu. Ale M sporo podczytuje na fachowych portalach.

Moniko, tak myślałam, że Susan was zaczaruje. Jest bardzo wdzięczna i inna.
Ciesze się, że mogłam pomóc ;:196 . W swoim ogródku będziesz już bardziej obeznana w temacie magnolii.

Basiu, kurki M. To raczej taka jego zabawa w człowieka wsi ;:306 . Zamysł był taki, że będzie kilka ozdobnych. Początkowo mowa była o silkach, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia. Są jeszcze kochiny i seremki.
I chyba ostatecznie te 2 odmiany zostaną. Silki M planuje sprzedać.
To kury czysto ozdobne, u nas na dożywociu. Jajka znoszą i całkiem sporo ;:oj
Bodziszki mają się dobrze. Zakupione w ubiegłym sezonie i wiosną-pokazały się. Bałam się o te odmianowe.
Basiu, obiecałam ci zioła. Pamiętam. gdy wyzdrowiejesz i będziesz gotowa, daj znać wyślę. Na pewno melisa, mięta, oregano.

Krysiu, bo u nas wszystko takie kudłato-rozczochrane ;:306
Gwiaździsta to jeszcze maleństwo, teraz wiemy, żeby kwiaty były dłużej w sytuacji zagrożenia przymrozkami, trzeba na nią narzucić włókninę. Magnoliowe drzewko, to pośrednia. Niestety imienia nie ma. Może jakaś dobra duszyczka nazwie (?) ;:180.
Wczoraj odpoczywałam, a dzisiaj jadę później ;:196
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Justynko-ale masz śliczności w ogrodzie,epi cudne,szkoda że na kolanach trzeba je podziwiać,magnolia pieknie kwitnie,w tym roku chyba więcej takich cudnych kwitnień,warunki były dobre,
ale Pan Kur jest najpiękniejszy ;:oj ;:oj ale cudny....chciałabym takie mieć....
Doczytałam na wyspie....czy TY na dwa etaty szłaś ????
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Pięknie kwitną magnolie i złotlin, mój pewnie zakwitnie w przyszłym roku bo wsadzony na wiosnę, kury - bosko się prezentują na zdjęciach ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”