Mój ogród - początki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród - początki

Post »

Dzisiaj pechowy troszkę dzień. Nie dość, że pada i czekałem na odpowiednią pogodę, aby porobić kilka zdjęć, to jeszcze fotek dzisiejszych nie mogę zgrać. Jutro postaram się je zamieścić.
Dzisiaj podaję fotki z kilku dni temu, aby jednak było co pooglądać. Było wtedy bardzo ciepło. Do końca nie żałuję dzisiejszej pogody, gdyż ziemia po opadach będzie nie taka sucha jak na poniższych zdjęciach.

Obrazek Obrazek

Obrazek

Rząd liliowcy od Emila! :tan
Są takie duże.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Takie rabatowo-skalniakowe:

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Moje nowe zakupy, czyli magnolia, róża, piwonia i pewien krzew, który zadobyła moja mama, niestety nie wiem jak się zwie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro podam więcej zdjęć, albowiem nie pokazałem jak wygląda mój ogród w całości, co się skrywa w nim jeszcze, nowe zakupy, które dzisiaj zrobiłem.
Pozdrawiam :wit
Pozdrawiam, Robert.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Robercie czekamy :)
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne hiacynty ;:oj a te liliowce... ja swoim muszę zasieki stawiać :twisted:
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Dzięki wam za przybycie. No jutro postaram się typowo zdjęcia całego ogrodu wrzucić, bo nie było takiego jeszcze.
Dzięki sara44 i życzę wzajemnie miłego wieczoru Tobie i innym przeglądającym ten wątek ogrodowy.
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Piękne hiacynty. Będę czekać z niecierpliwością na kwitnienie Twoich liliowców. Bardzo dorodne sadzonki i spore kępy.
Dwa lata temu jesienią też sadziłam taki mix odmian. Nie mogłam się doczekać kwitnienia, taka byłam ciekawa odmian i kolorów. Emil ma u siebie same cukiereczki więc na pewno będą piękne.
Jak tam irysy?
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też to powiem, że od Emila to same cacka przychodzą.
Sama u niego kupuję to wiem co piszę. :wink:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

sara44 Z pewnością odwiedzę Twój wątek. ;:108 Masz jakiś ogrodowy wątek, czy może rośliny domowe?

Anna55 Dużo osób pisze mi, iż zakupy od Emila są w bardzo dobrym stanie. Ciekaw jestem czy mi zakwitną, gdyż liliowce dostałem wiosną, nie jesienią. Irysy mają się znakomicie. Moje cytrynowe rozprzestrzeniły się dosyć obszernie i ciesze się z tego powodu bardzo. Są dużo mniejsze niż irysy od washki, może dlatego, że inaczej zostały przycięte na zimę.
No iryski od washki są kolosalne. Chyba wszystkie zakwitną. ;:oj Szykuję listę kolejnych zakupów od niej, bo zakupy są udane!

kogra No teraz mam pewność, że liliowce od Emila są znakomite i możliwe, że 'cukiereczki' ;:333 Jak myślisz, kiedy mogą zakwitnąć. Niektóre mają mniejsze liście, niektóre takie duże, że w szoku jestem.

Obiecane zdjęcia, które udało mi się zrobić aparatem sąsiada, niestety mój ma wady jakieś - nie zgrywa zdjęć mi na komputer.
/grr/ ;:185

Zbliża się ku mojej osobie egzamin gimnazjalny. Dużo nauki przede mną, gdyż w przyszłym tygoniu już go piszę. Jak pisałem duzo nauki, a niestety nie mam ostatnio jak ogarnąć ogrodu. Trochę zarośnie, co będzie bolesne i dla niego i dla mnie :roll:

Anna55 oto moje wszystkie irysy (te moje cytrynowe i od washki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspominałem w powyższych gdzieś postach, że nabyłem kilka roślinek do ogrodu. Zatem je przedstawię:

Georginia pomarańczowa

Obrazek

Hortensja różowa

Obrazek

Prymule mix

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakieś zdjątka rabatowe:

Lilie już są spore. Ciesze się, że tak dużo przetrwało zimę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cesarska korona rośnie zdumiewająco, niestety nadal ją przechyla na boki, dlatego jest podwiązana.

Obrazek

Kolejne fotki liliowców od Emila.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A teraz zdjęcia wozów, taczek, samolotów, czy też studni, które są calutkie z drewna.
Wkońcu ogród to nie tylko rośliny, a także figurki, czy też rekwizyty eksponujące piękno ogrodu.
Zapomniałem zrobić zdjęcia zdrewniałemu ludkowi, ehh.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No dobrze przejdźmy teraz do zjęć całego ogrodu, możliwe, że coś aparat nie uchwycił.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich i miłego dnia życzę. :uszy
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Cześć sara44
Dzięki za pochwały. :tan
Super, że masz roślinki domowe. Odwiedzę wątek i napiszę coś od siebie, ale z pewnością nie znam się dobrze na roślinach domowych. :wink:
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Robert fajny ten samolot, studnia i wóz drabiniasty .

Liliowce posadziłeś w trawniku?
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

e-genia Dziękuję. ;:108 Liliowce zostały posadzone poza rabatami i skalniakiem, czyli na terenie trawnika. Swojego fioletowego i rdzawego liliowca już mam tak posadzonego kilka lat i nic się raczej nie dzieje. Dodam, iż mój ogródek to głownie skalniak, rabaty dwie i reszta co znajduje się oprócz nich jest sadzona na wiele lat z konsekwencją, że trawa przy roślinach będzie rosła. Zawsze ogródek jest koszony, a w obrzeżu liliowcy, czy też innych kwiatów w tym terenie trawa jest wycinana nożycami lub wyrywana, tak aby nie uszkodzić ich przy koszeniu trawy.
Uważasz, że to zły dla nich teren?
Pozdrawiam, Robert.
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Pięknie wyglądają Twoje rośliny budzące się do życia. ;:108

Samolot bardzo oryginalny! Czy sam wykonujesz te wszystkie cudeńka?
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Oj zgadzam się z Tobą smolka, te rośliny budzą się do życia, a ja nie mogę się doczekać aż zakwitną ;:224
Wszystkie te ozdoby z drewna wykonuje mój szwagier, niestety nie mam czasu na taką dłubaninę. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Nie ma znaczenia kiedy sadzone są liliowce. Moje sadzone w ubiegłym roku wiosną zakwitły wszystkie.
Wszystko zależy od "wieku" sadzonki. Daj im troszkę papu a odwdzięczą się kwitnieniem.
Ukłony dla szwagra. Przydałby mi się taki szwagier. :D
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Wszystko Ci super rośnie, czekamy latem na foty kwitnących irysów :)
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p

Post »

Anna55 Liliowe od Emila są bardzo obszerne, nie wiem czy dobrze zapamiętałem, ale te sadzonki były u Emila już kilka sezonów, akurat to widać po ogromnych sadzonkach. No dobrze mieć takiego kogoś, lubi niekiedy zrobić coś takiego, ale potrzebuje czasu i materiału. :wink:

sara44 Ogród jest zaplanowany przeze mnie. po prostu miałem jeden plan i tak już jest do teraz. :wink:

Fraszka_1 Nie obędzie się bez zdjęć irysów. Sam nie mogę się doczekać kiedy zakwitną i jak.. ;:oj

Jak myślicie, czy teren na trawniku jest odpowiedni dla liliowcy?
Wszystkie rośliny wieloletnie są sadzone poza rabatami.
Gdy nadchodzi czas koszenia przy roślinach wyrywam lub obcinam nożycami trawę, a dalszy teren gdzie nie ma żadnych roślin tylko trawa koszę kosiarką. ;:131

Podsyłam zdjęcie jak to wygląda na dzień dzisiejszy. Dodam, że liliowce które posiadam od kilku lat dobrze radzą sobie tu i krzywdy im kosiarką nie zrobiłem, bo nawet nie podchodzę tak blisko, jak pisałem.

Obrazek
Pozdrawiam, Robert.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”