Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

też wybieram się do Lubania, a do Wentów to po drodze (chociaż ostatnio tam nic nie kupiłam)
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

o! super! O której będziesz? No mnie nie po drodze,bo ja z drugiej strony jadę :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Byłam dzisiaj z mamcią w O.
Zakupiłam 4 róże Fairy w zabójczej cenie 7,99 / szt. :D Zostały jeszcze Yellow Fairy.
Od mamy "na zająca" dostałam Oleandra,wybrałam z białymi kwiatami.

Obrazek

Wiśnia piłkowana okazała się jednak śliwą wiśniową, teraz pytanie Pissardi czy Nigra ?

Obrazek

Budzą się graby, stare i nowe liście. Budzą się też skalniakowe. O! widzicie!? Trawa do koszenia! Muszę M powiedzieć ;:216

Obrazek Obrazek

szachownica z jakimś niedorobionym kwiatem :shock:

Obrazek

Fiołeczki

Obrazek

Fajne tulipanki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Susan

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Twoja magnolia dopiero w pąkach ,cały spektakl przed Tobą ,moja już po :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Ewa te drobne tulipanki też mam to jak dobrze pamiętam turkiestańskie
Fiołki urocze ;:170 a o zakupach już nie wspomnę ;:333
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Śliczne te wiosenne są kwitnienia ;:31
moja magnolia też w pąkach :roll:
A wiesz ja tez mam taką śliwą wiśniową,ale nie wiem jaką,Muszę jej zrobić zdjatko i was zapytać ,może ktoś będzie wiedział jaka ;:173
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj. Bardzo fajne nowe nabytki.
Za róami nie przepadam, ale Fairy mam i je nawet lubię. Mam ich cały szpaler i jak kwitną to wyglądają zjawiskowo :D
Bardzo fajny ten skalniaczek no i TEN fiołeczek :lol:
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Grażynko mojej Susan póki co pękły dwa pąki,jeszcze ich nie rozwinęła i nie pękają następne,więc mi się w czasie trochę rozłoży :)

Aniu dzięki za nazwę tulipanków,muszę ich dokupić,bo wyjątkowej urody po pierwsze,a po drugie z jednej łodyżki kilka kwiatków wyrasta.
Dzisiaj następne zakupy,ale o tym za momencik :)

Aniu-anabuko śliwa to będzie albo Pissardi (częściej) albo Nigra ( rzadziej ). Niewiele się różnią,kolorem liści choć obie purpurowe.

Wiolu no to mówisz i masz! Jak przekwitną wyślę Ci. Co ile sadziłaś Fairy ? Wiesz ... ja trzy tygodnie temu miałam zamówić jedną ,ostatnią różę- New Dawn, po rozmowie z constancją, moje zamówienie zamknęło się na 6 sztukach,proponowała mi też Fairy i odpisałam jej z wykrzyknikiem,że nie mam miejsca! ;:223
Resztę historii już znasz. :wink:

Pojechałam dzisiaj na targi ogrodnicze.
I proszę oto co kupiłam.

Wiśnia piłkowana Royal Burgundy :tan :tan

Obrazek

azalie japońskie w cudnej cenie 9zł/szt

Obrazek

i kilka drobiazgów na skalniak,którego południowa strona jest notorycznie wydeptywana przez skaczącego psa

Obrazek

Mój M w tym czasie skosił trawnik i zapoczątkował nową serię- niedługo będzie ich więcej w ogrodzie niż roślin ( dzieła nie skończone oczywiście )

Obrazek

Pospacerowałam z wiśnia pod pachą w poszukiwaniu miejscówki dla niej ( bo przecież miejsca nie mam) i znalazłam jedyną słuszną , musiałam tylko liliowca przesadzić,a to moment przecież.
Najpierw wiśnia, na drugim zdjęciu śliwa wiśniowa

Obrazek Obrazek

Obrazek

wsadziłam azalie, po prawej stronie mam swoje dwa starsze ( chyba 5 letnie krzaczki) jeszcze nie kwitną

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a teraz moja druga radość dzisiaj, odkryłam pąki na lilakach! Cieszę się bardzo,bo obydwa mają pąki a będą kwitły u mnie po raz pierwszy!

Obrazek

Obrazek

porzeczka czarna- uwielbiam

Obrazek

Obrazek

Ewuniu-constancjo chcesz języczkę pomarańczową? Zobacz nasiały się! Mogę Ci je podtuczyć i przywieźć przy okazji :)

Obrazek

Obrazek

Na targach było owszem,kolorowo i mimo tego,że byłam o 10-tej to tłum ludzi. A ja tłumów nie znoszę,więc przeleciałam przez wszystko,posprawdzałam ceny i wróciłam po rośliny.
Ceny niektóre masakryczne! Hortensje bukietowe, takie tyci po 20 zeta! Klony japońskie po 20-25 zeta ,a nie dalej jak wczoraj , w markecie na O. identyczne klony stały po 8,99 lub 9,99- nie pamiętam dokładnie (i wcale nie w umieralni ,świeżutkie na palecie jeszcze stały). To chyba taki wiosenny marketing, klient po zimie wszystko kupi.
Były duże,wyższe ode mnie magnolie,które na czas targów zostały wsadzone do donic.
No i generalnie oczy szeroko otwarte trzeba było mieć,bo skalnice na jednym stoisku po 4 zł a na drugim po 8 . :)
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Ewuniu, zakupy fajne; i z O i z Targów. Ja może pojadę jutro, ale się jeszcze zastanawiam, czy warto jechać, czy coś znajdę ciekawego. Azalie japońskie są wrażliwe na mrozy, pewnie będziesz je opatulać na zimę. Teraz wiem, kto jest artystą od tych figur ogrodowych, a chciałam Cię o to zapytać jak byłaś u nas.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewcia, moje Fairy posadziłam tak mniej więcej co 50-60 cm.
Nowych nabytków oczywiście zazdroszczę nieprzyzwoicie, szczególnie tych wisienek, azalii, skalnic i ........ no wszystkich. Ja jestem spłukana, bo żyrandole ostatnio namiętnie kupuję. ;:306 W końcu po pięciu latach przestaną u mnie straszyć gołe żarówki. ;:303
Języczki proszę podtuczyć. ;:108
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak ślicznie już u Ciebie! ;:167 ;:167 ;:167
Ale te zakupy - to kiedy dokupujecie działkę? ;:306
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Ewo, byłam ok 11 30. Tłumy dzikie.
Rośliny takie sobie. Trochę się zawiodłam. kupiłam tylko psi ząb, cebulice hiszpańskie i wiklinową osłonkę na parapet.
Twoje zakupy zdecydowanie bardziej imponujące. U nas naprawdę już nie ma miejsca.
Mam sieweczki języczki z zielonymi listkami, twoje maja bordowy spód. Na wszelki wypadek tuczę.

Byłam u Wentów, ale tak w biegu. Bez łupów.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ulka żadnych rarytasów tam nie kupisz, wszystko to co ogólnie dostępne. Kufliki były,na pniu,czerwono kwitnące,nasze mają być białe. Pytałam gościa jak je zimował. Mówił,że w nieogrzewanej dużej hali,gdzie temp. najniższa 0 st,ale krótko. Za widno nie miały,liści nie zgubiły. Coś mi się wierzyć nie chce,bo zupełnie co innego czytałam. Ty masz 2 sztuki,ja 4. Będziemy eksperymentować :)
Mam dwie azalie japońskie chyba 4-5 letnie. Nigdy ich nie okrywałam.One pod tymi kosówkami to chyba ciepło mają,bo zacisznie na pewno.

Ewuniu będę tuczyć!
W maju minie 6 lat jak tu mieszkamy i jeśli dobrze liczę,bo szybko,to mam jeszcze 4 gołe żarówki. Szczerze mówiac mam to w nosie. Dom jest dla mnie ,nie dla gości,a mnie tam nie przeszkadza :wink:

Małgoś myślę :wink:

Justyno ja o 11 pakowałam się w samochód i uciekałam do domu. No,ja też miałam mieszane uczucia, przed nami jeszcze Renk :wink:
Tam zaraz imponujące, ja po prostu chciałam mieć tę wiśnie,a że poprzednia okazała się śliwą .... :)

Zobaczcie co jeszcze dzisiaj popełniłam .
Okazało się,że mam jeszcze fajny kawałek ziemi do zagospodarowania :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wsadzę tam te moje nieszczęsne Fairy, w rogu wsadzę hortensję bukietową albo Phantom albo Vanilla Fraise. Wolałabym Vanillę ,ale Phantom już mi się ukorzenił a Vanilla jeszcze nie wiem ;:131 .Pod ścianę pójdą dwie sztuki Mrs.Jonh Laing. Właśnie jestem na etapie wybierania powojników dla tych róż. Constancjo możesz się jeszcze pozastanawiać nad powojnikami,może czegoś jeszcze Ci brakuje, będę zamawiała. :)
Z zamówieniem Johna Laing jeszcze się wstrzymam,bo nie wiem czy będę zamawiała dwie sztuki Johna Laing czy dwie sztuki Johna Laing i jedną sztukę Novalis- bo jedna mnie na serio wkurza! :twisted:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ewa, chciałabym tego ale ja naprawdę jestem teraz spłukana. ;:223
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Ewcia ,ale ja bym Ci dopiero pod koniec lipca przywiozła, no może w połowie. Zamówię! :)

edit:

Chcesz czy nie! Kupiłam!
I wcale nie musiałam zamawiać nigdzie! Pojechałam odwieźć mamcię i myślę sobie a wjedziemy w jedna miejsce :D

Obrazek

Wielkiego wyboru nie było, ale mniej więcej może być :)
Ewuniu Twój kosztował 14,99 zł, to grzech byłoby nie kupić. :wink: Dostaniesz go prawdopodobnie w lipcu,chyba,że mnie coś szybciej do T. pogoni.
W każdym bądź razie siedzi już zadołowany w moim warzywniaczku.

Jeśli kto zainteresowany zakupiony w francuskim markecie na A. Sweet Summer Love też 14,99, a Kryspina 19,99.
Były też niebieskie z żółtymi liśćmi,nie pamiętam jak się nazywały ...

Wsadziłam Fairy ,co 70 cm i 70 cm od brzegu rabatki. Teraz będę wieki czekać aż się zrosną :wink:
Deszcz mnie wygnał z ogródka,choć miałam jeszcze w planie pomalować świeżo zakupione kratki dla powojnika Polish Spirit i winorośli.
Pozdrawiam-Ewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”