Dzięki za podpowiedź ... też zacznę nawozić bo nic się nie dzieje stoją w miejscu .Julka-11 pisze:...
Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
- Viola K
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Werbena
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Moje maleństwa powolutku rosną. Dziś dostaną pierwszy raz papu-na zdjęciu ze złocieniem jednorocznym.

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Czy werbeny kwitną Wam bez przerwy całe lato? Ja nie sadziłam jej dawno, jakoś zniechęciłam, bo mniej więcej w lipcu przestawały kwitnąć.Skusiłam się dziś jednak na białą o listkach koperkowych i mam ją zamiar posadzić na murku jako płożącą, bo w węzłach liściowych widać korzonki.W zeszłym roku widziałam na cmentarzu taką fantastyczną poduchę, tyle, że różową. Lepiej kwitną te koperkowe, czy o listkach pełnych, ząbkowanych? Jakie macie doświadczenia?
U mnie kwitły przez cały czas, znosząc nawet lekkie przymrozki. A tej koperkowej kupiłaś sadzonkę? Nie mogę
dorobić się własnych sadzonek takowej mimo testowania nasionróżnych producentów.
dorobić się własnych sadzonek takowej mimo testowania nasionróżnych producentów.
Tak, kupiłam sadzonkę, ale nie wiem za bardzo co z nią zrobić, bo sadzić do gruntu trzeba dopiero w maju.Chyba przesadzę do nieco większej doniczki i potrzymam jeszcze do połowy maja.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Jak duże są Wasze werbeny?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Witam, pochwalę się moją pierwszy raz wysiewaną werbeną zwisającą. Wysiana pod koniec lutego, na oko ma 5-6cm wzrostu, a czasem więcej w szerokości;) Rozkrzewia się ładnie sama. Tydzień temu pikowana. Nie wiem czy rozmiar ma satysfakcjonujący, ale mam nadzieję, że doczekam się kwiatów choćby i w 2 połowie lata.
Nie wiem czy powinnam zacząć zasilanie florowitem dla kwitnących? Wysiew był do specjalnego podłoża, więc zakładam, że jakieś tam zapotrzebowanie na składniki pokarmowe spełniało, ale nie mam pojęcia na jak długo one wystarczą.
Czy to jest ta koperkowa o które czasem tu wspominacie? Moja ma jakieś chyba delikatniejsze listki niż wasze werbeny z tego wątku, nie wiem na ile to dobrze... Jaka jest prawdziwa nazwa tej "koperkowej", bo nigdzie nie mogę wygooglowac jak będzie wyglądała w przyszłości?
Również czekam na Wasze zdjęcia, to moje pierwsze w życiu wysiewy (nie licząc naparstnicy z tamego roku;) i nawet nie umiem ocenić jak mi idzie;)
Pozdrawiam!

Nie wiem czy powinnam zacząć zasilanie florowitem dla kwitnących? Wysiew był do specjalnego podłoża, więc zakładam, że jakieś tam zapotrzebowanie na składniki pokarmowe spełniało, ale nie mam pojęcia na jak długo one wystarczą.
Czy to jest ta koperkowa o które czasem tu wspominacie? Moja ma jakieś chyba delikatniejsze listki niż wasze werbeny z tego wątku, nie wiem na ile to dobrze... Jaka jest prawdziwa nazwa tej "koperkowej", bo nigdzie nie mogę wygooglowac jak będzie wyglądała w przyszłości?
Również czekam na Wasze zdjęcia, to moje pierwsze w życiu wysiewy (nie licząc naparstnicy z tamego roku;) i nawet nie umiem ocenić jak mi idzie;)
Pozdrawiam!

-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje werbeny wzeszły w ilości sztuk 2 i obie już nie istnieją, więc Jesteś lepsza:) Ja też jestem początkująca, ale jak dla mnie masz piękne roślinki:))
Magdo, werbeny mojej wielkości niektórzy mieli już miesiąc temu, także...;)
Ciekawa jestem po ile miesiącach od wysiewu w warunkach domowych zaczynają kwitnienie? Może ktoś pamięta?
Ciekawa jestem po ile miesiącach od wysiewu w warunkach domowych zaczynają kwitnienie? Może ktoś pamięta?
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29

Millie- proszę to są zeszłoroczne- wysiane w styczniu, jak widać na fotce zaczynają kwitnąć w czerwcu.
Dodam jeszcze, że u mnie wszystkie kwiaty zaczynają ciut później niż w innych regionach

Pozdrawiam Marzena
Dziękuję, piękne. Ja to na kwitnienie chyba do lipca będę czekać, bo wysiane pod koniec lutego... Wazne, żeby się w ogóle doczekać:)
-
- 50p
- Od: 3 mar 2014, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To tak na przyszłość, kiedy wysiać żeby kwitły jak najwcześniej? Dwa ostatnie lata kupowałam już kwitnące werbeny na targu już jakoś w maju. Co oni z nimi robią? Trzymają pod jakimiś świetlówkami? A druga sprawa... zawsze jest problem w styczniu-lutym z kupnem nasion, czy jeśli kupię teraz nasiona i je sobie zachomikuję to nie zrobię głupstwa?
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Magdeczka87- sprawdź datę ważności- do kiedy są ważne.
W tym roku wysiałam zeszłoroczne nasiona starca i pięknie mi wzeszły
W tym roku wysiałam zeszłoroczne nasiona starca i pięknie mi wzeszły

Pozdrawiam Marzena
- Viola K
- Od: 14 mar 2013, o 19:41
Moje werbeny miały być zwisające, a póki co wszystko można powiedzieć o ich wzroście - rosną mocno do góry i na boki - ale nie przewieszają się. Czy to normalne?
Może powinnam je przyciąć jakoś?
Czy ktoś ma już pąki? U mnie na kilku pojawiły się jakieś maleńkie, ale nie wiem czy to kwiaty czy liście... nie mam niestety zdjęcia ze zbliżeniem.

Może powinnam je przyciąć jakoś?
Czy ktoś ma już pąki? U mnie na kilku pojawiły się jakieś maleńkie, ale nie wiem czy to kwiaty czy liście... nie mam niestety zdjęcia ze zbliżeniem.