Ogródek u Edzi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek u Edzi

Post »

Edytko dziękuję za inspirację ;:196 Pokazałaś kolejny raz pięknie zagospodarowane zakątki, brawo ;:138
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale cudne szafirki i tawuły :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Te tawuły są niesamowite ;:oj Ścinasz je tak w kulki, czy tak same rosną?
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Eda cudne zdjęcia pokazałaś z tawułami. OD pewnego czasu przymierzam się do zrobienia niskiego żywopłotu wzdłuż drogi. I tu mam problem, ponieważ nie mogę się zdecydować, czy to ma być MAGIC CARPET, DOLDMOUND, czy GOLDEN CARPET. Chciałabym aby dobrze wyglądał o każdej porze roku. Jak dla mnie za mało informacji jest na temat tych odmian a zdjęcia sprzedawcy powielają te same.
Proszę napisz czy je przycinasz i jaką tworzą kulkę, chodzi mi oto czy jest foremna i jakiej wysokości.Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam.Elżbieta.
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Ależ masz pięknie wkomponowane te tawuły. I też jestem ciekawa, czy musisz je ciąc (wydaje mi się, że nie?) Super. A myślałam, że to taka pospolita, trawnikowa roślina, a ona ma tyle uroku...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Aga, Natalia, Małgosia, Ela, Agnieszka - dziękuję za miłe słowa ;:196
Tawuły skracam pod koniec zimy o 1/3, a czasem i 1/2. Nauczyłam się, że nie wolno bać się silniejszego cięcia. Wtedy krzew tawuły jest wypełniony młodymi przyrostami od nasady krzewu, jest gęsty i nie ogołaca się. Nie zwracam wtedy uwagi na pąki, tnę hurtowo, lekko zaokrąglając. Moja koleżanka robi to nożycami do żywopłotu i też tworzą się u niej kulki. Po przekwitnięciu ścinam kwiatostany i pod koniec sierpnia znów kwitną, tyle że mniejszymi kwiatami. Namawiam na to cięcie, bo przekwitłe kwiaty z czasem czarnieją i nie wygląda to estetycznie.
Ela, z tych tawuł które mam najzgrabniejszy i najładniejszy pod względem kwiatów i liści krzaczek tworzy Magic Carpet. U mnie ma ok. 40 cm wysokości podczas kwitnienia.
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź :heja . W takim razie już wiem co kupię na żywopłocik ;:196
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Swoje tawuły tnę podobnie :D Nie mam tylko pojęcia, dlaczego dotąd nie cięłam kwiatów po kwitnieniu. Niechcący zrobiłam kilkanaście sadzonek tawułowych i mocno się zastanawiam, gdzie zrobić żywopłocik :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Edytko :wit
Z prawdziwą przyjemnością spacerowałam po Twoim pięknym, harmonijnie urządzonym ogrodzie ! Wszędzie ład i porządek aż miło !
Serdecznie gratuluję i podziwiam ;:215
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p

Post »

Ewa u mnie ;:306
Eda witaj z nowym dniem, dużo słońca życzę :D
Pozdrawiam.Elżbieta.
Eda_S
500p
500p

Post »

Ela, cieszę się że mogłam pomóc :D

Ewa, Ela złożyła Ci propozycję nie do odrzucenia :lol:

Marysia, dziękuję kochana za tyle pochlebnych słów, spacer po Twoich włościach to dopiero przyjemność ;:196

Obrazek

Był dekoracją na stole podczas świąt w zeszłym roku. Zapomniałam o nim, zasuszyłam niemiłosiernie cebulki, posadziłam dopiero pod koniec listopada... i mile zaskoczył. Ma jakieś 10 cm wysokości, a jak cieszy :D
Obrazek

Obrazek

Miłego dnia wszystkim życzę :wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Edi, widzę że u Ciebie pojawiają się już tulipanki :D Ja nie mogę się doczekać, jak wszystkie zaczną kwitnąć. I zostałaś ekspertem od jarzębin i tawuł. :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko, piękne te rabatki przy ścieżce - żagwin wygląda jak malowany ;:173 Łany białych zawilców również urocze.
Zakupy internetowe miałaś wyjątkowo udane! Te znaczniki to świetny dodatek. Jak się zawiodłam na roślinkach kupowanych w necie i staram się ograniczać takie zakupy, ale jak widać, mogą być też udane!
Sasanki bardzo łatwo się sieją, rosną na ubogich glebach, najlepiej przepuszczalnych z dodatkiem wapna. Na pewno szybko się zadomowią. Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aniabania
50p
50p
Od: 3 mar 2011, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jejku, jak u Ciebie już pięknie ;:oj

Tulipanki, szafirki kwitną cudnie, wszystko ładnie uprzątnięte, elegancko wygląda ;:138

Bardzo ładne tawuły, śliczne przyrosty, piwonia pewnie zakwitnie, żeby Ci sprawić przyjemność :tan

Pozdrawiam i czekam na kolejne fotki
Ania
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74436" onclick="window.open(this.href);return false;
Eda_S
500p
500p

Post »

Witam serdecznie w pochmurną niedzielę :wit

Małgosia, też nie mogę doczekać się kwitnienia tulipanów. Jesienią dosadziłam ich troszkę i jestem ciekawa, czy będą się zgadzać odmianowo. Zawsze zdarzają się niespodzianki :wink:

Kasia, niestety z zakupami roślin nie mam zbytnio wyboru, bo szkółek w pobliżu brak. Bardzo zazdroszczę Tobie, że nie masz z tym problemu :wink: Wiem na jakim sklepie się zawiodłaś, bo też tam zamawiałam i z sadzonek pelargonii i przetaczników byłam średnio zadowolona :roll:
Te kwitnące poduchy to płomyk szydlasty :D

Ania, dziękuję :D Wydaje mi się, że jedna z bardziej wyrywnych piwonii ma 4 pączki kwiatowe...oby :wink:
Na rabatach jako taki porządek jest, ale ścieżki poobstawiane worami, a w części frontowej trwa przebudowa drewutni, a co za tym idzie - bałagan :(

Sobotni dzień spędziliśmy na przygotowaniu miejsca pod drewutnię. Po przesadzeniu roślin trzeba było wybrać ziemię i przesiać ją żeby pozbyć się korzeni, a następnie rozsypać z powrotem. M ułożył palisadę. Wydaje się, że zrobiliśmy niewiele, a zajęło nam to cały dzień.

Duży bałagan...
Obrazek

...i nieco mniejszy bałagan
Obrazek
Tam gdzie jest puste miejsce stała piaskownica. Jest szansa, że w to miejsce nie wróci i będę mogła coś posadzić. Rosną tam liliowce Stella, bodziszki, przetacznik i róża The Fairy na tle 3 dereni Elegantisima. Pewnie dobrze by wyglądało uzupełnienie tej rabaty tym co już tam rośnie, ale mnie kusi posadzić trzy krzaczki małej hortensji.

I troszkę koloru, choć mało kwitnie, bo słońca brak i temperatura nie rozpieszcza.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłej niedzieli :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”