Ogrodnik88 pisze:Wydaje mi się że jest słabo rozgałęziona
W pierwszej kolejności, to musisz stworzyć tej śliwie trochę lepsze warunki do rozwoju. Zniszcz trawę, tak w promieniu 1.0 m i dodaj jakiegoś nawozu z przewagą azotowego. Zadbaj o nawadnianie, ze zdjęcia widać, że raczej masz w tym rejonie sucho. Na jesieni będziesz miał odpowiednie zagęszczenie gałązek wyrastających z przewodnika. Pozdrawiam.
Davidoff7 pisze:Pędy boczne przygiąłem do poziomu za pomocą odciągów
Przy śliwach, odginanie gałęzi do poziomu nie jest najszczęśliwsze. Wszystko albo prawie, będzie rosło pionowo do góry. Najlepiej prowadzić przyszłe konary pod katem około 60 stopni, wyrasta wtedy więcej krótkopędów, już w następnym roku owoconośnych i nie ma problemów z wyrastającymi pionowo przyrostami. Co do klamerek, to można je stosować jak przyrosty mają 6-8 cm, przy dłuższych z klamerkami zaczyna być problem. Odginanie gałęzi u śliw, należy prowadzić przez cały okres wegetacji. Zaniedbanie odginania spowoduje, że silnie rosnące przyrosty będą wyłamywane w trakcie próby ich sprowadzenie do właściwej formy. Co do formy prawie naturalnej, ja ci nie pomogę, wiem za mało. Pozdrawiam.