Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
elusial
50p
50p
Od: 30 kwie 2012, o 08:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Pąki są, ale czy to są pąki liściowe, kwiatowe czy takie co chcą być przyszłymi konarami to nie wiem. Zrobiłam zdjęcia z bliższej odległości to może rzucisz okiem:
Obrazek
Obrazek
Podejrzewam że zalecisz mi obcięcie tego wyższego piętra ?
ale może istnieje sposób żeby je jakoś ocalić a skłonić drzewko do wypuszczenia pączków niżej? Jest taka metoda z nacinaniem kory nad pąkiem u śliw bodajże, ale nie wiem czy u czereśni by podziałało i nad którym pąkiem to uczynić?
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

elusial pisze:Podejrzewam że zalecisz mi obcięcie tego wyższego piętra ?
Jakbyś czytała w moich myślach. A więc bez sentymentów obcinaj dolne gałązki i przewodnik na wysokości około 1 metra, ale dwa cm nad pąkiem. Poniżej najwyższego pąka pozostaw 4 - 5 pąków, to pierwsze piętro na Twoich czereśniach. W tym roku czeka Cię tylko systematyczne odginanie przyrostów bocznych i to przez cały sezon do jesieni, ale do poziomu i wyprostowanie przewodnika jak uzyska tak około 8-10cm. Zadbaj o dobre warunki przy swoich czereśniach, zwłaszcza walcz z chwastami. Można się pobawić z nacinaniem kory nad pąkami, ale Twoje drugie piętro za atrakcyjne nie jest, więc nie ma co go żałować. Pokaż efekt swojego ciachania, tak pod koniec czerwca. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Doradźcie proszę jak przyciąć takie świeżo posadzone czereśnie (Vega i Rivan).

Obrazek Obrazek

Tutaj jeszcze jedna zeszłoroczna (Burlat). Przyciąć ją jakoś?

Obrazek

Z góry dziękuję za rady :wit
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

krzysztofkhn pisze:Czereśniom obetnij wszystkie gałęzie znajdujące się poniżej 1m.
Twoje drzewka rosną w trawie. Jeśli zostawisz te gałęzie , to prędzej czy później połamiesz je kosiarką.
Ale one są na Giseli! -karłowe. Po co takie kupować, żeby je potem ciągnąć w górę? Jak urosną, dopiero na wysokości zasięgu rąk, żeby drabiny nie trzeba było.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
elusial
50p
50p
Od: 30 kwie 2012, o 08:47

Post »

Za pozno. Z ciężkim sercem obcięłam dolne gałęzie. Obcielam tez te wysoko. Zobaczymy co z tego będzie.
To jeszcze korzystajac z okazj podpytam co zrobic z ta gruszka? Ciecie okulanta w zeszlym roku zaowocowało wytworzeniem dwóch pędów przy czym ten z niższego pąka przerósł ten z wyższego i stał się przewodnikiem. Jakoś ją w tym roku ciachnąć? Wysokosci ma ok metra. Tą mniejszą gałązkę zostawić i odgiąć czy tą większą?
badylarz
200p
200p

Post »

elusial pisze:Z ciężkim sercem obcięłam dolne gałęzie. Obcielam tez te wysoko
elusial, śpij spokojnie, nie zrobiłaś im żadnej krzywdy. Jeżeli przypilnujesz odginania gałązek, które mają być w przyszłości konarami, to na jesieni zobaczysz dobrze uformowane drzewka. Podkładki skarlające mają tę właściwość, że ograniczają docelową wielkość drzewa, ale nie zwalniają z wyprowadzania jego prawidłowej formy. Jak formować gruszę, ja nie wiem. Pozdrawiam.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja w szarej renecie mam pękniętą gałąź gdzieś 10cm długości i rośnie,zauważyłem to niedawno dopiero.Rana zdrewniała,więc musiało pęknąć wcześniej.Z początku chciałem wyciąć,ale postanowiłem zasmarować funabaem.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się , że powinieneś zastosować maść ogrodniczą. Nie funaben.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Davidoff7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2014, o 21:28

Post »

Witam wszystkich. Posadziłem dzisiaj na działce śliwę Amers. Bardzo ładny okaz udało mi się kupić. Drzewko po posadzeniu przyciąłem o 2/3, gdyż pędy były dosyć długie. Zostawiłem 5 pędów(była dobrze rozgałęziona) w dwóch okółkach, które w przyszłości staną się konarami. Rany po cięciu posmarowałem maścią ogrodniczą. Pędy boczne przygiąłem do poziomu za pomocą odciągów. Czy dobrze zrobiłem, że przygiąłem pędy teraz? Czy może zdjąć te odciągi i zaczekać do lipca, a teraz założyć klamerki? Co prawda kąty rozwidleń były dość szerokie, ale chcę ładnie uformować drzewko, ma zamiar poprowadzić je w formie wrzeciona lub stworzyć koronę prawie naturalną(czy przy koronie prawie naturalnej przyginamy pędy do poziomu?). Proszę o porady w tej sprawie.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Co polecacie zrobić z tą Uleną na ałyczy?

http://zapodaj.net/db9375b38ab3a.jpg.html

Wydaje mi się że jest słabo rozgałęziona.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

krzysztofkhn pisze:Wydaje mi się , że powinieneś zastosować maść ogrodniczą. Nie funaben.
a przepraszam bardzo dlaczego nie? Przecież tym się smaruje wycięte rany po rakach, poobgryzane przez zajace i myszy konary i pnie to dlaczego nie rany? ;) To jest właśnie do tego przeznaczone, zresztą jest kilka rodzajów funabenów.
Można też użyc po prostu śnieżki na zewnątrz z domieszką topsinu.
badylarz
200p
200p

Post »

Ogrodnik88 pisze:Wydaje mi się że jest słabo rozgałęziona
W pierwszej kolejności, to musisz stworzyć tej śliwie trochę lepsze warunki do rozwoju. Zniszcz trawę, tak w promieniu 1.0 m i dodaj jakiegoś nawozu z przewagą azotowego. Zadbaj o nawadnianie, ze zdjęcia widać, że raczej masz w tym rejonie sucho. Na jesieni będziesz miał odpowiednie zagęszczenie gałązek wyrastających z przewodnika. Pozdrawiam.
Davidoff7 pisze:Pędy boczne przygiąłem do poziomu za pomocą odciągów

Przy śliwach, odginanie gałęzi do poziomu nie jest najszczęśliwsze. Wszystko albo prawie, będzie rosło pionowo do góry. Najlepiej prowadzić przyszłe konary pod katem około 60 stopni, wyrasta wtedy więcej krótkopędów, już w następnym roku owoconośnych i nie ma problemów z wyrastającymi pionowo przyrostami. Co do klamerek, to można je stosować jak przyrosty mają 6-8 cm, przy dłuższych z klamerkami zaczyna być problem. Odginanie gałęzi u śliw, należy prowadzić przez cały okres wegetacji. Zaniedbanie odginania spowoduje, że silnie rosnące przyrosty będą wyłamywane w trakcie próby ich sprowadzenie do właściwej formy. Co do formy prawie naturalnej, ja ci nie pomogę, wiem za mało. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

No w tym miejscu mam 40-50cm ziemi a dalej sam piach,nawadniam ją 2-3 razy w tygodniu i od pierwszego koszenia trawnika aż do jesieni ściółkuję trawą.
A usunięcie trawy na 40-50 cm od pnia nie wystarczy?
badylarz
200p
200p

Post »

Ogrodnik88 pisze:usunięcie trawy na 40-50 cm od pnia nie wystarczy?
Śliwy raczej wolą miejsca bardziej wilgotne i pozostawienie trawy, która potrzebuje też dużo wilgoci, tak blisko drzewa w Twoim przypadku jest niekorzystne. Dobrze, że skoszoną trawą trochę schładzasz korzenie, ale nawozem azotowym zasil swoje drzewka tym bardziej, że do rozłożenia ściółki bakterie też potrzebują azotu. Pozdrawiam.
Davidoff7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 mar 2014, o 21:28

Post »

badylarz
Odmiana Amers jest zaszczepiona na Ałyczy. Tak się zastanawiam. Chciałbym, żeby podrosła trochę, przynajmniej przez ten i następny sezon wegetacyjny. Pestkowce szczepione na ałyczy wchodzą w owocowanie dopiero w 2-3 roku, prawda? Nie ukrywam, że kiedy przycinałem drzewko po posadzeniu, to miało 2 gałązki z kwiatami, co prawda po 2 na każdej. Czyli wychodzi na to, że Amers gotowy jest by powoli rodzić owoce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”