Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Witajcie! :)

Powracam po lekkiej można to ująć rekonwalescencji. Na powitanie może na moim przykładzie przekażę małe ostrzeżenie dla zapalonych ogrodników - uważajcie na oczy podczas prac wśród naszych ukochanych roślin. W sobotę zamiast świętować Dzień Kobiet, poszłam na działkę popracować i tak niefortunnie machnęła wyschniętą łodygą monardy, że zadrapała mi oko. Niestety zrobiłam sobie rankę w środku oka i mogłam sobie pogwizdać bóle i pieczeniem na ładną pogodę przez kilka dni :( Tak więc pamiętajcie, usuwając wszelkie gałęzie, gałązki i łodygi, nakładajcie gogle ;) Ja chyba zacznę tak robić :D
Tymczasem pogoda nadal rozpieszcza, aż strach pomyśleć, że zima może powrócić (coś nas nią straszą...).

Ewo, moja Semiplena posadzona została zaledwie wiosną w 2011 roku, szybko podrosła. Tylko się obawiam jak tegoroczną zimę przetrwała, coś strasznie jej zbrązowiały gałązki, tylko jeszcze nie mogę stwierdzić czy to było w celu zdrewnienia, czy mrozowe szkody. Jak dojdę wreszcie na działkę, to bliżej się przyjrzę. A ekstremalne warunki chyba tej odmianie nie straszne, moja rośnie pod gałęziami gruszy i przed bzem lilakiem, słońca ma tak sobie, ale dzięki temu dłużej kwitnie.

Zosiu, niestety u nas te dziwactwa pogodowe to już chyba normalka. Jak teraz, zaczyna się suszą, a potem kiedy trzeba słońca to leje i leje, aż podtapia rośliny. U mnie udręką się nie tyle chwasty, co takie jakieś glonowato-mchowe rośliny pojawiające się na podmokłych glebach - żeby tego się pozbyć trzeba to wykopach ze sporym kawałkiem ziemi, a i tak odrasta, bo dalej mokro. I tak bez końca (no chyba, że susza nastąpi)... Do połowy maja, to niestety musisz jeszcze poczekać ;) pewnie nieźle ręce Cie swędzą? :D

Patusia336 te moje rośliny takimi cudeńkami wydają się tylko na fotografii ;) ale dzięki :D

Irminko, dam Ci znać kiedy będę wysiewać cynie, ale na razie możesz je swobodnie odłożyć na bok, jeszcze jest czas ;) Graham Thomas chyba w tym roku tak duży nie będzie.

Aga ja też już robiłam podchody do róż, też mnie korciło, ale rozsądek wygrał ;) no i dobrze, bo nie wiadomo co to będzie jeszcze z tą zimą, czy powróci, czy też nie. Ja nawet kopce tylko z trzech róż rozsypałam.

Może powróćmy do ubiegłorocznych róż:

Sąsiadka i równolatka Semipleny - Veilchenblau

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto moja wielka miłość - Mme Hardy i jej cudny zielony środek ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cardinal de Richelieu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

NN niby pnąca, ale ładnie pachnąca :)

Obrazek

Obrazek

Friesia

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masz rację Alano, nie mogę się już doczekać. Może uda mi się wcześniej wyskoczyć na 2-3 dni. Póki co doglądam moich parapetowych zasiewów.
A Twój ogród jest bardzo ładny i nie mów, że to tylko na zdjęciach. Wiem, że można zrobić ładne zdjęcie prawie z niczego, ale widzę też jak u Ciebie jest ładnie. Chciałabym, żeby i u mnie było podobnie. :wit
A historii z okiem bardzo współczuję. Ja się ostatnio parę razy potłukłam. Nie jest to nic fajnego.
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Witaj Alu :-)
Pamiętasz mnie jeszcze ;-)
ostatnio od czasu do czasu bywam na forum, tym razem wpadłam na Twój ogród :-)
Przepiękne różyce pokazujesz i jakie zdrowe!

Mam nadzieję, że z okiem już dobrze. Moja przyjaciółka też kiedyś się tak załatwiła gałązką wiśni.
Ja wczoraj przycinałam karaganę, i przyznam szczerze, że gogle by się przydały :-)

Pozdrawiam Cię serdecznie i obiecuję zaglądać :-)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zaznaczam wątek....wrócę jeszcze:)

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aluś. Super, ze pojawiasz się na forum.
Piękne róże ;:138 , ale coś tej wiosny mało :D Proszę pokaż Twoją wiosenkę, na pewno już jest.
Widzę, że i Jolka się pojawiła. Jeszcze Magda i było by jak za dawnych czasów :lol:
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Alanko, od tego roku również mam Veilchenblau. Posadziłam ją niedaleko pełnego jaśminowca. Mam nadzieję, że będzie taka piękna jak u Ciebie :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam! Tylu gości a ja dopiero dzisiaj dotarłam do siebie.
Zdjęć aktualnych nie posiadam, bo jeszcze nie zabrałam ze sobą na działkę aparatu, posługiwałam się jedynie telefonem. Ale w najbliższych dniach wybiorę się na sesję, oczywiście jak pogoda pozwoli i jak zrobię palmy wielkanocne ;). Czy u Was wczoraj tez była solidna burza? U nas na Mazurach grzmiało i błyskało jak w środku lata. Teraz tylko patrzeć jak wszystko jeszcze bardziej wystrzeli zielenią :)

Zosiu, jak parapetowe wysiewy? Pewnie już ładnie podrosły. Mi się już nie chce siać tyle co kilka lat temu, na razie tylko jedna paleta z kilkoma jednorocznym, i to na balkonie, bo w domu nie ma miejsca ;) Czasem jak oglądam swoje zdjęcia, to nie chce mi się uwierzyć, że to nasza działka, moje rośliny. Bo w rzeczywistości tak ładnie nie wyglądają, poważnie ;) A oko dzięki, po trzech dniach wyzdrowiało :)

Jola!!
Pamiętasz mnie jeszcze ;-)
Mam rozumieć, że to pytanie retoryczne? ;)
Ale super Cie widzieć, jakiś czas temu myślałam, żeby się z Tobą skontaktować. A tu proszę, telepatia. Jolu karaganę kiedyś miałam jako żywopłot, przed wejściem na działkę, może pamiętasz, chyba opisywałam usuwanie tych krzaczków. Bo niestety z wiekiem te krzewy nie wyglądają zbyt ładnie (zwłaszcza gdy poprzedni właściciele nie pielęgnowali), no i częste ataki mączniaka mnie zniechęciły. Ale koleżanko, zakładaj swój wątek, bo jestem baaaaardzo ciekawa Twojego ogrodu, jak mocno "podrósł", no i Twoich dziewczynek rzecz jasna:)
A oko już w porządku, kilka dni i doszło do siebie.

Annes miło mi Ciebie powitać i zapraszam serdecznie :)

Wiolu, to się zebrałyśmy w tym roku no nie? :D witaj witaj :) Wiosna u mnie też jest już od dawna, tylko fotki byle jakiej jakości. Zrobię lepsze aparatem, to pokażę mój bałagan ;)

Irminko, Veilchenblau jest urocza z tymi malutkimi i delikatnymi kwiatkami. Tylko w tym roku coś mi mocno podmarzła. Na razie jej nie przycięłam, bo czekam aż puści większe pąki liściowe (rośnie w półcieniu, to trochę dłużej to trwa). A z jaśminowcem powinna się spotkać kwitnieniem, ale będzie widok! :D A propos jaśminowca, ja mam już kilkuletniego i dosyć sporego i jeszcze ani razu nie zakwitł, ale za to dobrze osłania od sąsiadów :D

Wiosny na fotkach nie mam, to w zamian jedna z moich ulubienic (obok rzecz jasna Lady Alice ;)) liliowych - piękna, dostojna i pachnąca Nymph, polecam serdecznie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Może jeszcze Yelloween:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Alutka... no musiałam Cię przywitać... ;:196
Po tylu latach... ale fajnie... ;:304
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Gabi! Czołem ;:136
Niesamowicie miło tak się witać w każdym wątku prawda? :D Ale zobacz, jakaś telepatia chyba nas przywiodła na forum....
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O swoją Veilchenblau do pewnego momentu martwiłam się, że zmarzła, bo wszystkie inne miały pączki liściowe, a ona nie. Ale czemu miałaby zmarznąć? Wypuściła co trzeba, choć później :D
Wiosną posadziłam Lady Alice :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cześć Ewo. U mnie niestety Veilchenbalu jeden ładny pęd ma czarny, chyba będzie do ścięcia, ale poczekam jeszcze spokojnie. A Lady Alice jest przepiękna, te turbanowe kwiaty na dodatek w delikatnych barwach, no i jeszcze ładnie się rozrasta, najpierw wyrasta jeden pęd, aby w następnym sezonie wypuścić trzy grube :) Widziałam, że założyłaś już nowy wątek, ale jeszcze nie dotarłam do Ciebie, pochłonęły mnie palmy ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zdążysz :D Lady Alice widziałam w jeszcze jednym ogrodzie i zaraz zapragnęłam mieć :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wracam od Ciebie ;) U Ciebie wiosna większa. No chyba, że tylko na naszych działkach sąsiadujący kanał nam ją spowalnia.
Podobnie jak Ty, miałam tak z różą Mme Hardy, zobaczyłam ją u którejś forumowiczki i zakochałam się w tym zielonym środku od pierwszego spojrzenia :D Nie było zmiłuj, musiałam kupić.
Dla Ciebie, Lady Alice z 2012 r:
Obrazek

Piękna :)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że u mnie też taka ładna wyrośnie :D Namówiłam koleżankę na tę odmianę, zależy mi na urodzie kwiatów jakby bardziej niż zwykle ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadszedł czas aby pokazać moją wiosnę po mazursku ;)
Zdjęcia naprzemiennie z soboty i z wczoraj.

Obrazek

- niezwykłych rozmiarów hiacynt
Obrazek

- Tete tete - dobra odmiana, długo kwitną
Obrazek

Obrazek

- kępka zawilców wyrastających spośród hortensji
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- a tu porównanie jak w ciągu trzech dni rozwija sie wiosna - pierwsza fotka z soboty, druga z wczoraj
Obrazek

Obrazek

- może teraz coś do przekąszenia - ogródek ziołowy już dawno się przebudził, cykorie, które z łatwością zimują, wypuściły ładne i smaczne liście
Obrazek

- szczaw łąkowy i szczypiorek, czyli coś na zupę i na kanapkę ;)
Obrazek

- lubczyk
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”