Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Werbena

Post »

Julka-11 pisze:...
Dzięki za podpowiedź ... też zacznę nawozić bo nic się nie dzieje stoją w miejscu .
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Moje maleństwa powolutku rosną. Dziś dostaną pierwszy raz papu-na zdjęciu ze złocieniem jednorocznym.
Obrazek
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Czy werbeny kwitną Wam bez przerwy całe lato? Ja nie sadziłam jej dawno, jakoś zniechęciłam, bo mniej więcej w lipcu przestawały kwitnąć.Skusiłam się dziś jednak na białą o listkach koperkowych i mam ją zamiar posadzić na murku jako płożącą, bo w węzłach liściowych widać korzonki.W zeszłym roku widziałam na cmentarzu taką fantastyczną poduchę, tyle, że różową. Lepiej kwitną te koperkowe, czy o listkach pełnych, ząbkowanych? Jakie macie doświadczenia?
Awatar użytkownika
Agrestowa
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 10:39

Post »

U mnie kwitły przez cały czas, znosząc nawet lekkie przymrozki. A tej koperkowej kupiłaś sadzonkę? Nie mogę
dorobić się własnych sadzonek takowej mimo testowania nasionróżnych producentów.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, kupiłam sadzonkę, ale nie wiem za bardzo co z nią zrobić, bo sadzić do gruntu trzeba dopiero w maju.Chyba przesadzę do nieco większej doniczki i potrzymam jeszcze do połowy maja.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Jak duże są Wasze werbeny?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
millie
100p
100p
Od: 23 lut 2014, o 12:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, pochwalę się moją pierwszy raz wysiewaną werbeną zwisającą. Wysiana pod koniec lutego, na oko ma 5-6cm wzrostu, a czasem więcej w szerokości;) Rozkrzewia się ładnie sama. Tydzień temu pikowana. Nie wiem czy rozmiar ma satysfakcjonujący, ale mam nadzieję, że doczekam się kwiatów choćby i w 2 połowie lata.
Nie wiem czy powinnam zacząć zasilanie florowitem dla kwitnących? Wysiew był do specjalnego podłoża, więc zakładam, że jakieś tam zapotrzebowanie na składniki pokarmowe spełniało, ale nie mam pojęcia na jak długo one wystarczą.
Czy to jest ta koperkowa o które czasem tu wspominacie? Moja ma jakieś chyba delikatniejsze listki niż wasze werbeny z tego wątku, nie wiem na ile to dobrze... Jaka jest prawdziwa nazwa tej "koperkowej", bo nigdzie nie mogę wygooglowac jak będzie wyglądała w przyszłości?

Również czekam na Wasze zdjęcia, to moje pierwsze w życiu wysiewy (nie licząc naparstnicy z tamego roku;) i nawet nie umiem ocenić jak mi idzie;)
Pozdrawiam!
Obrazek Obrazek
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

Moje werbeny wzeszły w ilości sztuk 2 i obie już nie istnieją, więc Jesteś lepsza:) Ja też jestem początkująca, ale jak dla mnie masz piękne roślinki:))
millie
100p
100p

Post »

Magdo, werbeny mojej wielkości niektórzy mieli już miesiąc temu, także...;)
Ciekawa jestem po ile miesiącach od wysiewu w warunkach domowych zaczynają kwitnienie? Może ktoś pamięta?
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Obrazek

Millie- proszę to są zeszłoroczne- wysiane w styczniu, jak widać na fotce zaczynają kwitnąć w czerwcu.
Dodam jeszcze, że u mnie wszystkie kwiaty zaczynają ciut później niż w innych regionach :D
Pozdrawiam Marzena
millie
100p
100p

Post »

Dziękuję, piękne. Ja to na kwitnienie chyba do lipca będę czekać, bo wysiane pod koniec lutego... Wazne, żeby się w ogóle doczekać:)
magdeczka87
50p
50p
Od: 3 mar 2014, o 14:13

Post »

To tak na przyszłość, kiedy wysiać żeby kwitły jak najwcześniej? Dwa ostatnie lata kupowałam już kwitnące werbeny na targu już jakoś w maju. Co oni z nimi robią? Trzymają pod jakimiś świetlówkami? A druga sprawa... zawsze jest problem w styczniu-lutym z kupnem nasion, czy jeśli kupię teraz nasiona i je sobie zachomikuję to nie zrobię głupstwa?
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

Magdeczka87- sprawdź datę ważności- do kiedy są ważne.
W tym roku wysiałam zeszłoroczne nasiona starca i pięknie mi wzeszły :)
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje werbeny , wolno rosną choć nawożę tak jak poleciła mi wcześniej koleżanka ... :?

zwisająca :
Obrazek

a to ogrodowa

Obrazek

:wit
millie
100p
100p

Post »

Moje werbeny miały być zwisające, a póki co wszystko można powiedzieć o ich wzroście - rosną mocno do góry i na boki - ale nie przewieszają się. Czy to normalne?
Może powinnam je przyciąć jakoś?

Czy ktoś ma już pąki? U mnie na kilku pojawiły się jakieś maleńkie, ale nie wiem czy to kwiaty czy liście... nie mam niestety zdjęcia ze zbliżeniem.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”